Jak vybrat keramický gril
Keramické grily jsou specifickou skupinou grilů, které se objevují už i na českých zahradách. Jsou velice oblíbené, i přes vyšší cenu. Majitelé si ale rychle uvědomí, že si pořídili kvalitu a vynaložených peněz málokdy litují.
Keramický gril poznáte na první pohled, protože kromě toho, že jsou vyrobeny z keramiky, taky mají velmi specifickou podobu. Familiérně se jim říká "vajíčko", protože tak vypadají. Někomu zase připomínají například nezralý citron, protože mají tmavě zelenou barvu a strukturu právě jako citron.
Pokud přemýšlíte o jeho koupi, ale nejste ještě úplně rozhodnutí, nabízíme vám výhody tohoto grilu.
Proč vybrat keramický gril :
- Keramický gril je gril, udírna a trouba v jednom
- Supermoderní keramická a často dvouplášťová konstrukce
- Výběr ze několika různých velikostí
- Doživotní záruka na keramické části. U dražších modelů Big Green Egg samozřejmost. Keramika totiž nedegraduje jako kov.
- S pomocí konvektoru můžete vařit nepřímo bez obětování vařícího prostoru.
- Desítky doplňků speciálně navržených pro tento gril.
- Keramický gril můžete používat během celého roku, v dešti i mrazu.
- Nízká teplota při low and slow zajistí šťavnaté jídlo.
- Vaří rychleji a s jednoduchostí, maso, ryby, drůbež, zelenina a ovoce jsou bez námahy a s lehkostí.
- Peče lépe než zděné trouby, pizzu, chleba i dezerty.
- Keramický povrch vajíčka zůstává studenější než jiné grily při akci, takže je bezpečnější, když jsou kolem děti a domácí mazlíčci.
- Udržuje přesnou teplotu s výkyvem několika málo stupňů jednoduše seřízením spodního a vrchního ventilu.
- Sálavé teplo z celého povrchu zaručuje výjimečné výsledky.
- Interiér grilu jednoduše vyčistíte navlhčeným hadříkem, čištění je bez námahy.
- Zásobník na uhlí produkuje jen malé množství popelu, nemusí se tak vysypávat po každém grilování.
- Můžete grilovat a vařit hodiny bez přidávání dalšího uhlí, nespálené uhlí se může ušetřit na příště, když se zavřou ventily, ušetříte peníze.
A trochu obsáhleji o některých výhodách:
Kontrola teploty v kamado grilu
Jednou z největších výhod keramického grilu je, že můžete perfektně kontrolovat teplotu, skvěle drží stálou teplotu. Je to dáno tím, z jakého materiálu je gril vyrobený. Obecně je toto charakteristika keramických výrobků. Jednoduše se dá říci, že keramický gril se chová podobně jako kuchyňská trouba, na které si navolíte určitou teplotu a pak už se nemusíte o nic starat. Keramický gril musíte k určité teplotě dovést, ale pak už si teplotu drží.
Náš tip - podívejte se Jak vybrat plynový gril
Účinnost uhlí pro keramické grily
Konstrukce keramického grilu také umožňuje efektivní využití uhlí. Při grilování nebudete potřebovat takové množství uhlí, které byste spálili v jiných grilech. Je to z toho důvodu,že keramický gril drží dobře teplotu, jak už jsme si popsali, a zároveň nedochází k takovým ztrátám teploty jako v jiných grilech. Zároveň můžete po konci grilování zavřít všechny ventily a víko a tak uchráníte zbytky neshořelého uhlí, které můžete použít při příštím grilování.
Všestrannost Kamado grilů
Keramický gril Kamado je opravdu velice všestranný a víceúčelový pomocnít, protože v něm můžete grilovat, vařit a udit! Třeba pro zančku Big Green Egg jeden z hlavních marketingových motvů. Umožňují to právě ty vlastnosti,které jsme si už popsali a další jiné. Záleží, jaké teploty dosáhnete a co chcete na grilu připravit. Zkrátka můžete pomalu grilovat, udit a vařit, nebo při vysokých teplotách dělat stejky.
Šťavnaté maso
Keramický gril má úžasnou vlastnost, že jídlo v něm připravované si uchovává šťavnatost. V takovém grilu je v podstatě nemožné, abyste něco připálili nebo vysušili. Nebo musíte být opravdu velké kopyto. Opět je to dáno právě tím, z jakého materiálu je gril vyrobený. V tomto ohledu je mnohem lepší než kovový gril.
Bezpečnost
Keramický gril je tvořen tlustou vrstvou keramiky, která nepropouští teplo a zároveň tento materiál není vodivý, takže tady nehrozí takové nebezpečí spálenin jako u jiných grilů. Ale samozřejmě je potřeba i v okolí takového grilu udržovat základní bezpečnostní pravidla. Stále musíte mít na paměti, že pracujete s ohněm, takže opatrnost je samozřejmě na místě.