Recept na Vánoční salám

První prosincovou sobotu se konal tradiční Kurz výroby domácích uzenin pod vedením Mistra Málka. Vánoční salám blog - 01

A protože advent už začal a Štědrý den se blíží rychlým tempem, byla výroba Vánočního salámu skvělou volbou pro ty, kteří shánějí originální dárky. Takový Vánoční salám se totiž vždy hodí – jako dárek pro tatínka, dědečka, bratra nebo kamaráda, a jistě potěší i dámy.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Na výrobu Vánočního salámu navíc není potřeba kutr, takže si „zašpiníte“ jen stůl, plničku klobás, mlýnek a jeden nůž. Přinášíme vám proto méně náročný recept, než je obvyklé, aby si ho mohl jednoduše vyzkoušet opravdu každý.

Suroviny:

• 1 kg hovězího masa

• 4 kg vepřové plece

• 5 kg vepřového boku

• 200 g rychlosoli

• 30 g černého pepře

• 1 litr studené vody

• 50 g zelených paprikových floků

• 50 g červených paprikových floků

Postup:

1. Hovězí maso nakrájíme na kostičky 3 x 3 cm a semeleme na mlýnku na řezné desce s otvory 2 – 2,5 mm

2. Vepřové maso pokrájíme také na kostky 3 x 3 cm a nameleme na mlýnku s otvory 5 -10 mm

3. Vše smícháme dohromady se sypkým kořením a vodou

4. Promíchanou směs plníme do uditelného střeva na salám pomocí plničky

5. Při plnění střevo vždy na začátku a konci dobře zavážeme

6. Salámy zavěsíme na udící tyče a necháme je cca 4 hodiny oschnout ve vypnuté udírně

7. Následně rozehřejeme udírnu na 60 °C a udíme přibližně 1 hodinu

8. Poté přidáme na teplotu 85° C a udíme dalších 6 – 7 hodin

9. Teplotu uvnitř výrobku sledujeme pomocí teploměru – měla by dosahovat 72 °C po dobu 10 minut do konce uzení

10. Po vyuzení salámy prudce zchladíme ve studené vodě, aby zůstaly pěkně napnuté

11. Vychlazené salámy necháme oschnout a uložíme je do chladu

   Věříme, že takto vyrobený Vánoční salám přijde vhod komukoli, komu ho darujete. A pochutnáte si na něm i při dalších příležitostech — jako rychlé svačince v práci nebo při večerním mlsání u oblíbeného pořadu. Dárek připravený s láskou totiž zahřeje nejen v žaludku, ale i na srdci.

Přejeme dobrou chuť a Veselé Vánoce!                                                                                                              

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.