Ornyho recept na grilovanou lopatku s liškovým krupetem
Vepřová lopatka je jedním z nejšťavnatějších a nejchutnějších kousků masa. Kombinace grilované vepřové lopatky s tradičním českým liškovým krupetem pak přináší harmonii chutí, která potěší jak milovníky masa, tak i ty, kteří mají rádi domácí, srdcem připravená jídla.
Liškové krupeto je starý český recept, který se v našich krajích připravuje již po generace. Jeho jemná, krémová chuť dokonale doplňuje výraznou chuť grilovaného masa. Grilovaná lopatka s liškovým krupetem je ideální jídlo pro rodinné oslavy, grilovací párty nebo prostě jako výborná večeře pro chladné dny.
Grilovaná vepřová lopatka s liškovým krupetem je nejen chutným, ale i výživným jídlem, které zahřeje tělo i duši.
Suroviny pro grilovanou vepřovou lopatku s liškovým krupetem:
- 2 vepřové lopatky
- 1 polévková lžíce přepuštěného másla
- 1 oříšek klasického másla
- 1ks žluté cibule
- 1dcl bílého vína
- 1 větvička rozmarýnu
- 1 větvička tymiánu
- 100 - 150g lišek
- 200ml smetany na šlehání
- 300 - 400g krup
- 1 kávová lžička česnekové pasty
- 1 hrst plocholisté petržele
- sůl, pepř
Postup přípravy Ornyho grilované vepřové lopatky s liškovým krupetem:
- Vepřové lopatky podle chuti osolíme a opepříme z obou stran.
- Pokud máte maso s kůží jako my, kůži nařízneme, aby se maso během grilování nezkroutilo.
- Maso necháme zatáhnout na prskající plotýnce plynového grilu Napoleon. Začneme u tukového krytí, aby se nám tuk dobře vypekl.
- Když máme maso zatažené a opečené ze všech stran, přendáme ho na rošt grilu a budeme ho grilovat nepřímou metodou při 130 °C přibližně 45 minut.
- Mezitím si připravíme liškové krupeto.
- Prskající plotýnku tentokrát využijeme jako obyčejný hořák a umístíme na ní naší oblíbenou wok pánev.
- Do pánve dáme lžíci přepuštěného másla a přidáme najemno nakrájenou cibuli.
- Cibuli restujeme dotmava.
- Když je cibule orestovaná, přilijeme do woku bílé víno, přidáme špetku soli a pepře.
- Víno necháme vyvařit.
- Obereme malou větvičku rozmarýnu a tymiánu. Bylinky posekáme a vložíme do woku.
- Když máme víno vyvařené, přidáme velkou hrst lišek a opečeme je.
- Mezitím si nasekáme petržel.
- K opečeným liškám přilijeme smetanu a svaříme ji.
- Následně přidáme předem uvařené kroupy, kávovou lžičku česnekové pasty a vše promícháme.
- Do hotového krupeta vmícháme oříšek klasického másla a nasekanou petržel.
- Krupeto ochutnáme, popřípadě dochutíme a můžeme servírovat.
- Na střed talíře nandáme krupeto.
- Na něj posadíme ugrilovanou vepřovou lopatku a vše posypeme výhonky z ředkvičky.
- Přejeme dobrou chuť!