Ornyho recept na šišky s mákem DELUXE
Dnes nás starší ročníky Orny vrátil do dětských let a připravil školní klasiku: bramborové šišky s mákem. Jako děti mnozí z nás tuto „lahůdku“ neměli moc v lásce, a nebylo moc čemu se divit, obvykle se nedaly jíst. Šišky moc mastné, máku hodně, cukru málo. Orny je ale na plynovém grilu Napoleon připravuje trošku jinak a hlavně to umí. Neváhejte a pojďte si je zkusit a dát tomuto receptu novou šanci!
Suroviny na Ornyho šišky s mákem DELUXE:
- brambory
- hrubá mouka
- vejce
- sůl
- povidla
- sušené švestky
- karamelová smetana
- limetka
- máslo
- mák
- moučkový cukr
- čerstvé ovoce
- máta
Postup na Ornyho šišky s mákem DELUXE:
Příprava těsta na šišky
- uvařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme (prolisujeme) do misky
- přisypeme mouku
- přidáme vejce
- promícháme a uděláme těsto
- než úplně vyválíme váleček, tak zlehka osolíme a následně vytvoříme jeden knedlík
- knedlík (váleček) rozkrájíme na menší kostky
- vytvarujeme šišky (velikost tak 10 cm, tloušťka jako palec ruky)
- vložíme do vroucí osolené vody
- když vyplavou, tak jsou hotové
Příprava omáčky na Ornyho šišky s mákem
- kastrůlek dáme na rozpálenou prskající plotýnku na grilu
- přidáme povidla
- zalijeme karamelovou smetanou a lehce svaříme
- stříkneme limetku
- přidáme nadrobno pokrájené sušené švestky
- omáčku si dle potřeby zredukujeme
Jak správně opéct Ornyho bramborové šišky
- do pánve dáme trošku másla
- vložíme šišky a opečeme ze všech stran
- na konci opékání ještě v kastrůlku, posypeme šišky mákem a řádně je obalíme
- na talíř dáme nejdříve omáčku
- do omáčky vložíme šišky a posypeme cukrem
- dozdobíme čerstvým ovocem a mátou
Tohle byly Ornyho šišky s mákem. Výborný sladký dezert, který se hodí stejně dobře k snídani jako k obědu nebo k večeři. Udělá radost mamince, tatínkovi nebo i Petříkovi s Janičkou. Pro ty co chtějí vidět vše od začátku až do konce a nejsou si jistí, jak na to? Můžou se podívat na video s Ornym. Na Ornyho dnes „dohlížel“ gril Napoleon Prestige Phantom 500 a trošku mu i pomáhal..:o)) Mějte se fanfárově a hlavně grilujte a vařte! Dobrou chuť!