Recenze elektrické udírny Bradley Smoker 4

Nestává se často, abych se nechal tak snadno zpracovat a přimět k akci, ale když mi před nedávnem kamarád začal vyprávět o elektrické udírně, nedokázal jsem touze koupit si jí ještě ten den vzdorovat déle než pár vteřin. Představa, že odteď budeme mít ledničku v jednom kuse plnou báječných domácích klobás a fláků zauzené krkovičky, byla natolik rajcovní, že tomu prostě nešlo odolat. Takže nezbývalo než najít klíče od auta, sednout za volant a vyrazit do nejbližší prodejny vzdálené zhruba. Za 29 minut a 54 vteřin jsem se už na zahradě dobýval do krabice s udírnou a ženu a dcery jsem poslal do obchoďáku na bleskový nákup masa velkém. S prvním uzením jsem nechtěl otálet ani den.

Na čtyřech roštech vyudíte až 15 kilo masa

Na úvod by se slušelo říci, jak taková elektrická udírna vlastně vypadá. Protože to, jak vypadá klasická dřevěná udírna, ví asi každý. Ale představy veřejnosti o elektrické udírně už nebudou tak jasné. Takže pro lepší informovanost: elektrická udírna Bradley Smoker 4 vypadá jako taková malá elegantnější lednička. Prostě hranatá skříň v elegantním černo-nerezovém kabátku s větracím průduchem ve stropě a generátorem kouře připojeným z levé strany. V udírně jsou celkem čtyři rošty, na které se vejde až 15 kilo masa nebo cca 13 kilo klobás. Na roštech se samozřejmě mohou udit také ryby, zelenina, nebo sýry. Při uzení sýrů je dobré podložit je vrstvou alobalu, protože i při relativně nízké teplotě sýry povolí a roztečou se.

Na uzení se používají brikety

Jako palivo pro uzení se používají speciální udící brikety vyrobené z různých druhů dřeva „dochucené“ různým kořením a dalšími přísadami. Použití briket je velmi jednoduché. Brikety se naládují do komínu u generátoru kouře a po zapnutí udírny a generátoru se samovolně posouvají pomocí jednoduchého podavače na topné tělísko, kde briketa prohoří a uvolní tak do udírny aromatický kouř, který zaudí maso, zeleninu a další potraviny rozmístěné na kovových udících roštech. Pod podavač briket se dává miska s vodou, do které padají vyhořelé brikety (systém podavače funguje tak, že nová briketa vytlačí prohořelou briketu z topného tělíska přes okraj a shořelá briketa spadne do misky s vodou. Tu je v zájmu bezpečnosti a hygieny dobré průběžně vyprazdňovat a při té příležitosti do ní dát čistou vodu. Jedna briketa prohoří zhruba za 20 minut, takže na jednu hodinku uzení vám postačí tři brikety. Pokud byste si chtěli vyudit například celého lososa, který se udí v průměru tak 4 až 5 hodin, spotřebovali byste na to 12 až 15 udících briket. V jednom standardním balení bývá obvykle 48 udících briket, ale prodává se i maxi balení po 120 kusech, které už vydrží po poznání déle. 

Přehledný displej = snadné ovládání

Základem úspěšného uzení je udržet po celou dobu uzení stabilní teplotu a zajistit dobrou cirkulaci vzduchu. A protože jsem v oboru uzení naprostý začátečník, ocenil jsem možnost všechny potřebné hodnoty (výše provozní teploty, jak dlouho bude udírna „kouřit“ apod.) jsem jednoduše nastavil na přehledném displeji a dál jsem nemusel vlastně o nic starat. Udící brikety se díky automatickému podavači přikládají do udírny v pravidelných intervalech a tak nemusíte v jednom kuse hlídat, jestli už dávka briket prohořela, nebo ne.

Co dělat aby se maso nepřipeklo?

Možná se vám to zdá nepravděpodobné, ale i při uzení, kdy se průměrná provozní teplota pohybuje kolem 80-85 °C, se může maso připéct na udící rošt. S klobáskami a salámy žádné potíže nebyly, ale při uzení kusů masa se tu a tam stalo (asi vinou mých nepříliš bohatých zkušeností), že se nějaký ten kousek krkovičky připekl k roštu. Abych se tomu pro příště vyvaroval, začal jsem přemýšlet a hledat rady jak udit, ale nepřipálit. Od kamarádů, co se živí grilováním (v překladu: žerou jako zjednaní), jsem dostal radu, ať před uzením potřu všechny rošty kusem špeku. Nápad se mi zamlouval a kromě masa a koření na klobásy jsem si koupil i pořádný kus špeku a už jsem se těšil, jak to všem roštům natřu. Úspěch se dostavil okamžitě, na rošt natřený špekem se ani po bezmála 15 hodinovém uzení nic nepřipeklo a všechno maso šlo z roštů bez problémů sundat. Takže pozdě večer jsem špek uložil do ledničky a šel se spokojeně zavrtat do peřin.

Další uzení jsem si naplánoval až za 14 dní a tak špek v ledničce poněkud zahálel. Jaké bylo moje překvapení, když jsem po 14 dnech otevřel lednici a našel jsem špek sice v nezkaženém stavu, ale zato byla celá lednička cítit jako hodně vytížené uzenářství. To se samozřejmě nelíbilo mojí manželce a dcerám a po jedné proflámované noci jsem i já uznal, že špekový odér, který se po každém otevření line z lednice, není zrovna to, co chcete po probuzení cítit. Nezbývalo tedy nic jiného, než uložit špek jinam. Bohužel nebylo kam, do ledničky má špek vstup zakázán a žádný špajz, sklípek nebo pánskou trucovnu (kumbál s jednou židlí, lahví domácí pálenky a šiškou salámu) doma nemáme a tak nezbylo nic jiného, než se poohlédnout po nějaké alternativě. A tak jsem znovu vyrazil na nákup a po chvilce hledání jsem sehnal silikonovou podložku, která slibovala, že občasné problémy s připékáním masa na rošt jednou pro vždy vyřeší. A skutečně na černé silikonové mřížce se mi ani při dlouhotrvajícím uzení žádné maso ani nic jiného nepřipeklo. A na rozdíl od špeku si na silikonovou podložku nikdo nestěžoval, že smrdí jako pes a zaclání v lednici důležitějším pochutinám.

Já jsem s udírnou spokojen

Udírnu mám doma sotva čtvrt roku, ale uzenin jsem vyprodukoval už tolik, že bych mohl z fleku dělat dodavatele nějakému většímu supermarketu. Jinými slovy, elektrická udírna byla od první chvíle trefou do černého a ještě dnes s díky posílám kamarádovi, co mi udírnu doporučil, pořádnou klobásovou výslužku, aby z toho taky něco měl (on sám udírnu překvapivě nemá). Už se těším, až přijde podzim a tchán nimrod pro nás trefí nějakou tu vysokou, protože zvěřina…to je královna všech uzenin.

 

Výhody

  • snadné a intuitivní ovládání
  • velká kapacita, do udírny se vejde až 15 kg masa
  • ovládací panel udržuje potřebnou teplotu po celou dobu uzení
  • díky dobré cirkulaci vzduchu je maso vždy krásně provoněné
  • překvapivě snadno se čistí

Nevýhody

  • elektrická udírna nikdy nebude tak romantická jako klasická dřevěná
  • můžou se do ní používat pouze originální udící brikety
počet hlasů: 24
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.