Velký test dřevěného uhlí! Které grilovací uhlí je nejlepší?

Nic neříká o příchodu léta víc než vůně grilování linoucí se ze zahrad rodinných domů ze všech koutů v okolí. Grilování na ohni je způsob přípravy jídel sahající až do doby bronzové – alespoň co se týče dřevěného uhlí. Ale hodně se toho za tu dobu změnilo. Dnes je ohromující, kolik různých značek a druhů dřevěného uhlí je v nabídce mnoha prodejců. V dnešní době i u nás již běžně seženete dřevěné uhlí ze stromu Marabú, které roste na Kubě nebo dřevěné uhlí vyrobené ze stromu Quebracho, který najdete až v daleké Paraguayi.

velký test dřevěného uhlí

Proč nekupovat dřevěné uhlí z hobbymarketu?

Koupě grilovacího uhlí na čerpacích stanicích nebo v hobbymerketech je taková klasika. Za dvoukilový pytlík uhlí zaplatíte kolem stokoruny. Tohle uhlí gril sice zahřeje ale žádnou vyšší kvalitu a větší výhřevnost od toho nečekejte. Po rozbalení sáčku na vás „dýchne“ oblak uhelného prachu, který tvoří podstatnou část obsahu balení. V důsledku Vás tedy tento pytel po přepočtu na objem použitelného uhlí vyjde dráž než kvalitní dřevěné uhlí nabízené ve specializovaných obchodech. 

Servis Les Dřevěné uhlí 10 kg

Jedná se o grilovací uhlí českého výrobce Lesy Deblice. Ten má v nabídce i menší balení o hmotnosti 2,5 kg a 4 kg, takže co se týká velikosti balení, vybere si opravdu každý. V balení se nacházejí velké kousky dřevěného uhlí, ale i menší kousky, které zajistí že se celý obsah Vašeho grilu rychle rozpálí a Vy budete tak moci začít grilovat dříve. 

velký test dřevěného uhlí

Dřevěné uhlí Grill Fanatics Třešeň - 8 kg

Grill Fanatics je dřevěné uhlí, které se k nám dováží z Nizozemska. Třešňové dřevo z tamních sadů je jeden z lehčích druhů dřeva, které se rychle rozpálí a dosahuje vysokých teplot. To je naprosto ideální pro přípravu steaků na grilu. 

velký test dřevěného uhlí

Dřevěné uhlí White Quebracho Grill Fanatics 10 kg

Dřevěné uhlí White Quebracho od Grill Fanatics se vyrábí ze dřeva stromu quebracho v Argentině, Paraguayi a Uruguayi. Název Quebracho pochází ze španělského slova "quiebrahacha", což znamená "lamač seker", co hodně vypovídá o jeho tvrdosti. Nejen v nábytkářském průmyslu je dřevo quebrachos ceněno pro svou trvanlivost, tvrdost a tříslovinu, používá se také na stavbu mostů a přístavních zařízení, telefonních sloupů a ohradníků pastvin. Části, které nejsou použitelné pro výrobu těchto výrobků, se používají na výrobu dřevěného uhlí. 

velký test dřevěného uhlí

Servis Les dřevěné uhlí GASTRO Marabú 15 kg

Velké kusy uhlí z exotického dřeva Marabú pochází z Kubánského názvu el marabu. Jedná se o strom Dichrostachys cinerea, kterýžto je druh kvetoucí rostliny z čeledi bobovitých. Tato rostlina je původem z afrického kontinentu a vyskytuje se především v suchých oblastech. Naše uhlí je vyrobeno ze dřeva Marabú rostoucího na Kubě. Dřevo marabu je tvrdé a pevné. Díky těmto vlastnostem je dřevo vhodné pro různé řemeslné a stavební účely. 

velký test dřevěného uhlí

Dřevěné uhlí Servis Les Gastro 10 kg

Dřevěné uhlí Gastro se dováží až Indonésie. Uhlí primárně doporučujeme pro použití v gastropodnicích a gastro stáncích. Domácí použití je samozřejmě bez problému možné. Jen je třeba počítat s tím, že dřevěné uhlí je dodáváno ve velkých kusech.

