Recenze grilu Big Green Egg L

Keramické grily patří mezi neotřelou klasiku, která a funguje a ještě k tomu velice pěkně vypadá. U keramických grilů Big Green Egg to platí dvojnásob. Tmavě zelená keramická vajíčka spatřila světlo světa v Americe již v roce 1974. Za tu dobu se stali legendou v grilovací komunitě, která kombinuje prvky starověkých japonských pecí s moderními technologiemi NASA. V dnešní recenzi si představíme mezi zákazníky velmi oblíbený model Big Green Egg Large.

přeprava grilu big green egg

Unboxing Big Green Egg Large

recenze grilu big green egg large

Gril je zabalen v pevné kartonové krabici s vyztuženými rohy, upevněn různými vycpávkami a fóliemi, které mají za cíl minimalizovat možnost poškození grilu během přepravy. Keramika je zkrátka velmi křehká a je nutné na to při přepravě grilu brát ohled.

recenze grilu big green egg large

recenze grilu big green egg large

Výhodou keramického grilu, je že jeho montáž není nijak složitá a smontování netrvá příliš dlouho.

recenze grilu big green egg large

V balení grilu Big Green Egg najdete: 

  • litinový rEGGulátor
  • teploměr do víka 
  • víko s komínem 
  • nerezový rošt 
  • keramický prstenec 
  • litinový palivový rošt 
  • keramické ohniště 
  • základnu 
  • spodní větrací dvířka
  • krabička se spojovacím materiálem

Montáž grilu Big Green Egg Large

První krokem, co musíte v rámci montáže keramického grilu udělat je, vložit jeho základnu na místo, kde ho budete používat. Pro Big Green Egg Large jsou čtyři možnosti. 

  • základní rám stolu EGG Frame 

recenze grilu big green egg large

  • stůl z akátového dřeva

recenze grilu big green egg large

  • pojízdný stojan

recenze grilu big green egg large

  • vlastní umístění (například stůl na míru)

Až bude základna na svém místě, je čas namontovat víko grilu, které je spolu ze základnou tělem grilu. Panty je třeba uchytit ke grilu přesně dle návodu, aby bylo zajištěno správné otevírání víka a zajistit je matičkami. Matičky, kterými je víko připevněno je nutné vždy před začátkem grilovací sezóny utáhnout.

recenze grilu big green egg large

Po připevnění víka umístěte do grilu jeho vnitřní části jako je ohniště spolu s litinovým palivovým roštem na uhlí. Tím propadává popel z dřevěného uhlí na dno grilu. Dno grilu je nutné pravidelně čistit, aby mohl grilem správně proudit vzduch. Na ohniště dále patří keramický prstenec.

recenze grilu big green egg large

Konečně přišel čas na tu nejdůležitější součástku grilu, a to je nerezový rošt v případě grilu Big Green Egg Large s průměrem 46 cm. Nerezový rošt dobře vede teplo a patří mezi nejpoužívanější typy roštů vůbec. 

recenze grilu big green egg large

Kdybyste ale přeci jen chtěli posunout Vaše grilování o trochu výš, je možné ho vyměnit za masivní litinový rošt. Ten se dá dokoupit ke každému modelu keramického grilu. Litinový rošt je více vhodný pro zatažení masa a grilování steaků. Stejně jako nerezový rošt dobře vede teplo, nicméně teplo si drží daleko déle, což je pro milovníky steaků to hlavní.

Recenze grilu big green egg large

Ve finále už jen stačí umístit na víko grilu teploměr a litinový rEGGulátor. Pro kontrolu a regulaci teploty uvnitř grilu je rEGGulátor klíčový. Spolu s větracími dvířky mají zásadní vliv na to, jak moc bude grilem proudit vzduch, a tedy i jak moc bude hořet uhlí. recenze grilu big green egg large

Big Green Egg Large jako multifunkční kuchyně

Všestrannost keramických grilů je známá doména a Big Green Egg Large není v tomto směru výjimkou.

Na grilu můžete využít přímé grilování, což je nejčastější úprava masa na grilu a připravují se s ní zelenina, uzeniny, menší kusy masa a samozřejmě steaky.

recenze grilu big green egg large

Gril Big Green Egg Large ale nejvíce vynikne při pomalé přípravě masa nepřímým grilováním, pečením či uzením. Ano to vše lze v keramické grilu dělat. Díky izolačním vlastnostem keramiky, gril dlouho drží nastavenou teplotu bez nutnosti příkladní. Kromě teploty gril izoluje také vlhkost a díky tomu je maso v něm dělané šťavnaté a křehké.

recenze grilu big green egg large

recenze grilu big green egg large

Jak je již psáno výše, v keramickém grilu můžete nejen grilovat, ale taky péct. Stačí na rošt umístit pečící kámen a rázem můžete v grilu udělat domácí chleba, pizzu či oblíbený koláč.

recenze grilu big green egg large

Po nasypání udících štěpek na doutnající dřevěné uhlí můžete v grilu také udit horkým kouřem. Nesmíte však zapomenout udící štěpky před vložením do grilu namočit minimálně na 30 minut do studené vody. 

recenze grilu big green egg large

Má to ale jedno velké ALE. Abyste využili potenciál grilu na plno, což znamená, abyste v něm mohli grilovat nepřímo, péct a udit, musíte mít v grilu keramický ConvEGGtor. Bez něho to zkrátka nepůjde. Jedná se o příslušenství, které se umisťuje přímo na keramický prstenec grilu. Díky ConvEGGtoru je teplo uvnitř grilu rozptýleno a působí na maso ze všech stran rovnoměrně. Nemusíte se tedy obávat, že by ze spodní části bylo maso spálené a z ostatních nedodělané. Jedná se tedy skoro o nepostradatelné příslušenství pro všestranné využití grilu a je škoda, že není v základní výbavě.

Maximální kompatibilita s dostupným příslušenstvím

„Lko“ jak se mu také u nás v GrilyKrby říká je, co se týče kompatibility příslušenství z nabízených modelů grilů jeden z nejlepších. Ke grilu výrobce Big Green Egg nabízí spousty příslušenství, kterými ještě více rozšíříte možnosti využití grilu. Právě tento model je totiž přelomový, co se týče dokoupitelného vybavení, protože s ním máte stejné možnosti rozšíření jako u modelů XL a XXL.

recenze grilu big green egg large

Celkové hodnocení Big Green Egg Large

Big Green Egg Large, je kvalitní, designově povedený gril pro milovníky dlouze tažených kusů masa na dřevěném uhlí. Jedná se o kousek od ověřené značky, která je na trhu již několik desetiletí. Kromě všestrannosti nás zaujal i nádherným designem. Dále nás také potěšila ideální velikost grilovací plochy, která je dostačující pro většinu grilovaček, ale zároveň není zbytečně velká. Své příznivce si také najde díky velkému množství dokoupitelného příslušenství, které umožní kombinovat různé styly přípravy jídla v grilu najednou. Byli bychom přeci jen radši kdyby tolik podstatná součástka, jakou je ConvEGGtor byla již součástí balení, protože bez ní nevyužijete gril zdaleka na plno.

Pozitiva grilu Big Green Egg Large

  • velká grilovací plocha 
  • snadná montáž grilu
  • neotřelý design 
  • doživotní záruka na keramické části 
  • možnost rozšíření využití grilu 
  • ověřená značka

Negativa grilu Big Green Egg Large

absence ConvEGGtoru v základní výbavě grilu

počet hlasů: 8
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.