Alsaský koláč podle Grizzly Kitchen
Mezi vděčné a snadné recepty patří i upečení tortilly. Alpský koláč nazývaný také flammkuchen je v doslovném překladu „plamenný koláč“ a odkazuje na způsob přípravy v rozpálené peci. Nevyžaduje žádnou speciální přípravu a zejména mezi dětmi a mládeží vždy budí nadšení. Navíc s její přípravou vám mohou pomoci právě děti. Nejen pro ně vařili kuchaři z Grizzly Kitchen Alsaský koláč na pšeničné tortille.
Suroviny na Alsaský koláč podle Grizzly Kitchen:
Na přípravu dvou Alsaských koláčů budete potřebovat:
- 2x pšeničná tortilla
- 4x lžíce smetanového sýra nebo crème fraîche
- 4x plátky slaniny
- 1x mozzarella
- 1x malé červené cibule
- 2x stonek chřestu
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej (volitelná ingredience)
Postup přípravy Alsaského koláče podle GrizzlyKitchen:
- Alsaský koláč budeme péct v grilu Big Green Egg nepřímou metodou, aby kůrka byla výborně křupavá a přitom byl koláč uvnitř vláčný a zespod nespálený
- umístěte tedy pizza kámen na rošt grilu a předehřejte gril na 250 – 275 °C
- pizza kámen nechte důkladně nahřát, tortilly si připravíme bokem (nikdy nedáváme tortilly na studený keramický kámen)
- tortillu potřete smetanovým sýrem nebo crème fraîche
- jemně osolte a opepřete
- nakrájejte slaninu na menší kousky a položte je rovnoměrně na celou plochu tortilly
- nastrouhanou nebo na plátky nakrájenou mozzarellu přidejte na tortillu
- cibuli rozkrájejte na tenké plátky a pokládejte na tortillu
- chřest také pokrájejte na menší kousky a šup s ním na placku
- tortillu položte na předehřátý pizza kámen
- pečte v rozpáleném grilu 5 – 7 minut
- tortilla musí být zespodu křupavá a sýr nádherně roztavený
- po vyjmutí z grilu můžete tortillu jemně pokapat olivovým olejem dle chuti dosolte
- nakrájejte na čtvrtky nebo poloviny a ihned podávejte
Alsaský koláč, známý také jako tarte flambée, je tradiční alsaský pokrm pocházející z oblasti Alsaska ve Francii, poblíž německých hranic. Je to tenký a křupavý plát těsta podobný pizze, který je tradičně pokryt několika jednoduchými surovinami. Flammkuchen se peče velmi krátce při vysoké teplotě, což zajistí, že těsto je křupavé a okraje lehce spálené. To je také charakteristickým znakem tohoto koláče. Alsaský koláč je skvělou volbou pro rychlé a chutné jídlo a doufáme, že zachutná i vám. Přejeme dobrou chuť!