Zakouřená panenka se salátem a pomeranči podle Grizzly Kitchen

Vepřová panenka je výborným a lahodným kusem masa. Šťavnatá a libová. Obalená v originální směsi amerického BBQ koření. Navíc připravená na dřevěném uhlí a ještě k tomu vyuzená. Jak taková zauzená panenka chutná se na své chuťové buňky přesvědčili účastníci kurzu grilování na Big Green Egg pod vedením pánů kuchařů z Grizzly Kitchen.

recept na zakouřenou panenku s pomeranči podle Grizzly Kitchen

Suroviny na zakouřenou panenku podle Grizzly Kitchen: 

  • 1 vepřová panenka 
  • 1 lžička sušeného česneku 
  • 1 lžička sušené cibule 
  • 1 lžička mleté papriky 
  • sůl a pepř dle chuti 
  • dřevěné štěpky z třešně na zauzení

Suroviny na salát: 

  • 2 hrsti mesclun salátu 
  • 1 červená cibule
  • 1 pomeranč 
  • 1 hrst černých oliv

recept na zakouřenou panenku se salátem a pomerančem podle grizzly kitchen

Suroviny na zálivku: 

  • 2 lžíce čerstvého pomerančového džusu 
  • 1 lžíce balsamico octa 
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy zauzené panenky podle Grizzly Kitchen: 

  • ve větší misce smíchejte sušený česnek, sušenou cibuli, mletou papriku, sůl a pepř 
  • panenku očistěte a zbavte všech tučných částí 

recept na zakouřenou panenku se salátem a pomerančem podle grizzly kitchen

  • následně celý kus masa důkladně obalte ve směsi koření 
  • panenku nechte odležet alespoň 30 minut při pokojové teplotě 
  • druhá varianta: můžete ji nechat naloženou přes noc v lednici

Příprava grilu Big Green Egg na zauzování: 

  • keramický gril Big Green Egg předehřejte na 70 °C a připravte pomocí convEGGtoru na nepřímé grilování 
  • dřevěné štěpky namočte minimálně na 30 minut do studené vody
  • následně vodu slijte a třešňové štěpky vložte do grilu přímo na rozpálené dřevěné uhlí

recept na zakouřenou panenku se salátem a pomerančem podle grizzly kitchen

Uzení panenky v grilu Big Green Egg: 

  • panenku položte na rošt 
  • pomeranč, který předem oloupete nebo propícháte na několika místech nožem, vložte na vedlejší část roštu, aby získal jemnou kouřovou chuť 

recept na zakouřenou panenku se salátem a pomerančem podle grizzly kitchen

  • uďte panenku při teplotě 70 °C přibližně 40 minut 
  • maso musí dosáhnout vnitřní teploty kolem 60 °C (medium)
  • teplotu uvnitř masa průběžně kontrolujte vpichovým teploměrem

Příprava salátu a zálivky: 

  • v míse smíchejte mesclun salát, nakrájené olivy a zakouřený pomeranč 

recept na zakouřenou panenku se salátem a pomerančem podle grizzly kitchen

  • v menší misce smíchejte džus, ocet a olej 
  • dochuťte solí a pepřem 
  • zálivku přelijte přes salát a dobře promíchejte

Servírování zakouřené panenky se salátem a pomerančem podle Grizzly Kitchen:

  • panenku vyjměte z grilu a nechte ji pár minut odpočívat

 recept na zakouřenou panenku se salátem a pomerančem podle grizzly kitchen

  • maso nakrájejte na plátky a podávejte s mesclun salátem (případně s pečivem)

recept na zakouřenou panenku se salátem a pomerančem podle grizzly kitchen

Vyuzená panenka náramně chutnala všem „žákům“ kurzu a jsme přesvědčeni, že bude chutnat i Vám. Přejeme dobrou chuť!

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.