Zakouřená panenka se salátem a pomeranči podle Grizzly Kitchen
Vepřová panenka je výborným a lahodným kusem masa. Šťavnatá a libová. Obalená v originální směsi amerického BBQ koření. Navíc připravená na dřevěném uhlí a ještě k tomu vyuzená. Jak taková zauzená panenka chutná se na své chuťové buňky přesvědčili účastníci kurzu grilování na Big Green Egg pod vedením pánů kuchařů z Grizzly Kitchen.
Suroviny na zakouřenou panenku podle Grizzly Kitchen:
- 1 vepřová panenka
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř dle chuti
- dřevěné štěpky z třešně na zauzení
Suroviny na salát:
- 2 hrsti mesclun salátu
- 1 červená cibule
- 1 pomeranč
- 1 hrst černých oliv
Suroviny na zálivku:
- 2 lžíce čerstvého pomerančového džusu
- 1 lžíce balsamico octa
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy zauzené panenky podle Grizzly Kitchen:
- ve větší misce smíchejte sušený česnek, sušenou cibuli, mletou papriku, sůl a pepř
- panenku očistěte a zbavte všech tučných částí
- následně celý kus masa důkladně obalte ve směsi koření
- panenku nechte odležet alespoň 30 minut při pokojové teplotě
- druhá varianta: můžete ji nechat naloženou přes noc v lednici
Příprava grilu Big Green Egg na zauzování:
- keramický gril Big Green Egg předehřejte na 70 °C a připravte pomocí convEGGtoru na nepřímé grilování
- dřevěné štěpky namočte minimálně na 30 minut do studené vody
- následně vodu slijte a třešňové štěpky vložte do grilu přímo na rozpálené dřevěné uhlí
Uzení panenky v grilu Big Green Egg:
- panenku položte na rošt
- pomeranč, který předem oloupete nebo propícháte na několika místech nožem, vložte na vedlejší část roštu, aby získal jemnou kouřovou chuť
- uďte panenku při teplotě 70 °C přibližně 40 minut
- maso musí dosáhnout vnitřní teploty kolem 60 °C (medium)
- teplotu uvnitř masa průběžně kontrolujte vpichovým teploměrem
Příprava salátu a zálivky:
- v míse smíchejte mesclun salát, nakrájené olivy a zakouřený pomeranč
- v menší misce smíchejte džus, ocet a olej
- dochuťte solí a pepřem
- zálivku přelijte přes salát a dobře promíchejte
Servírování zakouřené panenky se salátem a pomerančem podle Grizzly Kitchen:
- panenku vyjměte z grilu a nechte ji pár minut odpočívat
- maso nakrájejte na plátky a podávejte s mesclun salátem (případně s pečivem)
Vyuzená panenka náramně chutnala všem „žákům“ kurzu a jsme přesvědčeni, že bude chutnat i Vám. Přejeme dobrou chuť!