Ornyho recept na španělský ptáček burger

Představte si spojení tradiční české kuchyně s moderními trendy. Když si myslíte, že jste již vyzkoušeli všechny možné variace burgerů, přicházíme s něčím zcela novým a originálním. Inspirací nám byl klasický český pokrm – Španělský ptáček. Máme pro vás recept, který v sobě skvěle kombinuje robustní chutě Španělského ptáčka s šťavnatostí a křupavostí tradičního burgeru. Tato lahůdka je nejen vizuálně poutavá, ale především nabídne vašim chuťovým pohárkům zážitek, o kterém budete ještě dlouho vyprávět. Připravte se na neobvyklou gastronomickou jízdu, která zcela jistě potěší všechny milovníky dobrého jídla!

Ornyho recept na španělský ptáček burger

 Suroviny na Ornyho španělský ptáček burger:

  • Housky
  • Mleté hovězí z krku (80% maso, 20 % tuk – buď slanina nebo špek)
  • 2 střední cibule
  • Špek
  • Anglická slanina
  • Salám
  • Vejce
  • Hořčice
  • Kyselé okurky
  • Sůl a pepř
  • Rukola
  • Přepuštěné máslo
  • Demi glace
  • Majonéza
  • Cukr

Ornyho recept na španělský ptáček burger

Postup přípravy Ornyho španělského ptáčka burgeru

  • Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a přidejte nakrájenou cibuli, pepř a sůl.

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Cibuli opečte do zlatova. Dá pak výsledné omáčce barvu.  

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Mezitím nakrájejte na kostičky špek, salám a okurky (z každého přibližně větší hrst).

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Do pánve přidáte polovinu nakrájeného špeku a salámu a společně je opečte.

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Jakmile je vše opečené, přidejte dvě až tři lžíce láku z okurek (my dali podle oka) a polovinu nakrájených okurek.

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Přidejte lžíci hořčice a lžíci cukru.

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Přidejte dvě lžíce demi glace a celý obsah svařte. 

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Omáčku propasírujte nebo rozmixujte. A do zchladlé omáčky vmícháme 2-3 vrchovaté lžíce majonézy (upravte hustotu podle potřeby, můžete přidat i smetanu, pokud je potřeba).
  • Nakrájejte asi hrst anglické slaniny a přidejte ji ke zbytku špeku, salámu a okurek a opečte.

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Mleté maso osolte, opepřete a vytvořte kusy o přibližné váze asi 200 g. Můžete použít lis na burgery Napoleon, abyste měli perfektní tvar.  

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  •  Maso opečeme z obou stran do požadovaného stupně propečenosti. My pekli Medium. 

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  •  Díky všestrannosti grilovacího ohniště Remundi Nero L  můžete zároveň s masem připravit volská oka. 
  •   Opečte housky (opečené housky nenasají vlhkost a lépe pak drží tvar a netrhají se) 

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Na spodní část opečené housky namažte omáčku, kterou jsme si připravili. 

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Přidejte opečenou směs slaniny, špeku, salámu a rukolu (přestože rukola tradičně do ptáčků nepatří).

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Položte na rukolu kus masa.

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • Přidejte vejce.

Ornyho recept na španělský ptáček burger

  • A máte hotové španělské ptáčky v burgeru.

Ornyho recept na španělský ptáček burger

Pokud máte chuť, podávejte s domácími hranolkami nebo salátem. Přílohy výborně doplní chutě a texturu Španělského ptáčka v burgru. Tento burger je ideální pro víkendové grilování s rodinou nebo přáteli. Ať už si ho vychutnáte v teplém letním dni nebo v chladnějším období, vždy zaručeně potěší vaše chuťové pohárky a přinese kousek české tradice do vašeho moderního menu. Dobrou chuť!

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.