Jak vybrat plynový gril?

Výběr plynového grilu by měl být podřízen tomu co v něm chcete připravovat. Nezapomeňte si tedy toto dobře rozmyslet před tím, než si svého pomocníka na grilování u nás vyberete. Máme pro Vás jedenáct rad jak si správný gril na plyn vybrat.

Plynový gril - deatil roštu

Někteří lidé sice argumentují, že používáním plynového grilu ztrácí grilování své kouzlu, jelikož nejde o tradiční způsob grilování za pomoci dřevěného uhlí. To je sice pravda, nikdo však plynovým grilům nemůže upřít snadnou přípravu, která Vám ušetří desítky minut, protože jediné, co je třeba udělat je připojit plynovou lahev a stisknout tlačítko.

Výhody a nevýhody plynových grilů

Výhody

  • Zažehnutí grilu pouhým stisknutím tlačítka
  • Odpadá starost s přikládáním
  • Nižší cena plynu oproti dřevěnému uhlí

Nevýhody

  • Nejsou vhodné k uzení
  • Vyšší cena oproti grilům na dřevěné uhlí
  • Nejedná se o tradiční způsob grilování
  • Obtížnější manipulace

Na co si dát při výběru plynového grilu pozor?

Při výběru grilu je potřeba si klást následující otázky, které nám pomohou odtajnit jeho atributy přičemž, některé pro vás nemusí být až tak důležité a jiné zase naopak to záleží na tom co považujete za podstatné a co na grilu nejvíce oceníte.

  1. Umožňuje nám gril přímé i nepřímé grilování?
    Přímé a nepřímé grilování na kotlovém grilu
  2. Má gril nerezové hořáky s dlouhou životností?
  3. Disponuje gril bočním hořákem? Hodí se především pro přípravu omáček nebo příloh
    Boční hořák pro výběr plynového grilu hraje roli
  4. Jakým způsobem se ovládají hořáky grilu?
  5. Z čeho je vyroben grilovací rošt? Doporučujeme litinu nebo nerez – lépe distribuují teplo.
  6. Jakým způsobem se gril přenáší a bude mi ten způsob manipulace vyhovovat?
  7. Má gril dostatečný úložný prostor?
  8. Je odkládací plocha grilu dostatečně velká? Bude velikost dostačující v případě, že na ní budu chtít maso i připravovat? U plynových grilů se většinou se jedná o boční stolečky.
  9. Jaká je záruční doba grilu?
  10. Jaký typ plynové bomby se ke grilu připojuje?
  11. S jakými doplňky je gril kompatibilní? Kupříkladu otáčecí jehly na kuře, litinový kotlík atd.

Grilovací systém má každý plynový gril jiný

Jedná se o důležitý prvek, který je prostředníkem předání tepla mezi hořákem a grilovacím roštem. V minulosti byl pro plynové grily jedinou variantou systém lávových kamenů, který ovšem nebyl vhodný, protože docházelo vznícení v průběhu grilování, protože tuk odkapával na lávové kameny. Jednalo se také o neekonomický systém, protože plyn nejprve musel zahřát kámen až pak následně zahřál rošt. Lávové kameny se během používání opotřebovávaly a bylo je třeba vyměnit, což byly další náklady navíc.

V současnosti je jedním z nejvíce používaných systém využívající ocelové profily, které zaručí rozvod tepla po celé grilovací ploše a jako bonus Vám dodají grilování to správné aroma, jelikož z nich odpařuje šťáva a tuk z masa. Tento systém se využívá například na plynových grilech Napoleon.

Plynový gril se stříškami

Další současný systém je založen na upraveném roštu, jež neobsahuje otvory, jimiž může tuk kapat na hořáky a nehrozí tak, že by se vznítil. Díky takto upravenému roštu všechen tuk kape až na dno grilu, odkud otvorem stéká do hliníkové misky. Tento systém mají grily Campingaz gril 3 Series Select  a Campingaz gril 3 Series Select S 

 

 

 

 

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.