Kolik jídla ugrilovat podle počtu strávníků?

Určitě už tento problém řešil každý z nás. Většinou přesně neodhadneme, kolik připravit na grilování jídla. Většinou něco zbyde, nebo je něčeho málo, což je horší varianta. Přece jen zbytky vždycky můžeme rozdat hostům nebo je zmrazit na horší časy.

Dobrá zpráva je, že existují určité ukazatele, podle kterých bychom množství jídla mohli docela přesně stanovit. V tomto článku vám je představíme a snad vám budou k užitku a pomohou vám. Grilování by nemělo být stres a my vám chceme dopřát, abyste si grilování užili od začátku plánování až po plné talíře a spokojené strávníky.

Než začneme pořizovat základ každého grilování - maso - měli bychom si zjistit:

  • Kolik přijde dospělých, mladých a dětí
  • Kolik z nich je vegetariánů nebo veganů
  • Co chceme grilovat
  • Jaké další jídlo budeme servírovat
  • Budeme grilovat přes den nebo večer
  • Budeme pracovat s vykostěným masem

Stejně jako počet hostů má vliv na množství masa i to, jaký druh masa budeme grilovat:

1. Celé kuře na grilu - pokud grilujeme celé kuře, měli bychom počítat s tím, že jedno kuře bude stačit pro 4 lidi. Jednoduše tedy vydělte počet hostů čtyřmi a máte počet kuřat, který budete potřebovat.

Kuře na grilu

2. Kousky kuřete na grilu - tři stehýnka na jednoho člověka a 7 až 10 kuřecích křidélek na člověka. U kuřecích prsou záleží, jestli jsou s kostí nebo bez kosti. S kostí budou stačit jedny na jednoho člověka, ale bez kosti budeme potřebovat na jednoho člověka hned dvě. Tyto počty mějte zhruba na paměti v počítání množství kuřecích částí. (gril Weber Master Touch s grilovanými kuřecími prsy - viz. foto)

Kuře na grilu

3. Hovězí žebra na grilu - pokud chceme servírovat celá žebra, a nejen maso ze žeber například do sendviče, budeme potřebovat od čtvrt do půl kilogramu žeber na osobu. Na sendvič bude stačit polovinu tohoto množství na osobu. (elektrický gril Weber s hovězími žebry - viz. foto)

Žebra na grilu

4. Steak na grilu - steak je vlastně jednoduchý, prostě nařežete tolik steaků, kolik bude lidí. Velikost je na vás a na věkovém rozložení hostů.

Steak na grilu

5. Klobásky a hamburgery na grilu - počítejte zhruba na dvě nožičky klobásek a na dvě placky burgerů na osobu. Párky a burgery servírujte v různých variantách podle chuti jednotlivých strávníků.

Další chody a jídla

Brambory na grilu

Maso je samozřejmě základem grilování, ale je potřeba i dalších chodů, dezertů, chuťovek atd. Tady máte seznam jiných potravin, které je zhruba potřeba pro jednu osobu:

  • 2 kukuřice
  • půl hrnku fazolí
  • půl hrnku rajčatového salátu
  • 100 g salátu Coleslaw
  • čtvrtinu pytlíku brambůrků
  • půl lahve vody nebo jiného nápoje
  • 2-3 sušenky
  • 2-3 muffiny

Tyto počty jsou samozřejmě průměrné. Každý host je jiný, někdo jí jenom maso, někdo si naopak ďobe všechno kolem a v průběhu celého večera. Musíte se smířit s tím, že přesně ty počty prostě nikdy vědět nebudete.

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.