Ornyho recept na rib eye steak se salsou a tortillou
Jak by vypadala ideální grilovačka podle Ornyho? Takhle!
Udělat pořádný kus hovězí roštěné je kulinářský svátek a umění. Dnes si připravíme Rib Eye Steak, který je opravdovou ikonou amatérského i profesionálního grilování. Většině z nás se okamžitě vybaví prorostlý vysoký roštěnec s typickým tukovým okem uprostřed. Tak pojďme na to! Ukážeme si jak připravit dokonalý steak i s výbornou přílohou!
Suroviny na Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou:
- hovězí roštěná (rib eye steak)
- sůl
- pepř
- mango
- avokádo
- chilli
- červená cibule
- koriandr
- rajčata
- čedar
- limetka
- červený vinný ocet
- olej
- chipotle tortilla
Postup přípravy Ornyho rib eye steaku se salsou a tortillou:
Příprava guacamole:
- rozřízneme avokádo, vyndáme pecku a lžící vydlabeme dužinu do rendlíku
- vidličkou rozmačkáme dužinu na kaši
- osolíme, opepříme a vymačkáme limetku
- přidáme drcený česnek a nadrobno nakrájenou červenou cibuli
- podle chuti chilli papričku
- rajče bez dužiny nakrájíme na malé kostičky
- nasekáme a přidejte ještě koriandr
- vše důkladně promícháme
- výsledek by měl být hutný (drží v misce i vzhůru nohama)
Příprava mangové salsy:
- mango nakrájíme na menší kostičky a vložíme do předem připravené misky
- přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibuli a chilli papričku
- zakápneme limetkou, osolíme, opepříme
- zakápneme olivovým olejem a červeným vinným octem
- přidáme nasekaný koriandr a vše řádně promícháme
- teď už se můžeme vrhnout na samotné grilování
- hovězí roštěnou neboli rib eye steak malinko potřeme z obou stran olejem
- a jdeme s masem na gril - Orny si vybral plynový gril Napoleon Phantom 500, který má v bočním stolku zabudovanou infračervenou zónu (sizzle zone neboli prskající plotýnku)
- na prskající plotýnce zprudka roštěnec zatáhneme z obou stran
- následně v grilu při teplotě cca 150° C dopečeme na požadovaný stupeň propečenosti
- nakonec steak přikryjeme a necháme tři minuty odpočívat
- konečně nastal správný čas na zapečení tortilly
- na tortillu nastrouháme čedar nebo jiný oblíbený sýr
- tortillu přehneme na půl a vložíme na rošt grilu
- opečenou tortillu nakrájejte na čtyři díly (trojúhelníky)
Servírování rib eye steaku, guacamole, salsy a tortilly
Steak, mangovou salsu, guacamole a tortillu si naskládáme na oblíbené servírovací prkénko nebo můžeme použít i větší talíř.
Chcete vidět, jak se celá dobrota připravuje krok za krokem? Podívejte se na video, kde Orny krájí, míchá, dochucuje, griluje, dává rady a komentuje celý recept postupně. Navíc je na videu vidět jeho vášeň a nadšení pro vaření a grilování zvlášť.
Nechte se zlákat pro královskou disciplínu jakou je grilování hovězího masa. Nezbývá než popřát dobrou chuť!