5 kroků ke šťavnatému grilovanému kuřeti

Grilované kuře má rád snad každý. Kdo by nezavzpomínal na dětství, kdy naši otcové vyráběli důmyslné grily s motůrky, abychom nemuseli dlouhé hodiny kuře otáčet, aby bylo ze všech stran hezky křupavé. A stejně to vždycky trvalo tak strašně dlouho, že jsme se nemohli dočkat a nedodělané kuře uždibovali, když nikdo nekoukal. Dnes už není nic jednoduššího, než si gril na kuře pořídit i s těmito důmyslnými vychytávkami. 

Na žádné velké společenské akci ve městech na náměstích nemůže chybět stánek s grilovanými kuřaty. V mnoha velkých obchodech ho lze dokonce koupit každý den jako rychlý oběd pro zaneprázdněné hospodyňky.

Kuře na grilu

My v tomto článku chceme poradit, jak si dokonalé grilované kuře připravit doma. Grilovat kuře může každý a taky jde o dostupné jídlo pro každého. Ale taky je velice jednoduché jeho přípravu pokazit. My jsme shrnuli do 5 kroků základní poznatky opravdových mistrů, které vás dovedou k dokonalému šťavnatému grilovanému kuřeti.

1. Vyberte si kvalitní maso

Toto možná berete jako samozřejmost, ale přiznejte se, kdy jste si opravdu do detailu prohlédli kuře, které jste si kupovali. Jak je známo, Češi rádi nakupují ve slevách a to zrovna záruka kvality být nemusí. Pokud si koupíte nekvalitní kuře, může se stát, že bude vysušené už z obchodu a s tím už se při samotném grilování moc udělat nedá. Zkuste si najít svého ověřeného řezníka, který vám bude garantovat kvalitu masa. V této době už většinou není problém najít si v okolí vašeho bydliště chovatele drůbeže, který prodává ze dvora. Ve městech už povolili farmářské trhy, kde také prodávají samotní chovatelé. V tomto případě se zkrátka snažte vyhnout baleným kuřatům z obchodů.

Kuře na grilu

2. Kuře před grilováním rozmražte

Nikdy nedávejte kuře z lednice rovnou na gril. Pokud to uděláte, riskujete, že se kuře neudělá rovnoměrně, bude vysušené nebo naopak na některých místech přepálené. Pokud se bojíte nechat kuře venku při pokojové teplotě, aby se nezkazilo, můžete ho alespoň nechat venku půl hodiny, než přijde na gril. To by mělo stačit, aby získalo jednotnou teplotu a na grilu se potom grilovala stejnoměrně.

3. Rozdělejte kuře

Z kuřete se na grilu připravují především prsa. Jenže problém s jejich grilováním je, že jsou příliš velká a skoro nikdy se nám nepodaří udělat je tak, aby nebyla vysušená. My máme takový trik, aby nebyla stehna přepálená a křidélka na koncích spálená a prsa nedodělaná, že se kuře rozdělá na stejně velké kusy podle váhy, které se pak ugrilují za stejně dlouhou dobu. Toto pomůže tomu, že čas grilování zkrátíme a kuře zůstane hezky šťavnaté.

Kuře na grilu

4. Solte, solte, solte

Sůl nejen že jídlo ochutí, ale v případě grilování kuře také pomůže zadržet šťávu uvnitř masa. Před grilováním tedy v podstatě kuře obalte v soli. Nebojte se, že kuře bude přesolené. Hodně soli se odloupne a rozpustí s omastkem. Věřte, že naopak pomůže k zadržení chuti a šťavnatosti celého kuřete.

Kuře na grilu

5. Nedělejte kuře na přímém ohni

Grilovanému kuřeti vysoké teploty nesvědčí, k přípravě totiž potřebuje dost času. Při vysoké teplotě se spálí na povrchu, ale bude nedodělané uvnitř a to si nikdo nepřeje. Nejlepší na grilovaném kuřeti je, když jde krásně od kosti. Kuřeti prostě musíte dát čas, obrňte se trochu trpělivostí. Neděláte stejk!

Kuře na grilu

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.