Uzení horkým kouřem

Znáte ty otázky, které už si raději nekladete, protože zkrátka na ně není odpověď? Jako například co bylo dříve… vejce nebo slepice? Na jednu z takových otázek Vám dnes dáme odpověď – co je mezi uzením a grilováním? Odpověď zní: uzení horkým kouřem.

Co je uzení horkým kouřem?

uzení horkým kouřem

Je to jeden z druhů uzení, který se vyznačuje vysokými teplotami a krátkou dobou přípravy oproti uzení studeným kouřem a uzení teplým kouřem. Při uzení horkým kouřem se ničí zdraví škodlivé bakterie, které může maso obsahovat, takže se jedná zároveň nejbezpečnější metodu uzení.

Teploty, kterých je třeba dosáhnout při uzení horkým kouřem

uzení horkým kouřem

Abyste udili horkým kouřem, je nutné dosáhnout rozmezí vnitřní teploty udírny, které se pohybuje mezi 60-100°C. Čím jste blíž k horní hranici tohoto typu uzení, tím byste si měli dát větší pozor, protože kdybyste byli příliš dlouhou dobu nad 100 °C, bude pak maso příliš suché. Uzení horkým kouřem Vám tedy ušetří čas, zároveň je však nutné u něj být velice opatrný, často kontrolovat teploměr vaší udírny a podle toho přikládat dřevo a regulovat vzduch v udírně. Dalším řešením je elektrická udírna, která teplotu a v některých případech i čas hlídá za Vás.

Kolik času zabere uzení horkým kouřem?

uzení horkým kouřem

Jak již bylo řečeno, uzení horkým kouřem je způsob uzení, který je nejrychlejší. Přesná doba uzení nelze však určit. Při tepelných úpravách jídla závisí doba přípravy na velikosti připravovaných kusů masa a není tomu jinak při uzení horkým kouřem. Přesnou dobu uzení očekávejte někde mezi 5-9 hodinami.

Výhody a nevýhody uzení horkým kouřem

Při teplotách, kterých se při uzení horkým kouřem dosahuje, jej můžeme považovat za plnohodnotnou tepelnou úpravu a maso tak díky tomu není po skončení uzení syrové. Kromě absence syrové chuti, vymizí nebezpečné bakterie v mase, což je nespornou výhodou pro každého majitele udírny a můžete si díky uzení horkým kouřem připravit v udírně i zvěřinu, zatímco u ostatních udících metod, kdy je teplota v udírně nižší, bychom to nedoporučovali. Plusem je také zmíněná krátká doba přípravy, ke které se však váže nevýhoda v podobě vysoké míry ostražitosti, protože při přesáhnutí hranice hrozí, že se maso vysuší.uzení horkým kouřem

Prosklené udírny

 Rady pro uzení horkým kouřem 

  • Výběr dřeva uzpůsobte tomu, co budete udit 
  • Dřevo k uzení musí být suché a bez kůry 
  • Například za pomoci ventilátoru maso vysušte, jinak bude mít černou barvu a kyselou chuť 
  • Využijte ho při přípravě zvěřiny
počet hlasů: 8
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.