Jak používat topeniště k udírně?

Není nad uzení v tradiční udírně s robustním topeništěm na dřevo! Zabere to sice více času než uzení v moderních elektrických udírnách s digitálním ovládáním, ale výsledek je o to cennější. Kromě lahodných uzenin, které můžete v udírně připravit se může Vaše zahrada chlubit historickým kouskem. Tradiční dřevěné udírny se totiž používají už stovky let. Abyste však byli při uzení úspěšní, musíte umět správně ovládat topeniště.

topeniště k udírněDřevěná udírna s topeništěm 

Topeniště je robustní ocelová skřínka, ve které na masivním železném roštu hoří dřevo. Aby bylo možné ovládat teplotu kouře, který rouru postupuje dále do komory udírny, musí být topeniště uzavřené včetně jeho dvířek. K nastavení teploty kouře pak slouží dva průduchy. Primární vzduch, který určuje intenzitu hoření dřeva, prochází otvorem popelníkových dvířek zespod nahoru skrze rošt, na kterém je dřevo. Sekundární vzduch prochází dvířkami ohniště. Tento regulátor se otvírá v případě, že chceme snížit teplotu v udírně. Můžete se také setkat s topeništěm, které bude mít otvor pouze pro primární vzduch jako je tomu na obrázku. V případě, že budete chtít snížit teplotu v udírně, otvor zavřete a již nepřikládejte.

udírna s topeništěm

Věděli jste, že…

…v dřevěných udírnách lze použít i generátor kouře? Generátor kouře je součástkou elektrické udírny, která se dá ovšem koupit samostatně a použít v jakékoliv jiné udírně. Vše, co k tomu potřebujete je optimální otvor v boční stěně udírny.

generátor kouře

Generátor kouře má hlavní výhodu v tom, že se za vás stará o přikládání. Jediné, co si musíte hlídat, zda je plný zásobník, ze kterého si generátor postupně odebírá dřevo v podobě udící štěpky. Generátorem ovšem nevytopíte udírnu na vysokou teplotu. Pokud se tedy chystáte udit teplým kouřem, raději zůstaňte u topeniště. Naopak pro uzení studeným kouřem je generátor naprosto ideální. U tohoto stylu uzení se má teplota v udírně pohybovat mezi 15-30°C. Samotný generátor přidá max 10°C. Navíc uzení studeným kouřem trvá dlouhou dobu, někdy i několik dní. Pomocník, který bude přikládat za Vás se tedy hodí.

počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.