Ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem
Vítejte u dalšího Ornyho receptu, který promění vaši kuchyni v gastronomický ráj! Dnes se podíváme na tradiční české chutě a představíme si recept, který každý z nás určitě dobře zná - vepřové výpečky se zelím a knedlíkem aneb knedlo zelo vepřo. A nebyl by to Orny kdyby tento klasický recept malinko nevylepšil a neposunul dál. Ptáte se jak? Pak čtěte dál nebo se koukněte přímo na Ornyho video!

Suroviny na Ornyho vepřové výpečky se zelím a knedlíkem:
- 2 kg vepřového bůčku
 - zázvorová pasta
 - sádlová jíška
 - kysané zelí
 - mléko
 - špek
 - vepřový vývar
 - 5 ks rohlíků
 - 4 ks cibule
 - česnek
 - 2 vejce
 - sádlo
 - muškátový oříšek
 - kmín
 - ocet
 - hrubá mouka
 - pivo sůl
 - pepř
 - cukr
 

Postup přípravy Ornyho vepřových výpečků:
- Bůček nakrájejte na kostky přibližně stejné velikosti, aby se maso peklo rovnoměrně.
 

- Cibule oloupejte a nakrájejte na klínky. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky.
 

- Do velkého pekáčku rozložte nakrájený bůček.
 - Přidejte nakrájenou cibuli a česnek.
 - Maso osolte a opepřete dle chuti. Přidejte kmín a zázvorovou pastu pro aromatický nádech.
 

- Vše pečlivě promíchejte, aby bylo maso rovnoměrně obaleno kořením a pastou.
 - Předehřejte gril na 180°C. Orny použil jeho oblíbený gril Napoleon Phantom P500.
 - Maso podlijte směsí piva a vepřového vývaru. Množství tekutiny by mělo stačit na to, aby bylo maso částečně ponořené, ale ne úplně zakryté.
 - Pekáč pečlivě přiklopte pokličkou nebo alobalem, aby maso zůstalo během pečení šťavnaté.
 - Vložte pekáč do předehřátého grilu a pečte přikryté přibližně 1,5 až 2 hodiny.
 

- Po hodině pečení maso zkontrolujte a obraťte, aby se rovnoměrně propeklo.
 - V poslední třetině pečení můžete pekáč odkrýt, což umožní masu získat krásnou křupavou kůrčičku.
 

Příprava knedlíků k Ornyho vepřovým výpečkům:
- Na pánvi na mírném ohni rozpusťte trochu sádla nebo oleje a přidejte nakrájený špek.
 

- Jakmile se špek začne mírně opékat, přidejte nasekanou cibuli a smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne hnědnout. Poté směs odstavte z ohně a nechte vychladnout.
 

- Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vložte je do velké mísy.
 - Přidejte mléko, aby byly rohlíky mírně navlhlé, ale ne rozmáčené.
 - Do mísy s rohlíky přidejte vejce, hrubou mouku, ochucenou špekovo-cibulovou směs a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Osolte podle chuti.
 

- Všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud nevznikne těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka; pokud je naopak příliš mokré, přidejte trochu mouky.
 

- Z těsta vytvarujte rukama koule nebo válečky podle preferované velikosti knedlíků.
 - Knedlíky vložte do pářáku nebo do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte je na páře nebo ve vodě po dobu přibližně 20-25 minut, dokud nejsou pevné a při propíchnutí špejlí vypadají uvnitř nadýchané.
 - Hotové knedlíky vyjměte z pářáku nebo hrnce a nechte je chvilku odpočinout, než je nakrájíte na plátky.
 

Příprava zelí k Ornyho vepřovým výpečkům:
- Na středně velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte sádlo na středním ohni.
 

- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezačne být průhledná a lehce zlatavá.
 

- Do pánve s cibulí přidejte kmín a cukr. Směs míchejte a nechte cukr lehce zkaramelizovat, což dodá zelí příjemnou sladkost a aroma.
 

- Do pánve přidejte kysané zelí (pokud je příliš kyselé, můžete ho předem mírně opláchnout vodou).
 - Zelí důkladně promíchejte s cibulovou směsí, aby se chutě spojily.
 - Zelí podlijte trochou piva, což mu dodá bohatou chuť a pomůže při redukci.
 

- Dochutíte solí, pepřem a kapkou octa. Míchejte a nechte zelí jemně bublat na mírném ohni.
 

- Zelí nechte na mírném ohni dusit, dokud nezměkne a tekutina se částečně neodpaří. Průběžně kontrolovat a míchat, aby se zelí nepřipálilo.
 - Před dokončením ochutnejte zelí a případně doladíte chutě solí, cukrem nebo octem. Cílem je dosáhnout vyvážené chuti mezi sladkostí, kyselostí a kořenitostí.
 
Příprava tradičních českých vepřových výpečků se zelím a knedlíkem oživuje kulinářské dědictví a přináší na stůl nejen vynikající chutě, ale také pocit domácího pohody a tradice. Tento recept, který kombinuje šťavnaté vepřové maso, nadýchané knedlíky a kyselé zelí, je dokonalým příkladem, jak jednoduché ingredience mohou vytvořit nezapomenutelný gastronomický zážitek.
