Recenze grilů Big Green Egg - 2-dílný víceúrovňový rošt II

V keramických grilech Big Green Egg můžeme využít až tří úrovní pro přípravu jídla. Při použití nerezového koše pro convEGGtor grilujeme, pečeme či vaříme ve dvou úrovních. Třetí úroveň nám vytvoří právě 2-dílný víceúrovňový rošt, který je v grilu možno použít pouze v kombinaci s nerezovým košem pro convEGGtor. Grilování může probíhat na přímém ohni nebo za použití convEGGtoru i metodou Low and slow.

Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Nerezový 2-dílný víceúrovňový rošt slouží jako další nástavba Vašeho zeleného vajíčka a rozšíříme jím tedy ještě více grilovací plochu grilu Big Green Egg. Grilování na 2-dílném víceúrovňovém roštu bude probíhat těsně pod víkem grilu na roštu o průměru 35 cm (u grilu Big Green Egg Large). Umístění v grilu bude totiž ještě celých 10 cm nad úrovní standardního nerezového roštu umístěného v nerezovém koši pro convEGGtor.

Rošt je v konstrukci zasazen tak, že v případě nutnosti manipulace s potravinami umístěnými na spodním nerezovém roštu, je možné jej posunout do strany a tím si zpřístupnit spodní patro. Díky pevné konstrukci držáku a zarážkám na roštu nám nehrozí, že by došlo k naklonění posunutého roštu a tím vyklopení jeho obsahu mimo gril. Nicméně k potravinám umístěným na nejspodnějším patře v grilu (na spodní části nerezového koše pro convEGGtor) se přes nerezový rošt jen těžko dostaneme.

rošt Big Green Egg

Rozhodli jsme se tedy spodní patro nerezového koše využít pro umístění dvou půlkruhových pečících kamenů a použít pro přípravu jídla čím dál oblíbenější metodu grilování nazývanou Low and slow - kdy se potraviny grilují při nižších teplotách a po mnohem delší dobu než u přímého grilování.

Grilování metodou Low and slow v grilech Big Green Egg většinou probíhá za pomoci convEGGtoru - my jej tentokrát nahradily dvěma grilovacími kameny, které odcloní žár z rozpáleného uhlí a vytvoří tím z grilu dokonalou pec. Zároveň jsme si tím rozšířili grilovací plochu o celé jedno patro. Do spodní části nerezového koše - na půlkruhové pečící kameny ale musíme umístit potraviny, které budou potřebovat na svou přípravu nejdelší čas a nejvíce tepla. Nejdříve totiž musíme z grilu odstranit horní rošty včetně připravovaných pokrmů. Až pak se dostaneme k potravinám připravovaným na půlkruhových pečících kamenech.

gril big green egg

2-dílný víceúrovňový rošt je výrobcem dodáván pouze ke grilům Big Green Egg Lagre a Big Green Egg XLarge. Pro menší modely grilů není výrobcem nabízena ani žádná optimální náhrada. Umísťuje se výhradně do nerezového koše pro convEGGtor.

Navíc díky nerezovému koši pro convEGGtor můžeme celý obsah grilu vyjmout ven v jeden okamžik. Poslouží nám k tomu uši na nerezovém koši a samozřejmě nezapomeneme na rozpálený nerez použít vhodné silikonové rukavice.

  • grilování metodou Low and slow
  • navýšení grilovací plochy o 2-dílný víceúrovňový rošt
  • umístění dvou půlkruhových pečících kamenů do spodní části nerezového koše pro convEGGtor a tím další rozšíření grilovací plochy
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

rošt big green egg

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large
  • 1x nerezový koš pro convEGGtor
  • 2x půlkruhový grilovací kámen
  • 1x nerezový rošt
  • 1x 2-dílný víceúrovňový rošt

keramický gril big green egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.