Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva
Orny, má schopnost oživit klasické recepty novým způsobem. Pečené vepřové koleno, dlouhodobě uznávaná pochoutka, se v české kuchyni datuje stovkami let zpět. Tento recept, zpracovaný s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva, vychází z tradičního způsobu přípravy, který byl postupně zdokonalován generacemi kuchařů. Koleno, vybrané pro svou šťavnatost a bohatou chuť, se pomalu peče do zlatova, zatímco kapusta a omáčka přidávají pokrmu hloubku a rozmanitost chutí. Díky preciznímu výběru koření a pečlivému sledování teploty pečení lze dosáhnout dokonalé harmonie chutí.

Suroviny na Ornyho vepřové koleno:
- 
vepřové zadní koleno 
- 
jalovec 
- 
bobkový list 
- 
nové koření 
- 
celý pepř 
- 
mrkev 
- 
celer 
- 
petržel 
- 
zázvor 
- 
hořčice 
- 
černé pivo 
- 
česnek 
- 
kapusta 
- 
zakysaná smetana 
- 
rajčatový protlak 
- 
chilli 
- 
citron 
- 
sušená cibule 
- 
sůl 
- 
pepř 
- 
cukr 
- 
vývar 
- 
kmín 
- 
sádlo 
- 
cibule 
- 
přepuštěné máslo 

Postup přípravy Ornyho pečeného vepřové kolena:
Příprava surovin
- Připravte vepřové koleno, omyjte a osušte. Na kůži udělejte hluboké řezy pro lepší spojení s kořením.
- Nakrájejte kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) na hrubé kusy. Česnek oloupejte.

Restování kořenové zeleniny
- Na pánvi na sádle orestujte nakrájenou kořenovou zeleninu.

- Přidejte lžíci hořčice, protlak, kmín, sušenou cibuli, zázvor, česnek a lžíci cukru. Vše restujte dozlatova.

Pečení vepřového kolena
- Do pekáče s orestovanou zeleninou vložte koleno.
- Zalijte vývarem a přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec a černé pivo.

- Koleno vařte do měkka
- Po upečení koleno vyjměte a tekutinu přeceďte do hrnce
- Omáčku redukujte na požadovanou konzistenci
- Koleno vyndejte do pekáče a vložte do grilu

- Koleno pečte v předehřáté troubě nebo grilu na 160–200 °C, dokud koleno není měkké a kůže křupavá.

Příprava kapusty ke grilovanému kolenu
- Kapustu nakrájejte na nudličky.

- Na přepuštěném másle restujte nakrájenou cibuli dozlatova, osolte, opepřete, přidejte cukr a kmín.

- Přidejte kapustu, zastříkněte citrónovou šťávou a restujte, dokud nezměkne.

- Přimíchejte česnek a zakysanou smetanu a promíchejte.

Servírování pečeného vepřového kolena s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva
Pečené koleno servírujte s kořeněnou kapustou a redukovanou omáčkou. Pro jednoduché podávání můžete nechat koleno na pánvi společně s kapustou a omáčkou.

Chcete vidět, jak se pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva připravuje krok za krokem? Koukněte se na video, kde Orny ukazuje celý proces přípravy tradičního receptu s jeho osobitým přístupem. Jeho praktické tipy a triky vám pomohou dosáhnout dokonalých výsledků a přinést na váš stůl opravdový kulinářský zážitek. Přejeme vám dobrou chuť a úspěšné vaření!
