Recenze grilů Big Green Egg - 2-dílný víceúrovňový rošt

V keramických grilech Big Green Egg můžeme grilovat, vařit či péct až ve třech úrovních. Za pomoci nerezového koše pro convEGGtor docílíme grilování ve dvou úrovních. Ke třetí nástavbě nám poslouží právě 2-dílný víceúrovňový rošt, který výborně pasuje do nerezového koše pro convEGGtor. Můžeme takto grilovat na přímo nebo za použití convEGGtoru i metodou nepřímého grilování.

 

K čemu je to dobré?

Nerezový 2-dílný víceúrovňový rošt je další nástavbou a tím i rozšířením grilovací plochy zeleného vajíčka Big Green Egg. Umisťuje se až nad základní rošt a příprava jídla tedy probíhá těsně pod víkem grilu. Průměr roštu musí být tedy menší, než je průměr standardního nerezového roštu ve Vašem grilu. Průměr roštu dodávaného ke grilu Big Green Egg Large je 35 cm. Výškový odstup mezi patry roštů je 10 cm.2-dílný víceúrovňový rošt big green egg

Výhodou 2-dílného víceúrovňového roštu je možnost posunutí roštu do boku. V ten okamžik nám nic nebrání v manipulaci s potravinami umístěnými na prostředním roštu. Nicméně s manipulací s potravinami umístěnými ve spodní části nerezového koše pro convEGGtor je to mnohem horší - brání nám v ní nerezový rošt umístěný v horní části nerezového koše. Rozhodli jsme se tedy spodní část nerezového koše využít pro umístění convEGGtoru a použít pro přípravu jídla naši oblíbenou metodu Low and slow - kdy se potraviny grilují nepřímo, při nižších teplotách a mnohem delší čas než u přímého grilování.

2-dílný víceúrovňový rošt

Grilování metodou Low and slow v grilech Big Green Egg většinou probíhá za pomoci convEGGtoru (náhradou může být použití dvou půlkruhových pečících kamenů), který odcloní žár z rozpáleného uhlí a vytvoří tím z grilu dokonalou pec. Speciální konstrukce convEGGtoru navíc zajistí správné proudění vzduchu a vedení tepla.

2-dílný víceúrovňový rošt je dodáván pouze ke grilům Big Green Egg Lagre a Big Green Egg XLarge. Pro menší modely grilů není výrobcem nabízena ani žádná optimální náhrada.

Rošt se umisťuje výhradně do nerezového koše pro convEGGtor. Navíc díky nerezovému koši můžeme celý obsah grilu vyjmout ven v jeden okamžik. Poslouží nám k tomu uši na nerezovém koši a samozřejmě nezapomeneme na rozpálený nerez použít vhodné silikonové rukavice.

nerezový koš pro conveggtor

  • grilování metodou Low and slow
  • navýšení grilovací plochy o 2-dílný víceúrovňový rošt
  • umístění convEGGtoru ve spodní části nerezového koše pro convEGGtor
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large
  • 1x nerezový koš pro convEGGtor
  • 1x convEGGtor 1x nerezový rošt
  • 1x 2-dílný víceúrovňový rošt
  • keramický gril big green egg

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

sadu grilovacího nářadí s kleštěmi

funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s příslušenstvím v grilu

pro bezproblémové vyjmutí roštu z grilu použijeme kleště na rošt Big Green Egg

a pro pohodlné odstranění popela z grilu využijeme pohrabáč pro grily Big Green Egg

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.