Ornyho recept na vepřovou panenku na červeném kari
Se svým originálním receptem na vepřovou panenku na červeném kari vyrazil Orny do přírody potěšit chataře a chalupáře. Dobře, to přesně nevíme, ale určitě si všichni zúčastnění pochutnali :-)
Panenka je nejjemnější kus vepřového a v kombinaci s rýží to nemá chybu. Tímto receptem potěšíte pány i něžnější pohlaví a zvláště pak ty, kteří nemají rádi „tlusté“. Tak jdeme na to!
Suroviny na Ornyho vepřovou panenku na červeném kari:
- vepřová panenka
- limetka
- koriandr
- červená kari pasta
- česnek
- thajská bazalka
- kokosové mléko
- rybí omáčka
- zázvor
- kokosový cukr
- hovězí vývar
- sůl
- pepř
- olej
- brokolice
- cukrový hrášek
- chilli
- jasmínová rýže
Postup přípravy Ornyho vepřové panenky na červeném kari:
Příprava surovin:
- zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kostičky
- nadrobno posekáme i thajskou bazalku a koriandr
- z čerstvé brokolice uděláme malé růžičky
Příprava omáčky na grilu:
- roztopíme gril a vložíme do něj wok pánev (Orny použil plynový gril Napoleon Phantom P500)
- do rozpálené pánve přilijeme malinko oleje
- následně přidáme kari pastu a nalijeme hovězí vývar
- do šťávy přisypeme kokosový cukr, zázvor a vše zakápneme ještě rybí omáčkou
- nakonec přidáme nadrcený česnek a vymačkanou limetku
- všechny suroviny důkladně promícháme a necháme povařit
- když je základ omáčky provařeny, naředíme ho ještě kokosovým mlékem
- vše řádně promícháme a celé znovu provaříme
- do omáčky ještě vložíme růžičky brokolice a hrášek a uvedeme opět do varu
- nakonec dochutíme bazalkou a koriandrem
- opět důkladně promícháme a povaříme
Příprava masa na gril:
- panenku zakápneme olejem, osolíme a opepříme z obou stran
- olej i koření do masa pořádně vmasírujeme
- gril máme připravený na přímém grilování a panenku na rozpáleném roštu necháme zatáhnout z obou stran
- zataženou panenku přesuneme mimo hlavní žár a grilujeme nepřímo dokud není panenka i uvnitř hotová podle našich představ
- hotovou panenku vyndáme na prkénko a necháme pár minut odpočinout
- následně maso nakrájíme na cca centimetr tlusté plátky a můžeme servírovat
- na talíř dáme předem uvařenou jasmínovou rýži
- přidáme omáčku z červeného kari, na kterou položíme plátky panenky
- na ozdobení a dodání pikantní chuti přidáme ještě nakrájené chilli
Ornyho vepřová panenka na červeném kari Vás v těchto chladných dnech určitě zahřeje a příjemně naplní vaše břicha.
Měkké a šťavnaté maso se skvěle snoubí s pikantní a voňavou kari omáčkou, která jídlu dodá šmrnc. Pokud máte zájem, můžete zhlédnou celé video na youtubu. Dobrou chuť a vařte s láskou!