Rozdíly mezi grilovaným vepřovým pupkem a slaninou

Maso, které se označuje jako "vepřový pupek" a slanina, se získává ze stejného místa na těle prasete, a to je oblast břicha, jak již název napovídá. Jak ale většina z nás ví, slanina a pupek se hodí na jiná jídla a připravují se na zahradním grilu trochu jinak. V tomto článku se o této zajímavosti dozvíte mnohem více. Nabízíme vám přehled základních rozdílů.

Vepřový pupek

vepřový pupek na grilu

Pupek je kus masa, který se v gastronomii vysoce cení, ale mezi lidmi je asi stejně populárnější stále slanina. Pupek je na jídelníčku všech proslulých restaurací. Je to totiž vysoce kvalitní kus masa. Pupek je kus masa bez kostí z oblasti břicha prasete. Pupek se nejčastěji peče, dusí nebo opéká. Toto maso má jemnou strukturu, takže je na vaření ideální a na jazyku se přímo rozpadá. A co vás možná hodně zajímá, je vhodný i k uzení.

Ve srovnání s jinými druhy vepřového masa, je pupek levnější maso. V minulosti nebyl pupek příliš oblíbený. Často se zpracovával do salámů. Svoji slávu si vydobyl až v posledních letech, kdy je naopak považován za delikatesu.

Slanina

Slanina na grilu

Slanina se vyrábí většinou z masa na břiše prasete, je tomu tak především v Severní Americe a v Západní Evropě. Ale v jiných částech světa se slanina vyrábí i z jiných částí těla prasete. V řeznictví byste se měli vždycky dozvědět, z jakého vepřového masa je slanina vyrobena. Slaninu mají rádi snad všude a málokoho opravdu zajímá, jestli byla uříznuta z boku, zadku, hřbetu nebo břicha.

Druhy slaniny: 

prorostlá – to je nejčastější podoba slaniny, jak jí známe všichni, z břicha zvířete 

zadní – oblíbená především v Anglii, libovější slanina, ze hřbetu zvířete 

slanina z líček – sušená nebo uzená slanina, z líček zvířete

Slaninu dělá slaninou jeden speciální proces, a to je nasolování před samotnou tepelnou úpravou masa. Slanina se nasoluje klidně i celý týden, pak následuje sušení a uzení na dřevu jabloně nebo ořešáku.

Rozdíly mezi pupkem a slaninou:

Příprava – Slanina je nasolená a uzená. Pupek lze taky udit, ale až po nakrájení. Pupek se připravuje jako jeden kus nebo menší kousky masa.

Cena – Slanina bývá dražší. Pupek si v obchodě nakupujeme jako kus masa, ještě před tepelnou úpravou.

Vliv na zdraví – pupek je zdravější, protože při jeho přípravě nejsou používány žádné přísady a není nasolován. Jak známo velké množství soli v jídle je trochu problém.

Využití slaniny a pupku v kuchyni

Slanina se v kuchyni nejvíce připravuje jako opečený plátek. Hodně se používá i osmažená a nakrájená na malé kousky jako součást zeleninových salátů. Často je slanina využívána jako obal masa nebo zeleniny. Momentálně se do slaniny balí chřest, který je teď na stáncích.

Z pupku se dá připravit velice chutný steak nebo plátek masa k jakékoliv oblíbené příloze nebo k salátu s oblíbenou omáčkou. Maso pupku je velice oblíbené v asijské kuchyni, konkrétně v Číně nebo na Filipínách.

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.