Recenze grilů Big Green Egg - keramické pečící kameny II

Big Green Egg neboli zelené vajíčko je název pro moderní keramické grily, které budou svému majiteli báječným pomocníkem jak u grilování při vysokých teplotách, tak u grilování při nízkých teplotách metodou Low and slow, vaření polévek či omáček a dokonce i pečení. Za použití pečících kamenů Big Green Egg během okamžiku změníte zahradní gril na perfektní venkovní pec.

K čemu je to dobré?

Keramické pečící kameny výrobce grilu dodává ke všem velikostem zelených vajíček. Rozdíl je pouze ve velikosti grilovací plochy grilovacího kamene, aby jeho použití bylo co nejefektivnější v konkrétní velikosti grilu Big Green Egg. Kameny do grilu samostatně neumístíte. Vždy je pokládáme na nerezové rošty. Výjimkou jsou pouze půlkruhové pečící kameny, které lze jednoduše umístit samostatně do spodní části nerezového koše pro convEGGtor.

big green egg

Grilovací kameny Big Green Egg výborně poslouží hlavně při přípravě pizzy, sladkých koláčů i různých druhů pečiva. Díky nim se z Vašeho grilu během okamžiku stane domácí venkovní pekárna, která Vás odmění pečivem s křupavou kůrkou nebo pizzou s křehkým těstem.

Dva půlkruhové pečící kameny tedy jednoduše umístíme do spodní části nerezového koše pro convEGGtor a na horní část nerezového koše položíme standardní nerezový rošt. Další pečící kámen tedy můžeme položit na tento rošt. K jednotlivým velikostem keramických grilů Big Green Egg vždy vybíráme příslušenství dle nabídky výrobce, aby do grilu perfektně pasovalo. Stejně tak je to i u grilovacích kamenů. V našem případě vybíráme pečící kámen pro keramický gril Big Green Egg Large.

Máme tedy plně využita obě patra nerezového koše pro convEGGtor. Nicméně k potravinám umístěným na spodní části nerezového koše pro convEGGtor se jen těžko dostaneme. Budeme na nich tedy péct potraviny, které nepotřebují během pečení žádnou naši péči a díky umístění ve spodní části grilu se budou péct při nejvyšších teplotách.

pečící kámen Big Green Egg

Abychom využili keramický gril Big Green Egg Large na maximum, rozhodli jsme se využít ještě další nástavbu grilu. Grilovací plochu jsme rozšířili ještě o jedno patro nerezovým 2-dílným víceúrovňovým roštem. Umístění tohoto roštu do grilu je možné pouze za pomoci nerezového koše pro convEGGtor. Opět při výběru musíme dát pozor, abychom ke konkrétní velikosti grilu vybrali ten správný 2-dílný víceúrovňový rošt. Tento následně do nerezového koše pro convEGGtor perfektně zapadne.

Grilování na 2-dílném víceúrovňovém roštu bude probíhat těsně pod víkem grilu. Rozestup mezi základním nerezovým roštem umístěným v nerezovém koši pro convEGGtor a 2-dílným víceúrovňovým roštem je celých 10 cm. Obrovskou výhodou tohoto roštu je konstrukce, ve které je zasazen. Konstrukce zajistí, že v případě nutnosti manipulace s potravinami položenými na základním roštu, můžeme horní rošt jednoduše odsunout o celých 14 cm mimo grilovací plochu a následně se zavřením víka vrátí zpět na své místo. 

keramický gril big green egg

2-dílný víceúrovňový rošt dodávaný ke grilu Big Green Egg Large má průměr 35 cm. Bylo tedy nutné pro tento rošt vybral jiný grilovací kámen, než je kámen pro zelené vajíčko Large, který by se na rošt nevešel. Správnou volbou pro tento 2-dílný víceúrovňový rošt byl nakonec pečící kámen patřící do keramického grilu Big Green Egg MiniMax.

Tentokrát jsme tedy využili grilovací plochu zeleného vajíčka na maximum a to ještě za použití keramických pečících kamenů. Navíc díky nerezovému koši můžeme celý obsah grilu vyjmout ven v jeden okamžik. Poslouží nám k tomu uši na nerezovém koši a samozřejmě nezapomeneme na rozpálený nerez použít vhodné silikonové rukavice. O tento úkon však tentokrát poprosíme jednoho ze silnějších jedinců. Nerezový koš naplněný pečícími kameny s připočtením ještě hmotnosti pečených potravin, to už je pořádná váha.

  • příprava jídla pečením či metodou pomalého grilování Low and slow
  • pečení pizzy, různých druhů pečiva, sladkých koláčů
  • navýšení grilovací plochy o 2-dílný víceúrovňový rošt
  • maximální vyžití grilovací plochy grilu - ve třech patrech
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

2-dílný víceúrovňový rošt big green egg

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large
  • 1x nerezový koš pro convEGGtor
  • 1x pečící kámen ke grilu Big Green Egg Large
  • 1x pečící kámen ke grilu Big Green Egg MiniMax
  • 2x půlkruhový pečící kámen
  • 1x nerezový rošt
  • 1x 2-dílný víceúrovňový rošt

keramický gril big green egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s příslušenstvím v grilu
  • pro bezproblémové vyjmutí roštu z grilu použijeme kleště na rošt Big Green Egg
  • a pro pohodlné odstranění popela z grilu využijeme pohrabáč pro grily Big Green Egg
počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.