Ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

Vítejte u dalšího Ornyho receptu, který promění vaši kuchyni v gastronomický ráj! Dnes se podíváme na tradiční české chutě a představíme si recept, který každý z nás určitě dobře zná - vepřové výpečky se zelím a knedlíkem aneb knedlo zelo vepřo. A nebyl by to Orny kdyby tento klasický recept malinko nevylepšil a neposunul dál. Ptáte se jak? Pak čtěte dál nebo se koukněte přímo na Ornyho video!

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

 Suroviny na Ornyho vepřové výpečky se zelím a knedlíkem: 

  • 2 kg vepřového bůčku
  • zázvorová pasta
  • sádlová jíška
  • kysané zelí
  • mléko
  • špek
  • vepřový vývar
  • 5 ks rohlíků
  • 4 ks cibule
  • česnek
  • 2 vejce
  • sádlo
  • muškátový oříšek
  • kmín
  • ocet
  • hrubá mouka
  • pivo sůl
  • pepř
  • cukr

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

 Postup přípravy Ornyho vepřových výpečků: 

  • Bůček nakrájejte na kostky přibližně stejné velikosti, aby se maso peklo rovnoměrně.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Cibule oloupejte a nakrájejte na klínky. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Do velkého pekáčku rozložte nakrájený bůček.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a česnek.
  • Maso osolte a opepřete dle chuti. Přidejte kmín a zázvorovou pastu pro aromatický nádech. 

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Vše pečlivě promíchejte, aby bylo maso rovnoměrně obaleno kořením a pastou.
  • Předehřejte gril na 180°C. Orny použil jeho oblíbený gril Napoleon Phantom P500.
  • Maso podlijte směsí piva a vepřového vývaru. Množství tekutiny by mělo stačit na to, aby bylo maso částečně ponořené, ale ne úplně zakryté.
  • Pekáč pečlivě přiklopte pokličkou nebo alobalem, aby maso zůstalo během pečení šťavnaté.
  • Vložte pekáč do předehřátého grilu a pečte přikryté přibližně 1,5 až 2 hodiny.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Po hodině pečení maso zkontrolujte a obraťte, aby se rovnoměrně propeklo.
  • V poslední třetině pečení můžete pekáč odkrýt, což umožní masu získat krásnou křupavou kůrčičku.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

Příprava knedlíků k Ornyho vepřovým výpečkům:

  • Na pánvi na mírném ohni rozpusťte trochu sádla nebo oleje a přidejte nakrájený špek.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Jakmile se špek začne mírně opékat, přidejte nasekanou cibuli a smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne hnědnout. Poté směs odstavte z ohně a nechte vychladnout.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vložte je do velké mísy.
  • Přidejte mléko, aby byly rohlíky mírně navlhlé, ale ne rozmáčené.
  • Do mísy s rohlíky přidejte vejce, hrubou mouku, ochucenou špekovo-cibulovou směs a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Osolte podle chuti. 

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud nevznikne těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka; pokud je naopak příliš mokré, přidejte trochu mouky.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Z těsta vytvarujte rukama koule nebo válečky podle preferované velikosti knedlíků.
  • Knedlíky vložte do pářáku nebo do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte je na páře nebo ve vodě po dobu přibližně 20-25 minut, dokud nejsou pevné a při propíchnutí špejlí vypadají uvnitř nadýchané.
  • Hotové knedlíky vyjměte z pářáku nebo hrnce a nechte je chvilku odpočinout, než je nakrájíte na plátky.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

Příprava zelí k Ornyho vepřovým výpečkům:

  • Na středně velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte sádlo na středním ohni.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezačne být průhledná a lehce zlatavá.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Do pánve s cibulí přidejte kmín a cukr. Směs míchejte a nechte cukr lehce zkaramelizovat, což dodá zelí příjemnou sladkost a aroma.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Do pánve přidejte kysané zelí (pokud je příliš kyselé, můžete ho předem mírně opláchnout vodou). 
  • Zelí důkladně promíchejte s cibulovou směsí, aby se chutě spojily.
  • Zelí podlijte trochou piva, což mu dodá bohatou chuť a pomůže při redukci.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Dochutíte solí, pepřem a kapkou octa. Míchejte a nechte zelí jemně bublat na mírném ohni.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

  • Zelí nechte na mírném ohni dusit, dokud nezměkne a tekutina se částečně neodpaří. Průběžně kontrolovat a míchat, aby se zelí nepřipálilo.
  • Před dokončením ochutnejte zelí a případně doladíte chutě solí, cukrem nebo octem. Cílem je dosáhnout vyvážené chuti mezi sladkostí, kyselostí a kořenitostí.

Příprava tradičních českých vepřových výpečků se zelím a knedlíkem oživuje kulinářské dědictví a přináší na stůl nejen vynikající chutě, ale také pocit domácího pohody a tradice. Tento recept, který kombinuje šťavnaté vepřové maso, nadýchané knedlíky a kyselé zelí, je dokonalým příkladem, jak jednoduché ingredience mohou vytvořit nezapomenutelný gastronomický zážitek.

ornyho recept na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.