Nastavte si čas uzení na minutu přesně! Recenze udírny Borniak BBDS-NT-150

elektrická udírna borniak

Pokud se chce firma posouvat kupředu musí v dnešní zrychlené době stále inovovat. Své o tom ví naši sousedé z Polska. Tuzemská společnost Borniak, která se specializuje na výrobu elektrických udíren, chystá na trh nové produkty a nám se podařilo jeden z nich získat na vyzkoušení. Jak v testu dopadl a jaké vylepšení si pro nás u modelu digitální udírny Borniak BBDS-NT-150 výrobce připravil?

recenze udírny borniak bbds-nt-150

Co znamená označení NT v názvu udírny?

N v kódu produktu jako „nový“ nebo „new“ má signalizovat, že jde o novou verzi udírny s vylepšeným ovládacím panelem, upraveným plechem na odkapávající tuk atd. Písmeno T pak značí, že udírna je vybavena časovačem, díky kterému lze nastavit za jak dlouho chcete, aby udírna přestala běžet.

Co obsahuje balení udírny Borniak BBDS-NT-150?

I když se je udírna objemná, krabice, v níž je zabalena je poměrně kompaktní. Rozměry balení 61x104x55 cm budou vyhovovat většině aut, takže s osobním odběrem udírny nebude problém. Váha udírny je cca 32 kg.

recenze udírny borniak bbds-nt-150

Rozbalení udírny nezabere moc času. Papírový obal stačí zvednout nahoru a máte vybaleno. Součástky udírny jsou šikovně schovány uvnitř udírny, pro úsporu místa i pro jejich ochranu při přepravě. Kromě samotné udírny, generátoru kouře a nezbytných součástek dále v balení udírny najdete:

  • 10 háků na zavěšení masa či ryb 
  • 1 grilovací mísu 
  • 1 rošt na uzení 
  • 2 nerezové misky na zachytávání spálených štěpek a tuku z masa
  • 3 nerezové tyče na uzení 
  • nerezový deflektor
  • 5 balení dřevěných štěpek po 2 litrech
  • grilovací koření

recenze udírny borniak bbds-nt-150

Montáž udírny Borniak BBDS-NT-150

Montáž je snadná a zabere jen pár minut, protože udírna je balená až na drobnosti vcelku. Z nářadí si připravte obyčejný křížový šroubovák - nic víc nebudete potřebovat. První na řadu přijdou madla na přenášení udírny a na otevírání dvířek.

recenze udírny borniak bbds-nt-150

Aby udírna byla v bezpečné vzdálenosti od stolu či jiného povrchu na který ji postavíte, musí stát na nohou. Díky podstavcům, do kterých se nohy montují je lze zašroubovat hlouběji do udírny a je tak nižší pravděpodobnost, že by se při přenášení udírny poškodily, jak se tomu občas stalo u starších modelů. Aby se Vám nožičky pohodlně montovaly doporučujeme dát udírnu na bok.

recenze udírny borniak bbds-nt-150

Nedílnou součástí každé elektrické udírny je generátor kouře a komínek pro jeho následnou regulaci uvnitř komory udírny. Obě dvě součástky stačí na udírnu nasadit. Generátor má v sobě zabudovaný zásobník, z kterého si postupně odebírá dřevěné štěpky, což umožnuje udit po několik hodin bez doplňování paliva.

recenze udírny borniak bbds-nt-150

Ovládací panel, přes který se řídí veškeré procesy v udírně prošel největší proměnou. Jedná se o klíčovou část udírny. Její zapojení je nicméně snadné. Na pravém boku udírny jsou čtyři šrouby, na dva z nich se panel nasadí a zbylými dvěma připevní šroubovákem.

V čem se liší nový ovládací panel udírny Borniak BBDS-NT-150 od původního?

Ovládací panel má nově dva displeje. Jeden slouží k zobrazení teploty a druhý zobrazuje čas ukončení uzení. Konečná doba lze navíc nastavit zvlášť pro topnou spirálu, generátor kouře a větrák na sušení masa. V udírně tedy můžete topit po odlišnou dobu než budete mít zapnutý generátor kouře či ventilátor. 

recenze udírny borniak bbds-nt-150

Jak vypadá vnitřek udírny Borniak BBDS-NT-150?

Vnitřní část udírny si můžete uzpůsobit podle sebe a také podle toho co se chystáte udit. Co by ale nikdy nemělo chybět je nerezový plát na zachytávání odkapávajícího tuku a dvě misky. Jedna na rozžhavené štěpky padající z generátoru kouře a druhá na tuk a šťávu z masa. Jak asi tušíte, druhá miska se umisťuje pod otvor nerezového plátu.

recenze udírny borniak bbds-nt-150

Plát prošel od předchozích verzí výraznou proměnou. Borniak ho nechal vytvarovat do čtyřech schodů, které se postupně svažují a směřují tak tuk do odkapávacího otvoru nad nerezovou miskou. Díky upravenému tvaru zůstane na plátu minimum zaschlého tuku, což ušetří čas při čištění. Navíc je díky otvorům v deflektoru zajištěn výrazně lepší rozvod a proudění tepla od topné spirály do horní části udírny. 

recenze udírny borniak bbds-nt-150

recenze udírny borniak bbds-nt-150

Výhody a nevýhody digitální udírny Borniak BBDS-NT-150

Nový model od Borniaku je rozhodně výrazným krokem dopředu, především díky vylepšenému ovládacímu panelu, který umožňuje nastavit provozní čas zvlášť pro topnou spirálu, generátor kouře a větrák při sušení masa. Na nové udírně se nám líbí naprosto jednoduché digitální ovládání a  vylepšený plát na tuk. Udírna má o dost bytelnější nožičky než stará BBDS-150. Naproti tomu je znatelný rozdíl v ceně v porovnání se staršími modely o stejné velikosti.

recenze udírny borniak bbds-nt-150

Výhody udírny Borniak BBDS-NT-150

+ kompaktní balení

+ snadná montáž

+ příslušenství součástí udírny

+ nový ovládací panel s možností nastavení času

+ možnost nastavení různých času uzení pro topnou spirálu (zdroj tepla) a generátoru kouře

+ vyšší stabilita udírny díky lépe vyřešeným nožičkám

+ přenosné i v jednom člověku

Nevýhody udírny Borniak BBDS-NT-150

- Vyšší pořizovací cena

počet hlasů: 9
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.