Recenze grilovací sondy Meater

V tomto článku bych se chtěla podrobně rozepsat o nových sondách Meater, které jsme si nově pořídili domů ke starému grilu. Při posledních pár grilovačkách se nám stalo, že maso nebylo upečené tak, jak bychom si přáli. Bylo buď úplně syrové, nebo vysušené jako podrážka, což se nám zejména při pečení ne tak úplně levných kusů masa nelíbilo. Kalich přetekl, když jsme si koupili prémiové argentinské hovězí a po rozkrojení jsme místo krásného, šťavnatého, růžového masíčka uviděli cosi nahnědlého a nevábného. Proto jsme se rozhodli si grilování trochu ulehčit a požitek z masa vylepšit. Na internetu jsem z mnoha a mnoha různých variant a značek vybrala nakonec právě tyto sondy od značky MEATER.

sondy na maso Meater

Každý to rád jinak

Já sama si vybrala větší balení sond na maso MEATER BLOCK, protože jsme vícečlenná rodina a zdálo se mi velice příjemné, že si každý bude moci vybrat, jak přesně maso chce a nebudeme tak závislý jeden na druhém. Já mám třeba maso radši udělané více, kdyžto manžel zase radši krvavé. Můžeme si tak sondy zapíchnout každý do svého masa a ugrilovat ať už na grilu, nebo na pánvi každý kus úplně odlišně. V tomto krásném balení jsou čtyři bezdrátové sondy, takže když přijde návštěva, můžeme každému vyhovět a připravit mu jeho kousek přesně tak, jak to má rád.

Eco friendly

Co jsem velice ocenila a dávám za to výrobci veliký plus, je ekologické balení. Sondy jsou zabaleny v papírové designové krabičce, která je řešena velmi jednoduše a elegantně. Ta je ještě zabalena ve větší již obyčejnější krabici, taky z papíru. V té jsou přibaleny ještě informační letáčky a vizitka s odkazy na stránky. Když tak nad tím přemýšlím, vlastně jsem v celém balení neviděla jediný kousek plastu. Osobně si myslím, že v dnešní době by měl k takovému způsobu balení výrobků přejít každý zodpovědný výrobce, protože v celém světě se právě na ekologii klade stále větší důraz a je pravda, že Země je jen jedna.sondy na maso Meater

Elegance

Samotné sondy jsou uloženy v krásném bambusovém pouzdru, ve kterém je zabudován malinkatý displej i s ovládáním a jednoduchými funkcemi. Pod displejem jsou přibalena ještě maličká, roztomilá číslíčka k rozeznání sond. Každá sonda má svůj chlíveček, do kterého přesně zapadne. V tom je zabudován i kovový kontakt přes který je sonda po každém vrácení zpět do chlívečku bezdrátově nabíjena. Bambusová krabice je zezadu otevíratelná a po sejmutí zadního krytu zjistíme, že nabíjení je zajištěno čtyřmi tužkovými baterkami. Nemusím tak řešit žádné zapojování do elektriky a dobíjení přes drát. To je velice příjemné. Krabička je však z boku ještě inteligentně doplněna o micro USB, které je na první pohled úplně schované a všimneme si ho až po vysunutí stojánku. Pokud tedy nemáme po ruce baterie, je možné sondy používat i přes připojený drát. Ten ale v balení dodáván není a musíme použít vlastní.

sondy na maso Meater

Já osobně to přikládám snaze výrobce o větší úspory a ekologičnost, jako je tomu třeba u nových iPhonů, které jsou také prodávány bez nabíječek. Sám Apple to odůvodňuje tím, že každý už takovou nabíječku má a šetří tak životní prostředí. Sama jsem tedy vydedukovala, že by mohlo jít o stejný záměr.

Sondy na maso Meater

Sondy budoucnosti

Právě absolutní bezdrátovost je to, čím se tyto sondy odlišují od těch ostatních. Můžu vám říct, že při hledání ideálního teploměru pro maso jsem strávila poměrně dost času. Asi každý, kdo si chtěl nějakou koupit mi dá za pravdu, že na trhu jich je opravdu spousta a vybrat si tedy není úplně jednoduché. U naprosté většiny z nich se však táhne minimálně jeden kabel, kterým je samotná sonda připojena k displeji. Ten kabel pak vede vnitřkem grilu ven a tak se nejde divit, že je celý mastný a špinavý od sazí. Ještě horší pak je, když vede další kabel od displeje do zásuvky, to už mi přijde opravdu moc. Když pak přišlo k rozhodování, bylo to celkem jasné. Radši si trochu připlatím a budu moci sondu používat kdykoliv a kdekoliv, než abych se zbytečně otravovala s dráty a mytím navíc, zvolila jsem tento výrobek.

