Koření na uzení masa

Než strčíte maso do grilu musíte si ho připravit a ochutit. Jinak tomu není, když ho chcete vložit do udírny. Voda, sůl a česnek… to je takový základ pro uzení masa, který všichni dobře známe. Existují, ale i další kombinace, kterými dovedete uzené maso k dokonalosti. Pár z nich Vám představíme.

Koření na naložení masa na sucho

Při naložení masa na sucho se koření vetře spolu se solí do celého masa. To se pak položí do mísy, kterou přikryjeme potravinou fólii nebo čímkoliv co zabrání přístupu vzduchu. Další variantou je maso zavakuovat. Ať se rozhodnete jakkoliv, důležité je, abyste ho pak umístili do lednice, ve které by měly být maximálně 4°C.

Sušené koření, které se hodí na suchý způsob

koření na uzení masa

  • česnek (lepší je čerstvý, třený) 
  • paprika 
  • majoránka 
  • petržel 
  • medvědí česnek 
  • cayenský pepř (chilli)

Variant je určitě více, tohle je výčet těch nejpoužívanějších. Sušené koření má dlouho trvanlivost a intenzivní chuť.

Kořenící směsi 

kořenící směsi na naložení masa

Máte-li zbytky koření z grilovací sezóny nebojte se k naložení masa použít. Pokud žádné nemáte mrkněte k nám na web do kategorie kořenící směsi. Uzení je stejně jako vaření i o experimentech, které se buď povedou nebo ne.

Vhodné koření do láku (nakládání masa na mokro)

lák na naložení masa na uzení

Rozhodnete-li se naložit maso na uzení na mokrý způsob, budete si muset připravit lák. Jeho základem bude voda v kombinaci se solí. Na litr vody byste měli použít 60 gramů soli. Dále můžete přidat bylinky či koření dle chuti jako: 

  • bobkový list 
  • nové koření 
  • celý pepř 
  • jalovec 
  • rozmarýn

To vše převařte, aby bylinky uvolnily více aroma a také, aby se předešlo kontaminaci masa. Lák se pak nechá vychladnout v lednici, dokud nebude mít cca 6°C. Maso pak do láku ponořte, nelijte ho na něj. Kdybyste to udělali opačně mohly by vzniknout vzduchové bublinky kvůli, kterým by se pak maso začalo kazit.

počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.