Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva
Orny, má schopnost oživit klasické recepty novým způsobem. Pečené vepřové koleno, dlouhodobě uznávaná pochoutka, se v české kuchyni datuje stovkami let zpět. Tento recept, zpracovaný s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva, vychází z tradičního způsobu přípravy, který byl postupně zdokonalován generacemi kuchařů. Koleno, vybrané pro svou šťavnatost a bohatou chuť, se pomalu peče do zlatova, zatímco kapusta a omáčka přidávají pokrmu hloubku a rozmanitost chutí. Díky preciznímu výběru koření a pečlivému sledování teploty pečení lze dosáhnout dokonalé harmonie chutí.
Suroviny na Ornyho vepřové koleno:
-
vepřové zadní koleno
-
jalovec
-
bobkový list
-
nové koření
-
celý pepř
-
mrkev
-
celer
-
petržel
-
zázvor
-
hořčice
-
černé pivo
-
česnek
-
kapusta
-
zakysaná smetana
-
rajčatový protlak
-
chilli
-
citron
-
sušená cibule
-
sůl
-
pepř
-
cukr
-
vývar
-
kmín
-
sádlo
-
cibule
-
přepuštěné máslo
Postup přípravy Ornyho pečeného vepřové kolena:
Příprava surovin
- Připravte vepřové koleno, omyjte a osušte. Na kůži udělejte hluboké řezy pro lepší spojení s kořením.
- Nakrájejte kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) na hrubé kusy. Česnek oloupejte.
Restování kořenové zeleniny
- Na pánvi na sádle orestujte nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Přidejte lžíci hořčice, protlak, kmín, sušenou cibuli, zázvor, česnek a lžíci cukru. Vše restujte dozlatova.
Pečení vepřového kolena
- Do pekáče s orestovanou zeleninou vložte koleno.
- Zalijte vývarem a přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec a černé pivo.
- Koleno vařte do měkka
- Po upečení koleno vyjměte a tekutinu přeceďte do hrnce
- Omáčku redukujte na požadovanou konzistenci
- Koleno vyndejte do pekáče a vložte do grilu
- Koleno pečte v předehřáté troubě nebo grilu na 160–200 °C, dokud koleno není měkké a kůže křupavá.
Příprava kapusty ke grilovanému kolenu
- Kapustu nakrájejte na nudličky.
- Na přepuštěném másle restujte nakrájenou cibuli dozlatova, osolte, opepřete, přidejte cukr a kmín.
- Přidejte kapustu, zastříkněte citrónovou šťávou a restujte, dokud nezměkne.
- Přimíchejte česnek a zakysanou smetanu a promíchejte.
Servírování pečeného vepřového kolena s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva
Pečené koleno servírujte s kořeněnou kapustou a redukovanou omáčkou. Pro jednoduché podávání můžete nechat koleno na pánvi společně s kapustou a omáčkou.
Chcete vidět, jak se pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva připravuje krok za krokem? Koukněte se na video, kde Orny ukazuje celý proces přípravy tradičního receptu s jeho osobitým přístupem. Jeho praktické tipy a triky vám pomohou dosáhnout dokonalých výsledků a přinést na váš stůl opravdový kulinářský zážitek. Přejeme vám dobrou chuť a úspěšné vaření!