Jak se liší gril na dřevěné uhlí a keramický gril?

Základ obou grilů je stejný - keramické grily i kotlové grily fungují na dřevěné uhlí. Pokud chcete zkrášlit svou zahradu tak ani jeden z nich není trefa vedle. Také se na nich dá grilovat přímou metodou i metodou low and slow za pomoci nepřímého grilování, a přesto se liší… Zkušenější z vás, kteří pravidelně sledují náš blog už určitě ví, o čem je řeč. Dnes porovnáme grily na dřevěné uhlí a keramické grily, což znamená, že se podíváme na výhody těchto grilů.

keramický gril a gril na dřevěné uhlí

Výhody keramického grilu

Izolace keramického grilu

Keramický gril funguje na dřevěné uhlí stejně jako kotlové grily. Gril je ve většině případů dražší, ale jeho cena je opodstatněná. Prakticky se totiž jedná o kompletně vybavenou venkovní kuchyni. Keramika, ze které je gril vyroben, navíc drží dlouho teplo i po tom co je gril vyhaslý, což zajistí další úspory v podobě spotřeby paliva. Na uhlí v něm použité dokážete grilovat až 24 hodin.  To že keramické grily dobře drží teplotu dokazuje i fakt, že na nich můžete grilovat i během chladných zimních měsíců.

keramický gril MonolithGril Monolith Classic PRO-Serie 2.0 se stojanem

Keramický gril jako venkovní kuchyně aneb různé styly vaření na keramickém grilu

keramický gril big green eggKeramický gril se dá využít jako všestranný pomocník při vaření. Můžete na něm nejen grilovat, ale při využití deflektoru i péct nebo využít takzvanou nepřímou metodou grilování, kterou můžete znát pod názvem low and slow grilování. Zmíněný deflektor totiž chrání rošt před přímým žárem čímž přispívá k tomu, že teplo na maso působí rovnoměrně ze všech stran. Za pomoci deflektoru není problém ani pečení. V keramickém grilu můžete snadno upéct chleba i pravé české buchty.

pečení v grilu big green eggPrávě možnost pečení a nepřímé metody je velkou výhodou. U kotlového grilu na dřevěné uhlí tak hezkých bochník prostě neupečete a metoda low and slow je možná, ale nikdy se nevyrovná keramickému grilu.

Maso z keramického grilu vždy šťavnaté!

Je jedno, jestli máte rádi tlusté nebo libové maso, v keramickém grilu se vám jen tak nevysuší. Keramika má tu výhodu, že kromě teploty zadržuje také vlhkost, což ocení milovníci kuřecího a jiného libového masa.

gril big green egg

Výhody grilů na dřevěné uhlí

Mobilní gril na dřevěné uhlí

Nespornou výhodou kotlových grilů je velmi snadná manipulace s nimi. Gril je oproti keramickému grilu vyroben z velmi materiálů a tudíž ho naprosto jednoduše přemístíte z místa na místo. Pokud tedy plánujete s grilem často popojíždět po zahradě, je to gril právě pro Vás. Grily většinou také disponuje velkými kolečky, takže překonají kdejakou překážku.

gril na dřevěné uhlí RösleGril na dřevěné uhlí Rösle 

Téměř nerozbitný gril na dřevěné uhlí

Odolnost – to je další pozitivní aspekt kotlových grilů na dřevěné uhlí. I když gril nedopatřením spadne nebo vám vaše neposedná ratolest shodí víko, až na drobné promáčkliny a škrábance se nic nestane a gril můžete vesele používat dál. Tato vlastnost souvisí i s mobilitou, protože když je gril takto odolný, bude se Vám převážet autem na chatu mnohem s lehčím srdcem, než kdybyste převáželi keramiku.

gril na dřevěné uhlí napoleonGril Napoleon Charcoal Leg

Nízká cena grilu na dřevěné uhlí

grily na dřevěné uhlíGrily na dřevěné uhlí

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.