Návrh udírny

Protože Vás známe a víme, jací jste nadšení kutilové, rozhodli jsme dát do placu návrh udírny, kterou si sami v naší truhlárně vyrábíme. Jedná o dřevěnou udírnu s masivním ocelovým topeništěm a ocelovou rourou s regulátorem kouře. Třeba Vám následující text a obrázky pomohou s výrobou vlastní udírny.

návrh udírny

Návrh dřevěné udírny 

Srdcem každé udírny je topeniště, ve kterém vzniká ideální teplota pro uzení a kouř pro to správné kouřové aroma. Topeniště je ze všech stran uzavřené i včetně přední strany s dvířky. Ve spodní části dvířek se skrývá průduch, kterým se pak reguluje teplota v udírně. V případě, že budete chtít teplotu v udírně snížit, průduch zavřete. Bez přístupu vzduchu nebude dřevo hořet. Pro zvýšení teploty průduch odkryjte, tím se dřevo rozhoří a případně přiložte.

návrh udírny

Abyste mohli udírnu používat, musíte jí s topeništěm nějak propojit. V tomto případě jsme zvolili ocelovou trubku, která ho spojuje s ocelovým stojanem. My jsme pak pro propojení udírny s topeništěm zvolili ještě jeden kus ocelové trubky, v němž je umístěna klapka pro lepší regulaci kouře uvnitř udící komory. Díly udírny jsme navrhly tak aby je šlo propojit pouhým nasunutím.

návrh udírny

Stěny udírny jsou pospojované pomocí vrutů a matic, žádná lepidla ani šroubečky. Z vnitřní strany je zadní stěna udírny hladká, na bočních stěnách jsou pak umístěny držáky na udící tyče či udící rošty. Na přední stěně udírny jsou dvířka s panty a klapka sloužící k jejich utěsnění. Příslušenství pro udírnu lze odložit na poličku pod dvířkami. Pospojované části do stojanu lze jednoduše nasadit bez montování.

návrh udírny

Jako zakončení udírny jsme zvolili véčkovou střechu pokrytou nerezem. Komínek udírny je chráněn čepičkou proti dešti. Stříška se ke stěnám udírny připevňuje pomocí čtyř vrutů. Komínek by měl být opatřen uvnitř klakou pro regulaci odvodu kouře z udírny. Po uzení klapku zavřete, aby do udírny nenalítal hmyz.

návrh udírny

návrh udírny

návrh udírny

návrh udírny

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.