Recenze stolního peletového grilu Pit Boss Navigator 150
Také jste si vždy toužili grilovat na dovelené nebo na malebném balkónku, nicméně rozměry většiny grilů na trhu byly pro Vás překážkou? Čekání na takový gril je u konce! Z Ameriky přifrčela do Česka novinka, v podobě kompaktního peletového grilu Pit Boss Navigator 150. Neváhali jsme, gril sestavili a hned ho vyzkoušeli. Jak dopadl?
Gril je dodáván v malé ale pevné kartonové krabici, se kterou si v pohodě poradí jeden člověk. Kromě vnější vrstvy kartonu je gril uvnitř krabice chráněn polystyrénem a plastovými obaly, aby bylo vyloučeno možné poškození grilu během přepravy.
Některé součásti grilu jsou pro přepravu schované uvnitř grilovací komory, aby původní kartonová krabice nemusela být moc velká.
Zpočátku vypadá gril jako tajemná truhlička. To se ale změní po přimontování pár součástek, které jsou součástí balení.
Ze všeho nejdřív je potřeba obsah grilu zcela vyprázdnit a gril obrátit vzhůru nohama. Jako první je totiž potřeba přimontovat nohy grilu. Nohy mají gumové konce, aby nedošlo k poškrábání stolu, na kterém budete gril používat.
Důležitým prvkem každého grilu je madlo víka. Madlo je více než dostatečně velké a je vyrobené z pevného plastu. Vzhledem k ceně mohl výrobce zvolit kvalitnější materiál, nicméně to nic nemění na tom, že svůj účel splní.
Po povolení šroubů na levé straně grilu se zde zavěsí nádobka na odkapávání tuku. V grilu se totiž nachází deska, která má mírný sklon směrem doleva. Deska je pod celým roštem, takže vše spadne dolů steče po desce do této nádobky.
Pro přenos grilu slouží boční madla, která jsou vyrobena ze stejného materiálu jako madlo k otvírání víka. Celková hmotnost grilu je 19,7 kg.
Další věc, kterou je třeba přimontovat, je držák elektrického kabelu. Elektřina hraje ve fungování grilu zásadní roli, protože je jí poháněn podavač pelet, ovládací jednotka, kterou se celý gril ovládá a také topná spirála která slouží k zapálení pelet.
Na displeji grilu se Vám zobrazuje aktuální teplota uvnitř grilovací komory a to hned nad nápisem „Actual“. Ke grilu je také možné připojit jednu sondu k měření vnitřní teploty masa. Teplotu naměřenou sondou můžete vidět v horní části displeje. Otočným knoflíkem nastavujete teplotu v grilu. Pro manuální otáčení podavače (šneka) stačí podržet tlačítko PRIME a šnek se bude točit bez ohledu na nastavenou teplotu.
Konečně je čas, abychom se přesunuli do útrob grilu. Na dně grilu naleznete na pevno přidělané ohniště, které se stará o vytápění celého grilu. Ve spodní části ohniště se nachází topná spirála sloužící jako zapalovač pelet.
Ohniště je kryté těžkou kovovou deskou, která chrání maso před přímým žárem. Teplo proudí grilem mezerami po stranách a dochází tak k takzvanému nepřímému grilování. Nepřímé grilování se používá například pro přípravu větších kusů masa vcelku.
V grilu je možné grilovat také přímou metodou, která je vhodná k zatažení steaků. Tento způsob je v grilu možný uprostřed roštu. Po posunutí víka boční páčkou bude na maso působit žár přímo z ohniště. Teplota žáru může v tomto místě dosahovat až 537°C. Kromě střídání způsobů grilování lze v grilu udit, péct a dusit.
Co se týče grilovací plochy, tak na té najednou ugrilujete maso až pro 6 osob, což je hezké číslo na tak malý gril (rozměry grilu (v x š x h) - 68 x 38 x 47 cm). Celkem má gril dva rošty. Hlavní rošt má rozměr 36,8 x 33,6 cm, horní ohřívací 31 x 13,5 cm. Rošty jsou vyrobeny z oceli s porcelánovým povrchem a lze je dát do myčky.
Kapacita zásobníků je 2,3 kg dřevěných pelet. Pelety jsou malé válečky vyrobené z dřevěných pilin. Pelety se vyrábějí v různých variantách, takže si můžete vybrat podle vaší chuti či podle toho co zrovna grilujete. Na dně grilu se nachází zmíněný železný šnek, kterým jsou dopravovány pelety ze zásobníku až do ohniště.
Co se týče prvního grilování na stolním peletovém grily - byli jsme spokojeni. V grilu jsme si připravili 6 kuřecích stehen, které jsme grilovali nepřímou metodou. Vnitřní teplotu jsme měřili sondou, díky tomu byla stehna uvnitř šťavnatá a při tom se jejich kůrka opekla dozlatova.
Výhody a nevýhody stolního peletového grilu Pit Boss Navigator 150
Výhody peletového grilu Pit Boss Navigator 150
- přehledný LED displej
- snadné otvírání víka
- velká grilovací plocha vzhledem k rozměrům grilu
- design grilu
- snadná montáž
- automatická kontrola teploty
- možnost kombinace různých stylu vaření a grilování
- sonda v balení
Nevýhody peletového grilu Pit Boss Navigator 150
- nepříliš využitelný horní rošt (hodně malý, malá vzdálenost od víka -> vejdou se jen nízké kusy masa)
- pořizovací cena
- materiál madel
- sypání pelet do zásobníku – při doplňování pelet je nutné otevřít komoru grilu