Jak pracovat s grilem Big Green Egg?

V životě každého z nás přijde moment, kdy nezbývá než jít dál za něčím novým, neotřelým. Právě tím dalším krokem pro nadšence do grilů, jako jsme my, je pořádný kus keramiky - gril Big Green Egg. Jak už mnozí z nápovědy pochopili, jedná se o keramický gril vyvinutý v Americe. Původní myšlenka grilu ale pochází z Japonska, kde se podobné grily (v té době hliněné pece), používali k přípravě jídla již více než před 3000 lety. Společnost Big Green Egg, začala s prodejem již v roce 1974, takže má za sebou bohatou historii. Během let společnost gril postupně inovovala, a i za přispění technologie vyvinuté v NASA, umožnila používání Big Green Egg ve venkovních prostorech. Pokud nad grilem uvažujete, ale bojíte že jeho používání bude komplikované, tak je tento článek právě pro Vás. Budeme se Vám v něm snažit dokázat, že práce s keramickými grily není žádná velká věda.

Pracovní plocha grilu Big Green Egg

Jak můžete vidět, gril je dostupný v několika velikostech. Výběr záleží především na tom pro kolik lidí najednou plánujete grilovat. Když si na grilech Big Green Egg rozkliknete jednotlivé produkty, najdete v popisku, pro jaký počet lidí je grilovací plocha určena. Vybírat můžete od nejmenšího stolního MiniMaxu až po obrovské zelené vajíčko 2XL, které využijí milovníci velkých zahradních party či majitelé restaurací. Nejoblíbenějším a i nejpraktičtějším jsou modely Big Green Egg L a Big Green Egg XL. K těmto velikostem je i od výrobce dodáváno největší množství příslušenství, což výrazně rozšíří možnosti využití grilu.

big green egg

Jak rozpálit gril Big Green Egg?

Big Green Egg

  • Očistěte gril po předchozím grilování 
  • Nasypte dostatečné množství dřevěného uhlí do grilu 
  • Rozmístěte mezi uhlí kusy podpalovače přírodního původu 
  • Zapalte podpalovače 
  • Zavřete víko grilu a otevřete dolní a horní průduch, jak je tomu na obrázku

big green egg

Asi po 15 minutách začnou uhlíky žhnout. Jestliže chcete rozpálení grilu urychlit, použijte místo podpalovačů elektrický rozpalovač Looftlighter. Díky němu začnou uhlíky doutnat během několika sekund. 

Čeho se při práci s grilem Big Green Egg vyvarovat?

Vždy, když budete chtít během grilování otevřít víko Big Green Egg, udělejte to ve dvou nebo ve třech tazích.  Pokud byste víko otevřely najednou, pustíte na sebe veškeré teplo a kouř, které se v keramickém grilu kumulují, což by nemuselo být úplně  příjemné.

big green egg

Dále nedoporučujeme v grilu používat tekuté a jiné podpalovače nepřírodního původu. Keramický gril Big Green Egg zadržuje nejen teplotu, ale i vlhkost, takže látky z podpalovače nemají kam unikat. Tím pádem při použití podobné látky znehodnotíte maso, které budete grilovat a zároveň ohrozíte sami sebe, protože může dojít k nečekaným vzplanutím podpalovače v průběhu grilování.

Co dělat s grilem Big Green Egg po skončení grilování?

Skončili jste s grilováním a uvnitř grilu ještě hoří dřevěné uhlí? Nemusíte zoufat, jednoduchým úkonem zamezíte přívodu vzduchu do grilu a tím dojde k uhašení uhlí uvnitř grilu. To pak můžete znovu použít při dalším grilování. K zamezení přísunu vzduchu stačí uzavřít spodní i horní regulační klapku a máte hotovo! 

big green egg

big green egg

počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.