Recenze digitální udírny Borniak UWD-150

V naší rodině sice nejsou žádní řezníci, ale výroba domácích uzenin má u nás dlouhou tradici, která se předává z otce na syna už několik generací. Až nedávna jsme udili jedině v dřevěné boudě, kterou jsme si vždy pod vedením našeho táty postavili sami vlastními silami. Ale teď přišla změna…od manželky a švagrové jsem jako dárek k 45. narozeninám dostal moderní elektrickou udírnu s digitálním ovládáním Borniak UWD-150.

Náhrada za starou dřevěnou udírnu

Přitom ještě pár let zpátky by mě nenapadlo, že bychom mohli udit v něčem jiném, než v podomácku vyrobené dřevěné udírně, stejně jako můj táta, který mě do tajů výroby domácích uzenin zasvětil a neustále mi do toho kecal. Ale když jsem k 45. narozeninám dostal od manželky se švagrovou elektrickou udírnu, bylo jasný, že ke klasice se už nevrátím. Táta sice mrmlal, že takhle ztratí uzení veškeré kouzlo, ale to říká jenom proto, že má v důchodu moře volného času a tak pořád hledá jak zaplašit nudu. A peskování synátora při výrobě domácí udírny je pro bývalého mistra z učiliště ideální způsob jak si v penzi ukrátit dlouhou chvíli. Já osobně jsem byl rád, že je našim truhlářským pokusům konec a na příště se budu moc soustředit jenom na klobásy, salámy, makrely a naše další oblíbené pochoutky.

 

Poctivě zabalený balík

Nešlo si nevšimnout, že udírna byla důkladně zabalena, takže ani po dlouhém transportu neutrpěla žádnou újmu. Zní to jako prkotina, ale po nepříliš příjemných zkušenostech s některými přepravci jsem byl moc rád, že udírna dorazila bez ztráty kytičky. Další příjemným překvapením bylo zjištění, že udírna přišla prakticky v kompletně sestaveném stavu a jediné, co bylo třeba udělat, bylo připojit generátor kouře k udírně. A to byla operace složitá asi jako pověšení bundy na věšák. Uvnitř udírny je sedm polic pro udící rošty (rošt je však jenom jeden, ale manželka naštěstí pár dalších přikoupila), tři kovové lišty, 2 balíčky po pěti háčcích na uzení a dohromady 10 litrů originální udící štěpky a balíček jakéhosi koření na ryby.

 

Jak to vypadá a funguje

Domácí elektrická udírna se skládá ze dvou hlavních částí, z udící skříně a generátoru kouře. Samotná udící komora má jednoduché uspořádání. V její spodní části je umístěna topná spirála, která celou udírnu vyhřívá a taky je tam otvor pro připojení generátoru kouře. Uvnitř skříně je sedm polic pro udící rošty a tři tyčky, které slouží jako „garnyž“ pro maso zavěšené na kovových hácích. Člověk tak má dvě možnosti jak maso do udírny uložit, ale víc se do udírny vejde, když maso nebo klobásy rozložíte po udících roštech, než když ho zavěsíte na háčky. Na levé boční straně udírny je umístěn ovládací panel s displejem, který zobrazuje dva základní údaje, a to teplotu jakou bychom si v udírně přáli a teplotu jaká v udírně ve skutečnosti je. Naplníte udírnu masem, rybami, sýry a zeleninou, zavřete dvířka udírny a na displeji si pohodlně navolíte, při jaké teplotě chcete udit. Pak už jen pootevřít komínek a můžete nechat udírnu, ať se o zbytek postará sama. A ona to opravdu udělá. Jenom není od věci tu a tam se přijít podívat, jestli se už nenaplnila záchytná miska na spálenou udící štěpku. Pokud byste misku pravidelně nevysypávali, můžete si být jistí, že vás po skončení uzení čeká brigáda s lopatkou a smetákem.

Generátor se skládá ze zásobníku na štěpku, topné spirály, která spaluje štěpku a zároveň funguje zároveň jako podavač štěpky. Generátor se ovládá snadno pomocí několika jednoduchých tlačítek. Podavač štěpky je v permanentním pohybu, díky čemuž má udírna zaručenou neustálou dodávku čerstvých štěpek, a to tak dlouho dokud vám nedojdou nebo nevypnete generátor ručně z vlastní vůle.

 

Jednoduché ovládání pochopí úplně každý

Ve srovnání s klasickou dřevěnou udírnou má moje nová automatická udírna řadu výhod. Největší radost jsem měl z možnosti nastavit si provozní teplotu v udírně přesně podle potřeby. V klasický dřevěný udírně to byla docela piplačka, udržet optimální teplotu a nejednou jsme se s tatíkem pohádali, když chtěl jeden z nás přiložit a druhý s tím nesouhlasil. S novou udírnou tyhle hádky skončily. Potřebnou provozní teplotu nastavím na přehledném displeji a dál se nemusím o nic starat. Žádné přikládání se nekoná. Udírnu vyhřívá topná spirála a přikládání štěpky má pro změnu na starosti podavač s vlastním topným tělískem, který se k udírně připojuje z levé boční strany. Je to prostě brnkačka. Dokonce i můj 70letý otec se naučil s digitální udírnou snadno zacházet (bohužel, teď mu jí musím půjčovat). Co mě trošku mrzí, je skutečnost, že v elektrické udírně Borniak UWD-150 se nedá udit ničím jiným, než jejich originální štěpkou. Pro člověka, který je zvyklý udit na vlastním dřevě, to nebylo zrovna příjemné zjištění. Naštěstí je té oficiální štěpky víc druhů, včetně štěpky z mých oblíbených ovocných stromů (jabloň, švestka, třešeň), které používám k uzení nejčastěji. Kromě toho je i poměrně levná. Dvoulitrový balíček udící štěpky stojí kolem 80 až 100 korun a při našem první téměř celodenním uzení jsme spotřebovali necelé tři balíčky za nějakých 240 až 280 korun.

Vyuzené vysvědčení se samými jedničkami

Když se na to podívám zpětně, musím své ženě a švagrové poděkovat, že mi tu digitální udírnu pořídily. Kromě toho, že se trochu míň hádám s otcem, se mi dostal do ruky parádní stroj, který vyudí hromady masa a ryb aniž bych musel hnout prstem. Pořízením Borniaku UWD-150 moje žena nevědomky nastartovala velký udící maraton, který trvá už třetí měsíc a zatím nemá nikdo dost (vyjma otcova žlučníku). Jestli si podobně jako já potrpíte na domácích uzeninách, ale nehodláte se kvůli nim dřít, můžete si se starou dřevěnou udírnou zatopit, protože domácí digitální udírna Borniak je pro líné milovníky uzenin přesně to pravé.

 

Výhody

  • velká kapacita – do udírny se vejde 15 až 20 kg masa
  • jednoduché ovládání, které pochopí každý
  • automatické přikládání udící štěpky, takže se nemusíte o nic starat
  • tichý provoz – udírna neřve, nevrčí a vůbec nevydává žádné rušivé zvuky
  • rychlá a přesná regulace teploty

 

Nevýhody

  • nejde použít v interiéru – moc kouří a ani digestoř tomu nepomůže
  • miska na spálenou štěpku by mohla být větší
  • neškodil by trošku líbivější design
počet hlasů: 29
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.