Ornyho recept na španělský ptáček burger
Představte si spojení tradiční české kuchyně s moderními trendy. Když si myslíte, že jste již vyzkoušeli všechny možné variace burgerů, přicházíme s něčím zcela novým a originálním. Inspirací nám byl klasický český pokrm – Španělský ptáček. Máme pro vás recept, který v sobě skvěle kombinuje robustní chutě Španělského ptáčka s šťavnatostí a křupavostí tradičního burgeru. Tato lahůdka je nejen vizuálně poutavá, ale především nabídne vašim chuťovým pohárkům zážitek, o kterém budete ještě dlouho vyprávět. Připravte se na neobvyklou gastronomickou jízdu, která zcela jistě potěší všechny milovníky dobrého jídla!
Suroviny na Ornyho španělský ptáček burger:
- Housky
- Mleté hovězí z krku (80% maso, 20 % tuk – buď slanina nebo špek)
- 2 střední cibule
- Špek
- Anglická slanina
- Salám
- Vejce
- Hořčice
- Kyselé okurky
- Sůl a pepř
- Rukola
- Přepuštěné máslo
- Demi glace
- Majonéza
- Cukr
Postup přípravy Ornyho španělského ptáčka burgeru
- Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a přidejte nakrájenou cibuli, pepř a sůl.
- Cibuli opečte do zlatova. Dá pak výsledné omáčce barvu.
- Mezitím nakrájejte na kostičky špek, salám a okurky (z každého přibližně větší hrst).
- Do pánve přidáte polovinu nakrájeného špeku a salámu a společně je opečte.
- Jakmile je vše opečené, přidejte dvě až tři lžíce láku z okurek (my dali podle oka) a polovinu nakrájených okurek.
- Přidejte lžíci hořčice a lžíci cukru.
- Přidejte dvě lžíce demi glace a celý obsah svařte.
- Omáčku propasírujte nebo rozmixujte. A do zchladlé omáčky vmícháme 2-3 vrchovaté lžíce majonézy (upravte hustotu podle potřeby, můžete přidat i smetanu, pokud je potřeba).
- Nakrájejte asi hrst anglické slaniny a přidejte ji ke zbytku špeku, salámu a okurek a opečte.
- Mleté maso osolte, opepřete a vytvořte kusy o přibližné váze asi 200 g. Můžete použít lis na burgery Napoleon, abyste měli perfektní tvar.
- Maso opečeme z obou stran do požadovaného stupně propečenosti. My pekli Medium.
- Díky všestrannosti grilovacího ohniště Remundi Nero L můžete zároveň s masem připravit volská oka.
- Opečte housky (opečené housky nenasají vlhkost a lépe pak drží tvar a netrhají se)
- Na spodní část opečené housky namažte omáčku, kterou jsme si připravili.
- Přidejte opečenou směs slaniny, špeku, salámu a rukolu (přestože rukola tradičně do ptáčků nepatří).
- Položte na rukolu kus masa.
- Přidejte vejce.
- A máte hotové španělské ptáčky v burgeru.
Pokud máte chuť, podávejte s domácími hranolkami nebo salátem. Přílohy výborně doplní chutě a texturu Španělského ptáčka v burgru. Tento burger je ideální pro víkendové grilování s rodinou nebo přáteli. Ať už si ho vychutnáte v teplém letním dni nebo v chladnějším období, vždy zaručeně potěší vaše chuťové pohárky a přinese kousek české tradice do vašeho moderního menu. Dobrou chuť!