Ornyho recept na španělský ptáček burger
Představte si spojení tradiční české kuchyně s moderními trendy. Když si myslíte, že jste již vyzkoušeli všechny možné variace burgerů, přicházíme s něčím zcela novým a originálním. Inspirací nám byl klasický český pokrm – Španělský ptáček. Máme pro vás recept, který v sobě skvěle kombinuje robustní chutě Španělského ptáčka s šťavnatostí a křupavostí tradičního burgeru. Tato lahůdka je nejen vizuálně poutavá, ale především nabídne vašim chuťovým pohárkům zážitek, o kterém budete ještě dlouho vyprávět. Připravte se na neobvyklou gastronomickou jízdu, která zcela jistě potěší všechny milovníky dobrého jídla!

Suroviny na Ornyho španělský ptáček burger:
- Housky
 - Mleté hovězí z krku (80% maso, 20 % tuk – buď slanina nebo špek)
 - 2 střední cibule
 - Špek
 - Anglická slanina
 - Salám
 - Vejce
 - Hořčice
 - Kyselé okurky
 - Sůl a pepř
 - Rukola
 - Přepuštěné máslo
 - Demi glace
 - Majonéza
 - Cukr
 

Postup přípravy Ornyho španělského ptáčka burgeru
- Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a přidejte nakrájenou cibuli, pepř a sůl.
 

- Cibuli opečte do zlatova. Dá pak výsledné omáčce barvu.
 

- Mezitím nakrájejte na kostičky špek, salám a okurky (z každého přibližně větší hrst).
 

- Do pánve přidáte polovinu nakrájeného špeku a salámu a společně je opečte.
 

- Jakmile je vše opečené, přidejte dvě až tři lžíce láku z okurek (my dali podle oka) a polovinu nakrájených okurek.
 

- Přidejte lžíci hořčice a lžíci cukru.
 

- Přidejte dvě lžíce demi glace a celý obsah svařte.
 

- Omáčku propasírujte nebo rozmixujte. A do zchladlé omáčky vmícháme 2-3 vrchovaté lžíce majonézy (upravte hustotu podle potřeby, můžete přidat i smetanu, pokud je potřeba).
 - Nakrájejte asi hrst anglické slaniny a přidejte ji ke zbytku špeku, salámu a okurek a opečte.
 

- Mleté maso osolte, opepřete a vytvořte kusy o přibližné váze asi 200 g. Můžete použít lis na burgery Napoleon, abyste měli perfektní tvar.
 

- Maso opečeme z obou stran do požadovaného stupně propečenosti. My pekli Medium.
 

- Díky všestrannosti grilovacího ohniště Remundi Nero L můžete zároveň s masem připravit volská oka.
 - Opečte housky (opečené housky nenasají vlhkost a lépe pak drží tvar a netrhají se)
 

- Na spodní část opečené housky namažte omáčku, kterou jsme si připravili.
 

- Přidejte opečenou směs slaniny, špeku, salámu a rukolu (přestože rukola tradičně do ptáčků nepatří).
 

- Položte na rukolu kus masa.
 

- Přidejte vejce.
 

- A máte hotové španělské ptáčky v burgeru.
 

Pokud máte chuť, podávejte s domácími hranolkami nebo salátem. Přílohy výborně doplní chutě a texturu Španělského ptáčka v burgru. Tento burger je ideální pro víkendové grilování s rodinou nebo přáteli. Ať už si ho vychutnáte v teplém letním dni nebo v chladnějším období, vždy zaručeně potěší vaše chuťové pohárky a přinese kousek české tradice do vašeho moderního menu. Dobrou chuť!