Top 10 receptů na grilu

Máme květen a sezona už opravdu začne, ať chceme nebo ne. Grily už by měly stát připravené a vyčištěné, jen je vytáhnout na vzduch. Jste tak trochu rozechvělí a nervózní? To je úplně v pořádku, tak to má být před každým startem, to by vám potvrdil nejeden sportovec. Ale nebojte se, všechno dobře dopadne!

Jsme tady my a s námi si můžete udělat závěrečnou rekapitulaci, než s grilováním začnete. Tento článek je určen ale především těm, kteří s grilováním začínají, a tato sezona je pro ně první sezonou u grilu. Chceme vám připomenout základních 10 jídel, které byste na grilu měli zvládnout levou zadní, protože patří k tomu základnímu.

Peletový gril Pit Boss

V každém oboru je někdy těžké začít a není tomu jinak ani u grilování. Nemusíte se stresovat a hledat si složitě informace na internetu, v knihách nebo u svých kamarádů. V tomto článku byte měli dostat základní přehled na jednom místě, stručně a přehledně.

Nebojte se ničeho, jak se postavíte k rozpálenému zahradnímu grilu, na všechny pochybnosti zapomenete a všechno půjde jako po másle! Jen do toho jděte a uvidíte sami! Čím více budete grilovat, tím lépe vám to půjde! U grilování je nejzásadnější práce s teplotou a časem, jak si toto zažijete, máte půl vítězství v kapse.

Tady je přehled základních jídel, které je možné připravit si na grilu, ať už na přímém nebo nepřímém ohni:

1. Hamburger

Hamburger na grilu

Hamburger je opravdu základ, protože co se vám vybaví jako první, když se řekne "gril" nebo "grilování"? Ano, je to nefalšovaný poctivý americký hamburger. Hamburger není nic těžkého. Při použití lisu na hamburgery budou mít perfektní tvar a bude jen stejně velký jako druhý. Je to opravdu nejlepší volba pro první grilování po dlouhé zimě. Nemůžete s ním udělat chybu, protože jen málokdo ho nemá rád! Krásně propečený a zároveň šťavnatý hamburger, co víc si přát?

2. Kuřecí křidélka

Toto je další oblíbený recept. Dobře naložená kuřecí křidélka není těžké grilovat a všichni vám utrhají ruce. Včas si pár kousků schovejte i pro sebe nebo budete o hladu.

3. Žebírka

Toto už je trochu náročnější, ale zkazit se ve výsledku zase tolik nemůže. Někdy je nejnáročnější odhadnout množství, protože žebírka mizí jako pára nad hrncem a není to tím, že na grilu je vysoká teplota!

4. Uzené krevety

Krevety na grilu

Tady musíme velice důrazně varovat před tím, že krevety patří mezi vysoce návykové jídlo! Jak ochutnáte, nechcete nic jiného! Je možné, že letos bude trochu složitější krevety sehnat. Moře nemáme a toto jsou mořské plody. Ale ze samotné přípravě strach mít nemusíme.

5. Steaky

Další level, to je pěkný kus kvalitního masa, steak. Nemusíte se bát, že to pokazíte, přinejhorším řeknete, že jste ho dělali "well done" případně "rare"! Jak prokážete znalost v terminologii, máte napůl vyhráno!

6. Trhané vepřové

Trhané maso na grilu

Tato lahůdka si pomalu nachází svoje místo i na našich stolech a je stále oblíbenější, proto jsme ji do tohoto seznamu museli zahrnout. Trhané maso je skvělé do tortil a jiných placek nebo do sendvičů. Stává se tak skvělou alternativou k párkům v rohlíku nebo hamburgerům, obohacuje tabuli grilovaných jídel. Nezapomeňte si obstarat ty správné trhací vidlice a s chutí do toho!

7. Grilované kuře

Kuře na grilu

To je opravdová klasika, kterou musíte na grilu připravit. Grilované kuře má rád úplně každý. Když to trochu přeženeme, tak grilované kuře je pro Čechy něco jako hamburger pro Američany. Kuře se u nás grilovalo ještě v době, kdy jsme znali hamburgery jenom z obrázků.

8. Grilované ryby

Ryba na grilu

Ryby na gril taky určitě patří a mezi ty nejoblíbenější patří losos nebo pstruh, který je pro české potoky a řeky typičtější. Ryby jsou na přípravu velice jednoduché a potěšíte jimi především milovníky zdravého jídla, ale pochutná si na nich každý. Nezapomeňte na speciální grilovací nářadí na ryby!

9. Grilovaná kukuřice

Nesmíme zapomínat ani na takové chuťovky jako je právě kukuřice, která je výborná jako příloha ke grilovanému masu. Konzumovat jí můžeme ale i samotnou, ať už slanou nebo sladkou nebo kořeněnou.

10. Grilovaný ananas se šlehačkou

Ananas na grilu

Na konec nesmí chybět sladká tečka. My jsme zařadili trochu exotiky a vybrali jsme velice chutný recept grilovaného ananasu se šlehačkou. Tak dobrou chuť! A hodně úspěchů u grilu!

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.