Sonda na maso Meater

Sonda sama za sebe

Jednotlivé sondy jsou naprosto shodné, a tak tedy budu mluvit pouze v jednotném čísle. Sonda má velice jednoduchý a elegantní design ostatně jako celé balení. Půvabná tužka se špičatým hrotem pro snadné vpíchnutí do masa. Popravdě bych se nedivila, kdyby si ji někdo spletl s dotykovým perem, protože i do ruky je velice příjemná a dokážu si i představit, že kdyby měla tuhu, stala by se mou oblíbenou propiskou. Sondy jsou celokovové z nerez oceli, s černým keramickým koncem, který by měl signalizovat, jak hluboko nebo daleko sondu do masa zapíchnout. Tím si nejsem ale úplně jistá, jelikož zhruba v půlce je nepatrný proužek či drážka, která by mohla symbolizovat to samé. Na úplném konci je opět tenký proužek oceli, který snímá venkovní teplotu.

Sonda na maso Meater

Snadné značení

Zespodu jsou na každé sondě vyryta čísla od 1 do 4 pro snadnou identifikaci jednotlivého kusu. Upřímně si však nedovedu představit, jak se skláním nad rozpálený zahradní gril a snažím se přijít na to, která sonda je ve kterém kusu masa. Naštěstí si to asi nedokázal představit ani výrobce, tak k sondám přibalil ještě kovové praporky, které v sobě mají čísla vyražená, takže jsou velice dobře čitelná. Praporky se dají jednoduše nacvaknout na sondu a od té chvíle do sundání máte absolutní přehled o tom, která je která. Skoby praporků jsou opravdu pevné a po nasazení drží, že se s nimi nedá skoro ani posouvat, takže se opravdu nemusím bát, že by během grilování (například kvůli vyšší teplotě) povolily a spadly do topeniště grilu. Po nacvaknutí na sondu vnímám číslíčka jako takové praporky, které připomínají efekt vlání ve větru. Je příjemné, že ani když chci dát sondu zpátky do nabíjecí stanice, nemusím praporek sundávat, protože žlábek je dostatečně velký, aby se do něj vešla i takto označená sonda. Na webu jsem se dočetla, že jsou voděodolné a dají se strčit i do myčky. To je sice velice pohodlné a příjemné, ale myslím že až zbytečné. Sonda se dá po vytáhnutí z masa jednoduše otřít papírovým ubrouskem a je čistá. Mají dva senzory pro lepší, přesnější a spolehlivější určení teploty. Okolní teplota, kterou můžeme sondu vystavit by neměla přesáhnout 275 ̊C a teplota vnitřní (teplota masa) nemá být vyšší než 100 ̊C. Sondy nebo jinak zvaně pera, jsou lehce vyjímatelná ze svých přihrádek a vracení zpět je hrozně příjemný a uspokojující moment, (což zní takhle v češtině lehce zvláštně, angličtina pro to má své slovíčko „satisfying“, které bych použila raději, aby nedošlo k nějakému omylu).

Sonda na maso Meater

Vše v jednom

Meater Block (ten mám já) má jako jediný z nabídky i samostatný displej zabudovaný přímo v nabíjecí stanici. Ten je stejně jako celý výrobek řešen velice jednoduše a opět i elegantně. Samotný displej je vlastně úplně malinkatý, o rozměrech 1 x 2,5 cm. Pod displejem je dohromady asi 7 tlačítek. Nebojte se ale, že nejdou zmáčknout, celý systém je dotykový, takže se nebojím ani opotřebení. Jasně, když to nejde zmáčknout, jak poznám, jestli jsem to teda zmáčkla a systém to zaznamenal? Jednoduše! Při každém dotyku se z krabičky ozve nenápadný, přesto ale dobře slyšitelný zvuk, který mě ujistí, že si to krásné černé tlačítko nemastím svými prsty jenom tak. Tlačítkem vpravo nahoře displej zapneme, nad ním blikne červené světýlko, které nám signalizuje správnou funkci, rozsvítí se ikonka ohně nebo spíš logo značky a po načtení, které trvá asi sekundu či dvě nám dá na výběr, jestli chceme použít wifi nebo ne. Pokud zvolíme wifi, je nutné stáhnout si aplikaci do telefonu, což se mi zrovna nechtělo. Když bych se proto však rozhodla, mohla bych celý systém ovládat přes telefon na dálku a to nejen v bezprostřední blízkosti dobíjecí stanice, ale díky připojení k wifi kdekoliv, kde se k ní připojím i já. Jako by toho nebylo dost, lze sondu dokonce připojit i přes cloud a teplotu masa pak můžu kontrolovat doslova odkudkoliv ze světa! To se mě ale asi týkat nebude, protože když už griluju, tak u toho ráda i stojím a přičichuju k voňavému kouři. Já jsem tedy zvolila možnost „standalone“. Proklikla jsem se na výběr jednotlivých sond, vyberu si číslo, které budu používat a mám opět na výběr. Buď si zvolit možnost „custom cook“ a sonda mi bude ukazovat pouze teplotu anebo mám na výběr z několika druhů masa. V nabídce je; jehněčí (lamb), drůbeží (poultry), vepřové (pork), ryby (fish) a hovězí (beef). Možnosti a druhy mas jsou sice psány v angličtině, ale jsou doplněny o jednoduché skicy zvířat, takže slovník potřebovat nebudete.

