K čemu slouží topná spirála do udírny s regulací teploty?

I když se to nemusí na první pohled zdát, topná spirála je dost podstatnou součástku udírny, bez které byste v elektrických udírnách udili své oblíbené klobásky jen těžko. Proč tomu tak je a co vše spirála umožňuje?

udírna borniak

Topná spirála = klíčová součástka při uzení teplým kouřem

Udírny na elektřinu mají dva zdroje tepla: generátor kouře a topnou spirálu. Udírna je za pomoci těchto dvou součástek schopná dosáhnout teploty až 120°C. Vzhledem k tomu, že generátor kouře zvýší teplotu v udírně max o 10 °C, je význam spirály v udírně neoddiskutovatelný. Především uzení teplým kouřem není bez této součástky možné, protože při něm se teplota v udírně musí pohybovat mezi 45-100°C. 

Spolupráce topné spirály s ovládací jednotkou udírny

Díky ovládací jednotce můžete: 

  • vidět aktuální teplotu v udírně 
  • nastavit požadovanou teplotu, kterou si udírna bude držet 
  • nastavit čas uzení

Aby si však mohla udírna držet stejnou teplotu po několik hodin, je zapotřebí topné spirály. Díky signálům z teploměru a nastavené teplotě, ovládací jednotka víc zda má spirále přidat výkon či naopak ubrat.

generátor kouře v elektrické udírně

Role regulátoru kouře v elektrické udírně

V horní části udírny je pak regulátor, kterým kontrolujete množství kouře v udírně. Není ovšem dobré ho nechávat úplně zavřený, protože pak by se vlhkost z uzeného masa neměla kam odpařovat.

komínek elektrické udírny

Komínkem odchází kouř a vlhkost z udírny podle toho, jak nastavíme klapku.

uzení masa v elektrické udírně

Z masa se během uzení vypařuje voda.

 

 

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.