Maso na gril: Jak zmrazit a znovu ohřívat

Možná se vám to ještě nestalo, že by vám něco po grilování zůstalo a museli jste řešit, co s nedojedeným jídlem. Ale někdy se to stát může. Někteří kamarádi nepřijdou a jídlo zkrátka zbyde. To se úplně vyloučit nedá.

V dnešní době se taky může hodit, že si něco ugrilujeme nebo v udírně vyudíme na horší časy. Až se zruší karanténa a zase se budeme moci sejít s kamarády, bude se to jistě hodit. V tomto článku vám poradíme, jak takové maso správně zamrazit a co je taky stejně důležité, tak ho správně znovu ohřát, aby nedošlo k nežádoucím účinkům a nepoškodili jsme si například žaludek nebo střeva.

Maso na gril

Pamatujte si ale, že některá jídla se opravdu k zmrazení nehodí vůbec a je lepší jejich zbytky rovnou vyhodit, pokud není možné je zkonzumovat hned. Mezi taková jídla patří například pizza připravená na plynovém grilu. Asi by vás to ani nenapadlo. Představa rozmražené hotové pizzy není zrovna vábná. To samé platí i pro grilovanou zeleninu. Tu určitě nezamrazujte, nestojí to za to. Když to napíšeme diplomaticky, jen si takovým jídlem zbytečně zaplácnete místo v mrazáku.

Zmrazování a rozmrazování masa

Základem zamrazování jídla je, aby se k jídlu nedostal kyslík. Abychom tohoto dosáhli je nejlepší použít přístroj, který vytváří vakuum kolem zamrazovaného jídla. Na trhu je více značek a je jen na vás, který si vyberete. Ale sami toho dosáhneme, když se snažíme vytlačit co nejvíce kyslíku, který je kolem jídla. Grilované jídlo by nemělo být v mrazáku dlouho a měli bychom ho rozmrazit co nejdříve je to možné.

Zamrazit lze i omáčky a marinády na grilování. Dobře se zamrazují v tvořítkách na led, odkud se potom skladují v pytlíku, když zmrznou na kostičky.

Grilované jídlo bychom měli rozmrazovat tak, že v pytlíku, ve kterém bylo zmrazené, ho dáme do nějaké nádoby a necháme ho postupně rozmrazit v lednici. Většinou to trvá průměrně pár hodin až jeden den podle velikosti porce.

Pokud na rozmrazování pospícháte a nemáte tolik času, můžete si pomoci tím, že balíček zmraženého jídla dáte do studené vody, kterou budete často měnit. Popřípadě jde balíčky rozmrazit v lehce probublávající vodě v hrnci nebo na pánvičce na plotně.

Každopádně nedoporučujeme rozmrazování v mikrovlnce!

Opakované ohřívání jídla

Pro dosažení nejlepších výsledků použijeme pánev s vodou, kterou necháme lehce probublávat na plotně. Zamražené jídlo do takové vody ponoříte a počkáte, až bude jídlo rozmražené. Pokud vám jídlo bude připadat vysušené, přidejte grilovací omáčku, vývar nebo vodu.

Rozmražené ugrilované maso můžete ohřát při nízkých teplotách v troubě, když použijete trochu vody a maso zabalíte do alobalu. Zahřát můžeme jídlo i způsobem "sous vide", což je kuchařská metoda, při které se potraviny připravují ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou.

Jídla, která jsou vhodná k zamrazování a znovu ohřívání:

Maso na gril

Žebírka

Žebírka nejdříve nechte zchladnout na pokojovou teplotu, pak je zavakuujte. Zamražené je můžete nechat až 3 měsíce. Rozmrazujte je v lednici. Otevřete pytlík a nalijte trochu vývaru, piva, jablečného džusu nebo vody. Žebírka zabalte do alobalu. Rozehřejte troubu na 120°C. Pomalu takto zahřívejte žebírka na servírovací teplotu kolem 73°C. Po vyndání z trouby je rozbalte a potřete grilovací omáčkou. Takto je ogrilujte ještě pár minut z každé strany, aby se omáčka dostala do masa.

Kuřecí maso

Rozmrazujte v lednici a potom ohřívejte v bublající vodě na plotně. Pokud je maso vysušené, přidejte vodu před ohříváním. Takto rozmražené maso se nejvíce hodí k použití do sendvičů, omelet nebo třeba na pizzu.

Masové koule

Masové koule rozmrazujte v lednici nebo ve vodní lázni. Využijte je do sendvičů společně s kečupem nebo do špaget nebo jiných těstovin.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.