Jak uchovat uzené maso jako zkušený řezník?

Sezóna uzení se neúprosně blíží. Ať jste ve světě udíren a domácího uzení nováčkem nebo zkušeným matadorem, měli byste vědět, že po vyhasnutí udírny práce nekončí. Aby Vám oblíbené uzeniny vydržely co nejdéle, je potřeba je správně skladovat.

uzení masa v udírně

Uchování uzeného masa po kratší dobu

Jakmile vyndáte maso z udírny nechte ho vychladnout a následně ho dejte na talíř do ledničky. Zapomeňte na plastové sáčky! V těch by se maso tak akorát zapařilo a zkazilo. Uzené Vám vydrží lednici minimálně 2 týdny. V lednici je Váš masový klenot kdykoliv po ruce, takže si z něj můžete kdykoliv odkrojit. Abyste trvanlivost uzeného masa v lednici prodloužili uďte ho pomocí studeného kouře.

uzení masa v udírně

Co když chci uchovat maso po delší dobu?

V takovém případě ho dejte do mrazáku. Zmražené maso vydrží minimálně 6 měsíců. Až přijde ta správná chvíle, maso jednoduše rozmrazíte tak, jak jste zvyklí. Před tím, než dáte maso do chladu, doporučujeme ho rozdělit na porce, abyste pak nerozmrazovali zbytečně velký kus.

sušené maso na prkénku

Věděli jste že…

…maso můžete v udírně vysušit a tím ještě prodloužit jeho trvanlivost. Aby bylo možné maso vysušit, je třeba ho nakrájet na tenké plátky a k sušení použít ideálně libové maso. Sušením zbavíte maso vlhkosti což sníží riziko výskytu škodlivých bakterií v mase. Zavakuované sušené maso, vydrží v mrazáku 7-12 měsíců.

počet hlasů: 6
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.