5 nejpoužívanějších topenišť k udírně

Srdcem každé udírny je topeniště. Právě zde vzniká ta správná teplota a kouřové aroma pro ideální uzení. No jo, ale co když Vám řekneme, že existuje více druhů topenišť, a ne v každém se používá kusové dřevo? V dnešním článku si ukážeme, s jakými typy se můžete setkat a jak se od sebe jednotlivá topeniště liší.

ohniště u udírně

Ocelové topeniště k udírně

Asi nejrozšířenějším je ocelové topeniště, které je součástí především dřevěných udíren či zděných udíren. Zde se k uzení používá kusové dřevo. Ohniště je uvnitř topeniště kryté ze všech stran s tím, že přední stranu tvoří dvířka na přikládání. Dvířka mají ve spodní části klapku, která slouží regulaci teploty v udírně – když chcete teplotu zvýšit, klapku odkryjte, když snížit, tak ji naopak přivřete. Vzduch proudí skrze robustní železný rošt, na kterém hoří dřevo. Horký vzduch a kouř jsou pak vháněny do komory udírny železnou trubkou. ohniště k dřevěné udírně

Topeniště používané ve smaltovaných udírnách

S tímto typem ohniště se můžete setkat hlavně u smaltovaných udíren Rösle a udíren Napoleon. Jako zdroj tepla se používají brikety, které postupně odhořívají. Pro vytvoření správného kouřového aroma se v těchto udírnách používají dřevěné štěpky. Na výběr je velké množství příchutí, můžete tedy vybrat tu ideální pro Vás. Před použitím je však nutné štěpky namočit minimálně na 30 minut do studené vody. Mírnou nevýhodou udíren s tímto typem topeniště je, že se v nich nedá udit studeným kouřem.

ohniště u udírny napoleon

Topeniště s přímým napojením na udírnu

Nejednomu z vás se asi při pohledu na udírny Smoky Fun vybaví parní lokomotiva. Je to způsobeno i tím, že zdroj tepla je zde hned vedle udící komory. Abyste mohli přiložit stačí pouze zvednout víko topeniště. Po odklopení krytu válce najdete opět masivní želený rošt a na boční straně otvor pro regulaci teploty. Vzhledem ke krátké vzdálenosti udící komory od topeniště je tento hybrid mezi grilem a udírnou vhodný na uzení teplým kouřem. Jako palivo můžete použít: 

  • brikety 
  • kusové dřevo 
  • dřevěné uhlí

Pro více kouřového aroma můžete opět do topeniště přihodit namočené dřevěné štěpky na uzení. 

udírny smoky fun

Topeniště na dřevěné pelety

Mále, dřevěné válečky postupně spalované podle manuálně či digitálně nastavené teploty. Přesně takto fungují topeniště u prosklených udíren. O to, co se děje uvnitř topeniště se u těchto udíren nemusíte starat. Stačí jen nastavit správnou teplotu na ovládacím panelu a sem tam zkontrolovat, zda je v zásobníku dostatek pelet. Díky proskleným dvířkům máte navíc přehled, jak to s uzeninami uvnitř udírny vypadá.

udírny na pelety

Keramické topeniště

Křehké, ale co se týče izolace tepla vynikající. Tak by se dalo ve zkratce popsat topeniště keramického grilu. Možná si říkáte, že mluvíme z cesty, když mezi udírny cpeme keramický gril. Není tomu tak, protože i v keramických grilech se udit dá. Keramické topeniště je vybíravé, proto ho krmte pouze kvalitním dřevěným uhlím. Důvod je prostý - kvalitní dřevěné uhlí déle hoří a Vám tak odpadne starost s přikládáním. Až bude gril rozpálený můžete do ohniště opět vhodit dřevěné štěpky na uzení. 

topeniště keramického grilu

 

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.