Recenze grilů Big Green Egg - půlkruhový pečící kámen pro convEGGtor II.

Keramický gril Big Green Egg nám stejně dobře na přímé grilování poslouží i na nepřímé grilování, pečení nebo grilování metodou Low and slow. Pomocí půlkruhového pečícího kamene během chvilky vytvoříme z grilu dokonalou venkovní pec s grilem. V jedné polovině můžeme grilovat na přímo a v druhé - s půlkruhovým pečícím kamenem umístěným ve spodní části nerezového koše pro convEGGtor můžeme péct výrazně pomaleji při menším žáru z rozpálených uhlíků. Do nerezového koše však můžeme umístit dva půlkruhové pečící kameny a tím vytvoříme z grilu dokonalou venkovní pec. 

Půlkruhový pečící kámen Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Jeden půlkruhový pečící kámen můžeme použít s nerezovým košem pro convEGGtor a tím vytvoříme mezivrstvu pro grilování ve dvou zónách, v jedné přímé a ve druhé nepřímé. Při použití dvou půlkruhových pečících kamenů Big Green Egg získáme plnohodnotný covEGGtor. Budeme tedy v celé grilu grilovat pomaleji a při nižším žáru z rozpáleného uhlí. Použití dvou půlkruhových pečících kamenů je tedy vynikající pro grilování metodou low and slow, kdy se maso připravuje při nižších teplotách po mnohem delší dobu. Maso je pak dokonale měkké, až se samo rozpadá.

Do nerezového koše pro convEGGtor tedy umístíme do spodní části dva půlkruhové pečící kameny. Nad ně je optimální použít obyčejný nerezový rošt. Dva pečící půlkruhové kameny v grilu zajistí správné proudění vzduchu a vedení tepla. Vytvoříme tím dokonalou plochu pro pomalé grilování metodou Low and slow.  

Nerezový koš pro convEGGtor Big Green Egg

Díky námi použitému nerezovému koši pro convEGGtor navíc můžeme celý obsah grilu vyjmout ven z grilu v jeden okamžik. Poslouží nám k tomu uši na nerezovém koši a samozřejmě nezapomeneme na rozpálený nerez použít vhodné silikonové rukavice.

  • pomalé grilování masa metodou Low and slow
  • grilování na nerezovém roštu
  • do spodní části nerezového koše pro convEGGtor pohodlně umístíme dva pečící kameny a tím vytvoříme plnohodnotný convEGGtor
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

keramický gril Big Green Egg

Co potřebujeme?

1x gril big Green Egg Large

1x nerezový koš pro convEGGtor

2x půlkruhový pečící kámen

1x nerezový rošt

Půlkruhový pečící kámen je výrobcem dodáván pouze do keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu jej bohužel umístit nelze.  Do grilu Big Green Egg jej umístíme pouze pomocí nerezového koše pro convEGGtor Big Green Egg. Do menších grilů výrobce dodává standardní convEGGtor pro grily Big Green Egg, které v grilu vytvoří totožný efekt jako námi vyzkoušené dva půlkruhové pečící kameny. 

keramický gril Big Green Egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.