Uhlí je vyrobeno z výběrového tvrdého exotického dřeva. Tvrdé dřevo hoří čistěji a produkuje méně kouře. Výsledkem je tak chutnější a zdravější jídlo.

Dřevěné uhlí Servis Les Gastro

Test dřevěného uhlí Servis Les Dřevěné 10 kg

Uhlí je vyrobeno z buku a dubu, což zajistí velmi dlouhou dobu žhnutí bez silného kouře, ale s vysokou výhřevností a příjemným kouřovým aroma. Navíc, na rozdíl od běžného uhlí z hobbymarketu, je před zabalením uhlí přesáto, takže dostanete pouze velké kusy bez uhelného prachu a nepoužitelných kousků, které v okamžiku shoří.

Baleno je v hnědém pytli bez zvláštních znaků. O tom že je to dřevěné uhlí svědčí pouze malá etiketa na spodu pytle. Po otevření pytle příjemně překvapí rozmanitost velikostí jednotlivých kusů dřevěného uhlí. Velké kousky dřevěného uhlí jsou smíchány s menšími kusy, které usnadní zapálení celé masy v grilu. Z pytle lze uhlí přesypat rovnou do grilu bez velkého prachu, jelikož výrobce, jak už bylo zmíněno, před balením toto dřevo přesívá.

velký test dřevěného uhlí

Test dřevěného uhlí Grill Fanatics Třešeň - 8 kg

Po otevření balení dřevěného uhlí Grill Fanatics třešeň na Vás dýchne vůně sladkého dřeva. Velké kousky třešňového dřeva zajistí dlouhou dobu žhnutí a rychlé rozpálení. Masu a grilovaným jídlu dodá sladké aroma.

Dřevo z třešně, jako i jiných ovocných stromů, má totiž mírně nasládlou vůni a chuť, která přidává jídlu zajímavé aroma. Při grilování steaků může tato vůně přispět k vytvoření bohatšího a lahodnějšího chuťového zážitku.

velký test dřevěného uhlí

Test dřevěného uhlí White Quebracho Grill Fanatics 10 kg

Dřevěné uhlí quebracho se vyznačuje snadným zapalováním, velmi dlouhou životností, žhnutím téměř bez kouře, silným vývinem tepla a příjemným grilovacím aroma.

Po otevření pytle Vás překvapí opravdu velké kusy uhlí, které se hodí převážně do větších keramických grilů či větších kotlových grilů. Uhlí je vyrobeno z tvrdého dřeva, které dlouho hoří a tudíž se hodí pro pomalé grilování např. metodou Low and Slow.

velký test dřevěného uhlí

Test dřevěného uhlí Servis Les GASTRO Marabú 15 kg

Grilovací uhlí Servis Les GASTRO Marabú se vyrábí ze stejnojmenných stromů. Jedná se o náletové invazivní stromy rostoucí v zemích okolo rovníku, které se obvykle nenechávají růst do velkých rozměrů. V balení uhlí tedy najdete spíše kousky menších průměrů ze silnějších větví či tenkých kmínků. 

velký test dřevěného uhlí

Test Servis Les dřevěné uhlí Gastro 10 kg

Grilovací uhlí pochází ze stromů tvrdého dřeva, díky tomu má lepší vlastnosti hoření. To zajistí snadnější regulaci teploty uvnitř grilovací komory a tím i rovnoměrnějšímu propečení masa. 

Gastro uhlí doporučujeme kupovat spíše do grilů na dřevěné uhlí větších průměru nebo větších keramických grilů. Jedná se o uhlí dodávané v relativně velkých kusech.

dřevěné uhlí servis les Gastro

Závěr k recenzi dřevěného grilovacího uhlí

S žádným ze zmíněných dřevěných uhlí neuděláte chybu, pokud si jej pořídíte. U nás vítězí dřevěné uhlí Servis Les, které v poměru cena/výkon vytvoří skvělý výsledek, pokud nechcete experimentovat. Velké kusy klasického dubu a buku budou žhnout dlouhou dobu na přípravu pokrmů stylem low&slow, ale zároveň se dokáží rozpálit natolik, abyste si mohli upéct v grilu pizzu nebo dokonce provést částečnou pyrolýzu.

počet hlasů: 17
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.