Recenze dřevěné udírny Master Smoker 40 XL od českého výrobce udíren Vladeko

Robustní dřevěná udírna Master Smoker 40 XL od českého výrobce Vladeko představuje skvělý nástroj pro všechny milovníky klobás, uzeného masa, sýrů a ryb. S objemem udící komory 360 litrů nabízí dostatek prostoru pro uzení většího množství masa najednou, což je skvělé pro velké rodinné oslavy i posezení s přáteli.

Recenze dřevěné udírny Master Smoker 40 XL od českého výrobce udíren Vladeko

Z čeho je dřevěná udírna Master Smoker vyrobena?

Určitě se shodneme, že s hmotností 108 kg a vnějšími rozměry udírny 60x100x220 cm se nejedná mezi nabízenými udírnami o žádného drobečka. Vnitřní rozměry udící komory 52x93x142 cm pak nabízí dostatečně velký prostor pro zavěšení masa a ryb až ve třech patrech. Masivní dvířka se závlačkou o rozměru 33x74 cm zároveň umožňují snadný přístup k vašim uzeným lahůdkám.

Materiál, z něhož je udírna vyrobena, je hladce hoblované smrkové dřevo s dvojitou perodrážkou o síle 40 mm, které zajišťuje nesrovnatelné lepší izolační vlastnosti oproti klasickým dřevěným udírnám s „pouhými 19 mm“, jejichž nabídek najdete na různých bazarech nepřeberné množství.  Udírna je vyrobena z čistého dřeva bez jakýchkoliv chemických úprav, můžete si být tedy jisti, že vaše jídlo neabsorbuje žádné nežádoucí aroma z povrchové úpravy.

Recenze dřevěné udírny MasterSmoker 40 XL od českého výrobce udíren Vladeko

Co Vás, jako nového majitele, určitě potěší je, že udírna k Vám domů přichází kompletní - tedy balení obsahuje vše, co k prvnímu uzení budete potřebovat vč. udící štěpky. V balení kromě štěpky najdete topeniště s regulátorem kouře, silnostěnnou rouru, regulační klapky, udící bukové hole, nerezové háky na maso, plechový kyblík na mastnotu, teploměr a komín s regulací kouře. Jakmile udírnu vybalíte, můžete jít hned na věc.

Jak vypadá topeniště dřevěné udírny Master Smoker?

Velké ocelové topeniště s robustním ocelovým roštem a sundavacím poklopem pro jednoduché čistění je dalším plusem této udírny. Dvířka topeniště jsou uzavíratelná a regulovatelná, což umožňuje precizní kontrolu nad teplotou a množstvím kouře uvnitř udící komory. V topeništi lze použít různé druhy paliva, včetně tvrdého dřeva, štěpky nebo pilin, což vám dává flexibilitu při výběru vhodného paliva pro konkrétní uzení.

Recenze dřevěné udírny MasterSmoker 40 XL od českého výrobce udíren Vladeko

Inovovaný podstavec dřevěné udírny Master Smoker

Možná máte doma starší model nebo jste si jen povšimli změny u podstavce samotné udící komory. Jak se tedy liší stará verze robustního podstavce dřevěné udírny Master Smoker oproti této nové? Odlišnosti na první pohled možná nejsou tak zjevné, ale na druhý už objevíte změny, které v důsledku zlepší celý zážitek z uzení.

Dno podstavce udírny prošlo razantní změnou, kdy byl upraven tvar tak, aby omastek z uzeného masa stékal přímo do kyblíčku umístěného uprostřed dna. Oproti starší verzi, kde byl kbelík umístěn na boku udírny. Zde však nebyl zajištěn dostatečný sklon, takže se občas stávalo, že omastek zůstával uvnitř udírny a mísil se s kouřem z topeniště. U nové verze je na toto myšleno a kromě upraveného konického tvaru je nad vývodem z topeniště umístěn deflektor který tak plní několik funkcí. První a nejdůležitější funkcí je, že chrání vaše výrobky proti zašlehnutí ohně z topeniště. Dále pak tříští proud kouře a tím pádem se maso udí rovnoměrně a je tak lépe vyuzené.

recenze dřevěné udírny master smoke 40 XL

Jak udržovat a čistit dřevěnou udírnu Master Smoker 40 XL

Nejvíce dehtu a sazí se při uzení může usazovat na střeše udírny, a právě proto je dřevěná udírna Master Smoker 40 XL vybavena odnímatelnou střechou, která výrazně zjednodušuje její údržbu. Čas od času je potřeba vyčistit i prostor u komínu u regulační klapky, a to samozřejmě dělá mnohem snáze, pokud je střecha z udírny sundaná. U dna udírny pak stačí zbytky omastku (pokud nějaký neodtekl) stáhnout do kyblíku a máte uklizeno.

recenze dřevěné udírny master smoker 40 xl od ceského výrobce udíren Vladeko

Výhody dřevěné udírny Master Smoker 40 XL:

  • Prostorná komora udírny zvládne udit velké porce masa současně.
  • Flexibilita topení díky možnosti použití kusového dřeva, štěpek, pilin či briket.
  • Udírna nepotřebuje elektřinu, což jí činí vhodnou pro použití kdekoli.
  • Tradiční způsob uzení připomínající metody našich předků.

Nevýhody dřevěné udírny Master Smoker 40 XL:

  • Absence automatiky v regulaci teploty a doby uzení – je třeba udírnu pravidelně kontrolovat.
  • Uzení vyžaduje více pozornosti, nemůžete ji jednoduše zapnout a odejít jako elektrickou udírnu.
  • Zaujímá více prostoru než moderní elektrické udírny s digitálním ovládáním.recenze dřevěné udírny master smoker

Závěrem o dřevěné udírně Master Smoker 40 XL:

Dřevěná udírna Master Smoker 40 XL českého výrobce Vladeko, skutečně představuje most mezi tradicí a současností. S jejím klasickým designem a robustní konstrukcí je ideálním řešením pro ty, kteří si váží tradičního způsobu uzení a chtějí se vrátit k autentickým chutím, jaké znali naši předkové.

Její hlavní výhody, včetně velké komory pro uzení a možnosti použití různých paliv, ji činí vynikajícím nástrojem pro vášnivé fanoušky uzeného masa. Fakt, že není závislá na elektřině, z ní dělá ideální společníka pro ty, co si chtějí vychutnat uzení i v případě absence proudu.

Samozřejmě, stejně jako u všeho, i tato udírna má své nevýhody. Je určena pro ty, kteří si chtějí užít celý proces uzení – od přípravy až po dokončení. Toto není typ udírny "nastav a zapomeň". Pokud jste ale ochotni věnovat čas a péči potřebnou pro dokonalé uzení, tato udírna Vám bude sloužit léta.

Shrnutím všeho - tato dřevěná udírna je skvělá volba pro konzervativní příznivce uzení, kteří dávají přednost klasickému designu a funkčnosti oproti moderním, elektrickým modelům. Je to investice do zážitků, tradice a autentické chuti. Pokud máte v oblibě tradiční způsoby uzení a chcete zažít uzení tak, jak to dělali naši dědečkové a babičky, tato udírna je pro vás tou správnou volbou.

 

počet hlasů: 14
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.