Jak funguje elektrická udírna s dymboxem?

Vzhledem k tomu, že pravá sezóna uzení už klepe na dveře a nám se začali kupit dotazy ohledně dymboxu, který slouží stejně jako generátor kouře v udírně, rozhodli jsme se mu věnovat na našem blogu speciální článek. Jak tento automat na kouř funguje? Jaké palivo se v dymboxu používá a v jakých udírnách ho lze využit?

Infografika jak funguje dymbox

infografika jak funguje dymbox

Aby dýmbox produkoval kouř, je potřeba aby v jeho těle hořelo dřevo. To se v podobě udící štěpky přikládá do jeho horní částí. Po přiložení se tělo zavře těsnícím víčkem, aby otvorem neunikal kouř a směřoval přímo tam, kde ho potřebujeme - tedy do komory udírny. Jako palivo se v dymboxu používají štěpky na uzení, což jsou malé kousky dřeva, které se vyrábí z různých druhů stromů.

jak funguje dýmbox

Kouř z hořících štěpek je nasáván dírkami do vodorovné trubky. V počátku má kouř 60-80 °C, to se ovšem změní, jakmile kouř postoupí do svislé části, kde se ochladí. Při ochlazení kouře pak také dochází ke kondenzaci asfaltu a dehtu. Aby měla kapalina kam odtékat je ke spodní části trubky připevněna nádoba.

Postupující kouř je v poslední části poháněn ventilátorem. Ten je nutné umístit tak, aby sahal až za předchozí svislou část trubky. Kdyby tomu tak nebylo, ventilátor by hnal kouř částečně zpět směrem k tělu dymboxu. Aby bylo možné udit teplým kouřem jsou navíc elektrické udírny vybaveny topnou spirálou, díky které již dosáhnou dostatečně vysokých teplot.

Elektrické udírny, jejichž součástí je generátor kouře:

Dýmbox je možné použít jak v elektrické, tak i v dřevěné udírně

Alternativy dymboxu

Dymbox u nás v nabídce nenajdete, ale nabízíme generátory kouře, které fungují podobně. Konkrétně máme v nabídce dva druhy generátorů, z nichž jeden funguje na štěpky a druhý na dřevěné brikety (vylisované puky). Část generátoru je mimo udírnu a část v ní. V obou případech je potřeba palivo vložit do zásobníku. Generátor si dřevo postupně odebírá a následně ho pálí uvnitř udírny.

generátor kouře

generátor kouře

V případě, že budete mít další otázky ohledně udíren nebo Vás bude zajímat cokoliv ohledně grilování, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny s grily a udírnami Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.

počet hlasů: 8
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.