Recenze otáčecího špízu pro kotlové grily Napoleon

Dnes se podíváme na jednu z vychytávek, kterou jsme si u nás na prodejně zamilovali úplně všichni. Pojďme se společně podívat proč? 

Jedná se o otáčecí špíz pro grily na dřevěné uhlí Napoleon. A nejedná se jen tak o ledajaký špíz. Za jeho vývojem nestojí nikdo jiný než renomovaná, rodinná firma z Kanady, která se na výrobu grilů Napoleon specializuje a její zkušenosti v tomto odvětví se datují již od roku 1976, kdy byla založena. Otočný rožeň se používá hlavně k pomalé úpravě masa, které je potřeba při jeho přípravě otáčet. V textu si shrneme veškeré hlavní atributy otočného rožně a zmíníme jeho výhody či nevýhody.

Montáž otáčecího špízu Napoleon

otočný rožeň pro grily na dřevěné uhlí Napoleon

Než se pustíme do zevrubné recenze, musíme si nejprve špíz správně namontovat. Pro začátek by se hodilo vědět na jaké grily lze špíz umístit. Níže na fotce můžete vidět grily na dřevěné uhlí Napoleon, pro které je otočný rožeň přímo určený. Pokud tedy vlastníte jeden z kotlových grilů Napoleon o průměru 57 cm, můžete si být jisti, že špíz na něj bude perfektně pasovat. Konkrétně se jedná o grily Napoleon Charcoal Cart, Napoleon Charcoal Kettle 57 cm a Napoleon Charcoal Leg, 57 cm. Pokud byste si tedy chtěli pořídit ještě jednoho kotlového krasavce, můžete špíz přehazovat dle libosti.

grily na dřevěné uhlí Napoleon

Samotná montáž je snadná. Základem je připevnit nástavec (kruhový prstenec s otvorem), na spodní část grilu. Pak k nástavci připevnit víko a držák elektrického motůrku a můžete jít na věc. Pokud byste chtěli více informací o montáži špízu jděte na jak přimontovat otáčecí špíz ke grilu na dřevěné uhlí Napoleon, kde jsme postup popsali pro jednoho z našich zákazníků.

otáčecí špíz na gril na dřevěné uhlí Napoleon

otáčecí špíz pro grily na dřevěné uhlí Napoleon

Jak otočný rožeň Napoleon funguje?

Otáčení špízu má na starosti elektrický motorek, který špíz pomalu rovnoměrně otáčí, aby maso bylo propečeno ze všech stran. U otáčecího rožně Napoleon bude potřeba, aby elektřina byla v dosahu. Motorek není koncipován na tužkové baterie, jak tomu u některých jiných výrobců bývá. 

otočný rožeň pro grily na dřevěné uhlí Napoleon

Motorek otáčí rožeň rychlostí přibližně 2 otáčky za minutu. Ta ovšem může být ovlivněna hmotností masa umístěného na rožni. Samotný rožeň má nosnost 5,5 kg masa. Absence volby rychlosti otáčení je tedy zanedbatelná, protože větší kusy masa, u kterých jsou potřeba otáčky nižší, stejně na rožeň nedostanete. Na rožeň pohodlně napíchnete například tři pěkně rostlá kuřata, a ještě se Vám pod něj vejde pekáč, kde můžete spolu s masem připravit v grilu i přílohu, jako v našem případě.

otočný rožeň pro grily na dřevěné uhlí Napoleon

Různé úrovně umístění litinového roštu uvnitř grilu na dřevěné uhlí Napoleon

Nástavec, který je součástí balení, neslouží pouze jako opěrátko na špíz. Ve vnitřní části je totiž několik držáků, které podpírají rošt. Při absenci špízu, do něj můžete umístit i dva rošty najednou, což vám umožní připravit více jídel zároveň.

otočný špíz pro kotlový gril Napoleon

Kromě toho, je tu již zmíněný boční otvor, díky kterému se dostanete k jídlu na spodním roštu, aniž byste museli odendávat rošt horní.

otočný rožeň pro kotlový gril Napoleon

Pokud se opravdu rozhodnete rozšířit gril na více pater, je vhodné utěsnit díry, které jsou určeny pro špíz, abyste zamezili úniku tepla.

otočný rožeň pro gril na dřevěné uhlí Napoleon

recenze otočného špízu pro kotlové grily Napoleon

 Nevýhody otočného špízu Napoleon

  • Nutnost elektrického připojení

Výhody otočného špízu Napoleon

  • Jednoduchá montáž 
  • Prostor pod špízem pro pekáč, kde můžeme připravit přílohu 
  • Nosnost až 5,5 kg 
  • Možnost rozšíření grilovací plochy
  • Snadno dostupná spodní grilovací plocha díky bočnímu otvoru 
  • Kompatibilita s dalšími kotlovými grily od Napoleon o průměru 57 cm

Ani majitelé plynových grilů Napoleon nemusí být smutní. Výrobce Napoleon samozřejmě nabízí otočné rožně jak pro grily na dřevěné uhlí, tak na grily plynové i elektrické. 

počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.