Ornyho recept na vepřový steak Tom a Jerry se smetanovou kapustou
Kdo by neznal kreslený seriál Tom a Jerry a ty nekonečné honičky, plné komických momentů a nápadů? Jedním z těchto momentů bylo lákavé zobrazení hovězího steaku s typickým kousek kosti uprostřed, který Jerry tak často kradl Tomovi. Inspirováni touto kreslenou klasikou přinášíme recept na vepřový steak Tom a Jerry doplněný smetanovou kapustou. Připravte se na chuťový zážitek, který vás vrátí do dětských let, ale s dospělým a moderním twistem.

Suroviny na vepřový steak Tom a Jerry se smetanovou kapustou:
- 1,5 kg vepřový steak Tom a Jerry (průřezový steak ze zadní vepřové čtvrtě)
- 1/2 hlávky kapusty
- sůl
- pepř
- pancetta +- 150g
- 150 g 15ti% zakysané smetany
- olivový olej
- 1 ks střední cibule
- přepuštěné máslo
- jablečný ocet
- 1 ks limetky
- 3 lžíce třtinového cukru -
- 1 lžíce rozemletého česneku s olejem
Postup přípravy vepřového steaku Tom a Jerry se smetanovou kapustou:
- Osolte a opepřete steak z obou stran. Následně jej potřete olivovým olejem.

- Kůži na mase nařízněte a položte steak na grilovací rošt plynového grilu Napoleon předehřátý na 300 stupňů C.

- Grilujte maso na přímém plameni z každé strany cca 6 minut.

- Přesuňte maso do nepřímé zóny grilu s teplotou mezi 130-150 stupni a grilujte dalších 20 minut.

- Kapustu rozkrojte, odstraňte košťál a nasekejte na drobné proužky.

- Do své oblíbné pánve (my použili nerezovou wok pánev) přidejte přepuštěné máslo a nakrájenou pancettu. Opečte.

- Na opečenou pancettu přidejte nakrájenou cibuli, sůl a pepř a smažte dozlatova.

- Přilijte jablečný ocet, šťávu z limetky, třtinový cukr a vytvořte karamel.

- Vmíchejte mletý česnek s olejem.

- Nakonec přidejte kapustu a duste vše do měkka.

- Zalijte zakysanou smetanou, dosolte, opepřete a případně dokyselte limetkou.

- Maso vyndejte z grilu, položte na prkénko a nechte chvilku odpočinout.

- Na talíři servírujte smetanovou kapustu a na ni maso.

- Steak rozkrájejte a servírujte na více talířích pro 3-4 osoby.
