Jak vybrat keramický gril

Keramické grily jsou specifickou skupinou grilů, které se objevují už i na českých zahradách. Jsou velice oblíbené, i přes vyšší cenu. Majitelé si ale rychle uvědomí, že si pořídili kvalitu a vynaložených peněz málokdy litují.
Keramický gril poznáte na první pohled, protože kromě toho, že jsou vyrobeny z keramiky, taky mají velmi specifickou podobu. Familiérně se jim říká "vajíčko", protože tak vypadají. Někomu zase připomínají například nezralý citron, protože mají tmavě zelenou barvu a strukturu právě jako citron.

Jak vybrat kermický gril

Pokud přemýšlíte o jeho koupi, ale nejste ještě úplně rozhodnutí, nabízíme vám výhody tohoto grilu.

Proč vybrat keramický gril :

  1. Keramický gril je gril, udírna a trouba v jednom
  2. Supermoderní keramická a často dvouplášťová konstrukce
  3. Výběr ze několika různých velikostí
  4. Doživotní záruka na keramické části. U dražších modelů Big Green Egg samozřejmost. Keramika totiž nedegraduje jako kov.
  5. S pomocí konvektoru můžete vařit nepřímo bez obětování vařícího prostoru.
  6. Desítky doplňků speciálně navržených pro tento gril.
  7. Keramický gril můžete používat během celého roku, v dešti i mrazu.
  8. Nízká teplota při low and slow zajistí šťavnaté jídlo. 
  9. Vaří rychleji a s jednoduchostí, maso, ryby, drůbež, zelenina a ovoce jsou bez námahy a s lehkostí.
  10. Peče lépe než zděné trouby, pizzu, chleba i dezerty.
  11. Keramický povrch vajíčka zůstává studenější než jiné grily při akci, takže je bezpečnější, když jsou kolem děti a domácí mazlíčci.
  12. Udržuje přesnou teplotu s výkyvem několika málo stupňů jednoduše seřízením spodního a vrchního ventilu.
  13. Sálavé teplo z celého povrchu zaručuje výjimečné výsledky.
  14. Interiér grilu jednoduše vyčistíte navlhčeným hadříkem, čištění je bez námahy.
  15. Zásobník na uhlí produkuje jen malé množství popelu, nemusí se tak vysypávat po každém grilování. 
  16. Můžete grilovat a vařit hodiny bez přidávání dalšího uhlí, nespálené uhlí se může ušetřit na příště, když se zavřou ventily, ušetříte peníze.

Kermický gril

A trochu obsáhleji o některých výhodách:

Kontrola teploty v kamado grilu

Jednou z největších výhod keramického grilu je, že můžete perfektně kontrolovat teplotu, skvěle drží stálou teplotu. Je to dáno tím, z jakého materiálu je gril vyrobený. Obecně je toto charakteristika keramických výrobků. Jednoduše se dá říci, že keramický gril se chová podobně jako kuchyňská trouba, na které si navolíte určitou teplotu a pak už se nemusíte o nic starat. Keramický gril musíte k určité teplotě dovést, ale pak už si teplotu drží.

Náš tip - podívejte se Jak vybrat plynový gril

Účinnost uhlí pro keramické grily

Konstrukce keramického grilu také umožňuje efektivní využití uhlí. Při grilování nebudete potřebovat takové množství uhlí, které byste spálili v jiných grilech. Je to z toho důvodu,že keramický gril drží dobře teplotu, jak už jsme si popsali, a zároveň nedochází k takovým ztrátám teploty jako v jiných grilech. Zároveň můžete po konci grilování zavřít všechny ventily a víko a tak uchráníte zbytky neshořelého uhlí, které můžete použít při příštím grilování.

Všestrannost Kamado grilů

Keramický gril Kamado je opravdu velice všestranný a víceúčelový pomocnít, protože v něm můžete grilovat, vařit a udit!  Třeba pro zančku Big Green Egg jeden z hlavních marketingových motvů.  Umožňují to právě ty vlastnosti,které jsme si už popsali a další jiné. Záleží, jaké teploty dosáhnete a co chcete na grilu připravit. Zkrátka můžete pomalu grilovat, udit a vařit, nebo při vysokých teplotách dělat stejky.

Šťavnaté maso 

Keramický gril má úžasnou vlastnost, že jídlo v něm připravované si uchovává šťavnatost. V takovém grilu je v podstatě nemožné, abyste něco připálili nebo vysušili. Nebo musíte  být opravdu velké kopyto. Opět je to dáno právě tím, z jakého materiálu je gril vyrobený. V tomto ohledu je mnohem lepší než kovový gril.

Bezpečnost

Keramický gril je tvořen tlustou vrstvou keramiky, která nepropouští teplo a zároveň tento materiál není vodivý, takže tady nehrozí takové nebezpečí spálenin jako u jiných grilů. Ale samozřejmě je potřeba i v okolí takového grilu udržovat základní bezpečnostní pravidla. Stále musíte mít na paměti, že pracujete s ohněm, takže opatrnost je samozřejmě na místě.

 

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.