sonda na maso Meater

Chytrá aplikace

Aplikace je dostupná pro iOS i Android. Při prvním pohledu se zdá, že aplikace bude mít hromadu funkcí a bude složitá na ovládání a pochopení. To ale není pravda, pokud nejste netrpělivým uživatelem a přečtete si všechny úvodní informace, které vám aplikace nabízí, doslova vtlouká do ksichtu nebudete mít jediný problém s nastavením a ovládáním. Prostředí aplikace je velice barevné a veselé. Každá sonda má svůj vlastní řádek a jsou uspořádány hezky pod sebou a tak nemusíte zběsile překlikávat tam a zpět, pokud si chcete pouze zkontrolovat teplotu. Stejně jako na displeji máte k výběru několik druhů grilování podle různých mas. Aplikace je tak podrobná, že vám nabízí ještě výběr i z různých částí. Například pokud si vyberu hovězí mohu si vybrat z nabídky buď steak, pečeni nebo jiné, tyto „kategorie“ jsou pak ještě rozděleny na konkrétní části. V kategorii jiné vám aplikace nabídne výběr z; mletého, burgeru, žeber, sekané, jater, kližky a jazyka. Steak je ještě rozdělen do podkategorií; nízký roštěnec, vysoký roštěnec, pupek, T-Bone, Tomahawk, steak ze svíčkové, Picanhu a New York Strip. Velice zajímavé mi přijde, že k dispozici je i historie vašeho pečení. Pro naprosto dokonalý požitek z masa Vám aplikace poradí, jak dlouho po upečení nechat maso odležet. To je nastaveno minutkou, která po uběhnutém čase začne zvonit. Čas si však můžete libovolně upravit a minutka vám může zvonit třeba 10 minut před navrhovaným koncem. Věc, která mne v aplikaci velice zaujala byl i graf teploty, který si můžete rozkliknout po upečení i během grilování. Je to asi celkem zbytečná věc, ale pro mě je to zábavná a zajímavá věc. Aplikace má ještě spoustu dalších funkcí, kterými jsem se ještě ani nezvládla proklikat. Nabízela mi připojení i mimo domov, když jste z dosahu WiFi. K tomu používá ten cloud, o kterém jsem psala už výše. Já sama si teda upřímně nedokážu představit, že griluji a nejsem doma.

aplikace k sondě na maso meater

Jaká tedy je?

Celkový dojem z tohoto produktu je rozhodně kladný! Budu se asi opakovat, ale velice mě nadchlo ekologické řešení balení i samotné krabičky, ve které jsou sondy umístěny. V celém balení totiž nebyl jediný kousek plastu. Vše je baleno pouze v kartonu. Celý vzhled produktu je velice moderní, uhlazený a vkusný. Nepřibalená externí nabíječka mi nijak nevadí. Navíc v balení přijdou rovnou i baterky, takže no stress. Za necelé dva měsíce používání jsme neměli jediný problém nebo zádrhel, aplikace ani displej se nikdy nesekal a maso bylo vždy naprosto dokonale upečené. Dokonce jsme ještě neřešili ani problém vybitých baterií, neboť spotřeba sond je tak nízká, že jediná baterie dokáže sondu nabít až stokrát! Podtrženo a sečteno, nenašla jsem zatím snad jediný zápor nebo vadu ( možná až na poměrně vysokou cenu, která se dle mého však vrátí nejen nízkými provozními náklady, ale i tím neuvěřitelným zážitkem, který máme z každého uvařeného jídla), který by mě odrazoval od koupi.

použití sondy na maso meater

Je toho víc

V nabídce má firma ještě jednodušší a tím pádem i levnější varianty. Meater a Meater +. Tyto varianty mají pouze jednu sondu a žádný displej. Sama s nimi osobní zkušenost nemám, ale co jsem se dočetla, rozdíl v těchto dvou je pouze v tom, že MEATER + má akorát zvětšen dosah Bluetooth z 10 na 50 metrů díky zabudovanému repeateru v nabíjecí stanici.

Upřímně řečeno, po těch dvou měsících používání jsem tak nadšená, že už mám asi vyřešené dárky pro blízké k Vánocům. Věřím, že každého, kdo miluje maso a grilování stejně jako já tento dárek zaručeně potěší.

maso po použití sondy na maso meater

počet hlasů: 7
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.