Alsaský koláč podle Grizzly Kitchen

Mezi vděčné a snadné recepty patří i upečení tortilly. Alpský koláč nazývaný také flammkuchen je v doslovném překladu „plamenný koláč“ a odkazuje na způsob přípravy v rozpálené peci. Nevyžaduje žádnou speciální přípravu a zejména mezi dětmi a mládeží vždy budí nadšení. Navíc s její přípravou vám mohou pomoci právě děti. Nejen pro ně vařili kuchaři z Grizzly Kitchen Alsaský koláč na pšeničné tortille.

Suroviny na Alsaský koláč podle Grizzly Kitchen:

Na přípravu dvou Alsaských koláčů budete potřebovat:

  • 2x  pšeničná tortilla
  • 4x lžíce smetanového sýra nebo crème fraîche 
  • 4x plátky slaniny
  • 1x mozzarella
  • 1x malé červené cibule
  • 2x stonek chřestu
  • sůl a pepř dle chuti
  • olivový olej (volitelná ingredience)

 recept na alsaský koláč podle grizzly kitchen

Postup přípravy Alsaského koláče podle GrizzlyKitchen:

  • Alsaský koláč budeme péct v grilu Big Green Egg nepřímou metodou, aby kůrka byla výborně křupavá a přitom byl koláč uvnitř vláčný a zespod nespálený
  • umístěte tedy pizza kámen na rošt grilu a předehřejte gril na 250 – 275 °C
  • pizza kámen nechte důkladně nahřát, tortilly si připravíme bokem (nikdy nedáváme tortilly na studený keramický kámen)

recept na alsaský koláč podle grizzly kitchen

  • tortillu potřete smetanovým sýrem nebo crème fraîche
  • jemně osolte a opepřete
  • nakrájejte slaninu na menší kousky a položte je rovnoměrně na celou plochu tortilly

recept na alsaský koláč podle grizzly kitchen

  • nastrouhanou nebo na plátky nakrájenou mozzarellu přidejte na tortillu

 recept na alsaský koláč podle grizzly kitchen

  • cibuli rozkrájejte na tenké plátky a pokládejte na tortillu
  • chřest také pokrájejte na menší kousky a šup s ním na placku
  • tortillu položte na předehřátý pizza kámen

recept na alsaský koláč podle grizzly kitchen

  • pečte v rozpáleném grilu 5 – 7 minut
  • tortilla musí být zespodu křupavá a sýr nádherně roztavený

recept na alsaský koláč podle grizzly kitchen

  • po vyjmutí z grilu můžete tortillu jemně pokapat olivovým olejem dle chuti dosolte
  • nakrájejte na čtvrtky nebo poloviny a ihned podávejte

recept na alsaský koláč podle grizzly kitchen

Alsaský koláč, známý také jako tarte flambée, je tradiční alsaský pokrm pocházející z oblasti Alsaska ve Francii, poblíž německých hranic. Je to tenký a křupavý plát těsta podobný pizze, který je tradičně pokryt několika jednoduchými surovinami. Flammkuchen se peče velmi krátce při vysoké teplotě, což zajistí, že těsto je křupavé a okraje lehce spálené. To je také charakteristickým znakem tohoto koláče. Alsaský koláč je skvělou volbou pro rychlé a chutné jídlo a doufáme, že zachutná i vám. Přejeme dobrou chuť!

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.