Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

Orny, má schopnost oživit klasické recepty novým způsobem. Pečené vepřové koleno, dlouhodobě uznávaná pochoutka, se v české kuchyni datuje stovkami let zpět. Tento recept, zpracovaný s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva, vychází z tradičního způsobu přípravy, který byl postupně zdokonalován generacemi kuchařů. Koleno, vybrané pro svou šťavnatost a bohatou chuť, se pomalu peče do zlatova, zatímco kapusta a omáčka přidávají pokrmu hloubku a rozmanitost chutí. Díky preciznímu výběru koření a pečlivému sledování teploty pečení lze dosáhnout dokonalé harmonie chutí.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

Suroviny na Ornyho vepřové koleno:

  • vepřové zadní koleno

  • jalovec

  • bobkový list

  • nové koření

  • celý pepř

  • mrkev

  • celer

  • petržel

  • zázvor

  • hořčice

  • černé pivo

  • česnek

  • kapusta

  • zakysaná smetana

  • rajčatový protlak

  • chilli

  • citron

  • sušená cibule

  • sůl

  • pepř

  • cukr

  • vývar

  • kmín

  • sádlo

  • cibule

  • přepuštěné máslo

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

Postup přípravy Ornyho pečeného vepřové kolena:

Příprava surovin

  • Připravte vepřové koleno, omyjte a osušte. Na kůži udělejte hluboké řezy pro lepší spojení s kořením.
  • Nakrájejte kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) na hrubé kusy. Česnek oloupejte.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

Restování kořenové zeleniny 

  • Na pánvi na sádle orestujte nakrájenou kořenovou zeleninu.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

  • Přidejte lžíci hořčice, protlak, kmín, sušenou cibuli, zázvor, česnek a lžíci cukru. Vše restujte dozlatova.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

Pečení vepřového kolena

  • Do pekáče s orestovanou zeleninou vložte koleno.
  • Zalijte vývarem a přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec a černé pivo.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

  • Koleno vařte do měkka
  • Po upečení koleno vyjměte a tekutinu přeceďte do hrnce
  • Omáčku redukujte na požadovanou konzistenci
  • Koleno vyndejte do pekáče a vložte do grilu

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

  • Koleno pečte v předehřáté troubě nebo grilu na 160–200 °C, dokud koleno není měkké a kůže křupavá.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

Příprava kapusty ke grilovanému kolenu

  • Kapustu nakrájejte na nudličky.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

  • Na přepuštěném másle restujte nakrájenou cibuli dozlatova, osolte, opepřete, přidejte cukr a kmín.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

  • Přidejte kapustu, zastříkněte citrónovou šťávou a restujte, dokud nezměkne.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

  • Přimíchejte česnek a zakysanou smetanu a promíchejte.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

Servírování pečeného vepřového kolena s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

Pečené koleno servírujte s kořeněnou kapustou a redukovanou omáčkou. Pro jednoduché podávání můžete nechat koleno na pánvi společně s kapustou a omáčkou.

Ornyho recept na pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva

Chcete vidět, jak se pečené vepřové koleno s kořeněnou kapustou a omáčkou z černého piva připravuje krok za krokem? Koukněte se na video, kde Orny ukazuje celý proces přípravy tradičního receptu s jeho osobitým přístupem. Jeho praktické tipy a triky vám pomohou dosáhnout dokonalých výsledků a přinést na váš stůl opravdový kulinářský zážitek. Přejeme vám dobrou chuť a úspěšné vaření!

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.