Ornyho recept na rib eye steak se salsou a tortillou

Jak by vypadala ideální grilovačka podle Ornyho? Takhle!

Udělat pořádný kus hovězí roštěné je kulinářský svátek a umění. Dnes si připravíme Rib Eye Steak, který je opravdovou ikonou amatérského i profesionálního grilování. Většině z nás se okamžitě vybaví prorostlý vysoký roštěnec s typickým tukovým okem uprostřed. Tak pojďme na to! Ukážeme si jak připravit dokonalý steak i s výbornou přílohou!

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

Suroviny na Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou: 

  • hovězí roštěná (rib eye steak) 
  • sůl 
  • pepř 
  • mango 
  • avokádo 
  • chilli 
  • červená cibule 
  • koriandr 
  • rajčata 
  • čedar 
  • limetka 
  • červený vinný ocet 
  • olej 
  • chipotle tortilla

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

Postup přípravy Ornyho rib eye steaku se salsou a tortillou:

Příprava guacamole:

  • rozřízneme avokádo, vyndáme pecku a lžící vydlabeme dužinu do rendlíku

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

  • vidličkou rozmačkáme dužinu na kaši 
  • osolíme, opepříme a vymačkáme limetku

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

  • přidáme drcený česnek a nadrobno nakrájenou červenou cibuli 
  • podle chuti chilli papričku 
  • rajče bez dužiny nakrájíme na malé kostičky  
  • nasekáme a přidejte ještě koriandr

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

  • vše důkladně promícháme
  • výsledek by měl být hutný (drží v misce i vzhůru nohama)

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

 Příprava mangové salsy:

  • mango nakrájíme na menší kostičky a vložíme do předem připravené misky
  • přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibuli a chilli papričku
  • zakápneme limetkou, osolíme, opepříme

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

  • zakápneme olivovým olejem a červeným vinným octem
  • přidáme nasekaný koriandr a vše řádně promícháme 

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

  • teď už se můžeme vrhnout na samotné grilování
  • hovězí roštěnou neboli rib eye steak malinko potřeme z obou stran olejem 
  • a jdeme s masem na gril - Orny si vybral plynový gril Napoleon Phantom 500, který má v bočním stolku zabudovanou infračervenou zónu (sizzle zone neboli prskající plotýnku) 
  • na prskající plotýnce zprudka roštěnec zatáhneme z obou stran

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

  • následně v grilu při teplotě cca 150° C dopečeme na požadovaný stupeň propečenosti 
  • nakonec steak přikryjeme a necháme tři minuty odpočívat

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

  • konečně nastal správný čas na zapečení tortilly 
  • na tortillu nastrouháme čedar nebo jiný oblíbený sýr

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

  • tortillu přehneme na půl a vložíme na rošt grilu
  • opečenou tortillu nakrájejte na čtyři díly (trojúhelníky)

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillou

 Servírování rib eye steaku, guacamole, salsy a tortilly

Steak, mangovou salsu, guacamole a tortillu si naskládáme na oblíbené servírovací prkénko nebo můžeme použít i větší talíř.

Ornyho rib eye steak se salsou a tortillouChcete vidět, jak se celá dobrota připravuje krok za krokem? Podívejte se na video, kde Orny krájí, míchá, dochucuje, griluje, dává rady a komentuje celý recept postupně. Navíc je na videu vidět jeho vášeň a nadšení pro vaření a grilování zvlášť.

Nechte se zlákat pro královskou disciplínu jakou je grilování hovězího masa. Nezbývá než popřát dobrou chuť!

 

 

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.