Ornyho recept na bramborák se zelným salátem z bůčku a omáčkou z tvarůžků a piva
Představujeme Vám "Bramborák podle Ornyho" - křupavé bramboráky podávané se zelným salátem z uzeného bůčku a neodolatelnou omáčkou z tvarůžků a piva. Ať už jste milovníci tvarůžků nebo se s nimi teprve seznamujete, tento recept je příslibem nezapomenutelného gastronomického zážitku. Tak připravte vaše chuťové buňky na dobrodružství, které provoní vaši kuchyni a zahřeje vaše srdce!
Suroviny na Ornyho bramboráky se zelným salátem z bůčku a omáčkou z tvarůžků a piva:
- 500g brambor
- 2-3 vejce
- 5-6 lžic hladké mouky
- 7 stroužků česneku
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- kousek másla
- 1 čajová lžička čerstvé majoránky
- 1 polévková lžíce sušené majoránky
- 1 čajová lžička kmínu
- sádlo na smažení
- 200 g uzeného paprikového boku
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 2 mrkve
- 1 červená cibule
- 100 g olomouckých tvarůžků
- 200ml piva
- 200ml smetany (33 % tuku)
- 1 lžíce oleje
- hrst nasekané petržele – bylinky
Postup přípravy Ornyho bramboráků se zelným salátem z bůčku a omáčkou z tvarůžků a piva:
Příprava zelného salátu:
- Uzený bok nakrájejte na menší kostičky a opečte na sádle do křupava. Opečený následně nechte vychladnout.
- Mrkve nejdříve očistěte a pak nastrouhejte nadrobno. Bílé zelí nakrájejte ostrým nožem na uzounké proužky.
- V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, bílé zelí, olej a vychladlý uzený bok. Salát podle chuti osolte a opepřete. Hotový salát nechte stranou uležet.
Příprava bramboráků:
- Oloupané brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
- K nastrouhaným bramborám přidejte nastrouhaný česnek, sůl, pepř, vejce, sušenou majoránku, kmín a hladkou mouku (množství podle potřeby) a směs na bramboráky důkladně promíchejte.
- Než se těsto na bramboráky trochu uleží, rozehřejte si na litinové desce grilu či pánvi sádlo na smažení. Orny v tomto případě použil plynový gril Plancha Campingaz.
- Na rozpuštěném sádle pak smažte bramboráky dozlatova.
Příprava omáčky:
- V rendlíku nechte rozehřát kousek sádla a přidejte nasekanou cibuli, špetku soli (tvarůžky jsou slané), pepř a dva stroužky nasekaného česneku a restujte.
- Do směsi následně přidejte pivo a svařte.
- Poté přidejte olomoucké tvarůžky a nechte je rozpustit. Nakonec podle potřeby přilijte smetanu.
- Na ozdobení a doladění chutí přidejte nasekanou čerstvou majoránku, petržel a nechte rozpustit kousek másla. Omáčku vymíchejte.
Servírování Ornyho bramboráků se zelným salátem z bůčku a omáčkou z tvarůžků a piva:
- Usmažené bramboráky nechte od přebytečného sádla okapat na papírové utěrce.
- Na talíř položte první bramborák, na něj naložte zelný salát, pak další bramborák, opět salát a nakonec bramborák.
- Polovinu placek polijte tvarůžkovou omáčkou a ozdobte bylinkami.
Olomoucké tvarůžky jsou bezpochyby ingrediencí, která rozděluje názory. Někteří je považují za nezbytný klenot naší kuchyně, pro jiné jsou synonymem pro chuť, na kterou si teprve musí zvyknout. Bez ohledu na to, která strana vás více oslovuje, doufám, že tento recept vám poskytne inspiraci a možná i odvahu přidat do vašeho kulinářského repertoáru něco netradičního.