Recept na Crumble s hruškami a jablky v Big Green Egg
Na posledním kurzu grilování na BGE jsme společně s účastníky kurzu připravili sladkou tečku na závěr. Výborný ovocný koláč, který zaútočí na vaše chuťové pohárky. Opravdu voňavá záležitost povýšená do nebes, díky BGE. Ovocný dezert si vychutnají dámy, pánové, děti ... zkrátka jakákoli věková skupina.
Suroviny na Crumble s hruškami a jablky v Big Green Egg:
Na náplň:
- 1 hruška
- 1 jablko
- 1 lžíce třtinového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelná ingredience)
Na drobenku:
- 40 g hladké mouky
- 30 g studeného másla
- 20 g třtinového cukru
- špetka soli
- 20 g ovesných vloček (volitelné, pro větší křupavost)
Postup na Crumble s hruškami a jablky v Big Green Egg:
- předehřejte gril nebo troubu na 180 – 200 °C
- litinovou pánev nechte dobře prohřát, aby se crumble pečením dobře prohřál a získal křupavou krustu
Příprava ovoce:
- oloupejte hrušku a jablko, odstraňte pecky a jádřinec
- nakrájejte ovoce na menší kousky
- v míse smíchejte hrušky a jablka s třtinovým cukrem, skořicí, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem
- ovoce rovnoměrně rozprostřete na dno litinové pánve
- pro lepší chuť přilijte trochu rumu
Příprava drobenky:
- v jiné míse smíchejte mouku, třtinový cukr a špetku soli
- nakrájejte máslo na menší kousky
- přidejte studené máslo do misky a prsty ho zapracujte do moučné směsi, až se vytvoří drobenka
- přidejte ovesné vločky pro větší křupavost (můžete a nemusíte)
- drobenku rovnoměrně nasypte na ovoce v pánvi
Pečení a servírování:
- pánev vložte na gril nebo do trouby
- pečte 25 – 30 minut, dokud ovoce nezměkne a drobenka nebude zlatavá a křupavá
- po vyjmutí z grilu nechte crumble mírně vychladnout
Podávejte crumble teplý, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžící šlehačky. Je to snadný recept, který zvládnou i začátečníci s grácií šéfkuchaře. Jistě se ve vaší kuchyni a domácnosti tento recept velice rychle zabydlí.
Přejeme dobrou chuť a grilu zdar!