6 způsobů jak při grilování redukovat tvorbu karcinogenních látek

Toto je věčně nekončící debata o tom, jak a jestli při grilování vznikají karcinogenní látky. Není důvod to zastírat, při grilování prostě karcinogenní látky vznikají, ať už chceme nebo ne. Pro někoho je toto důvodem, proč vůbec negrilovat. Je to samozřejmě rozhodnutí každého z nás. Ale když už se mluví o vzniku těchto látek, mělo by se asi mluvit i o vzniku karcinogenních látek při vaření a jiných úpravách jídel. Aby to bylo spravedlivé!

Grilované vepřové maso

My jsme si toho vědomi a chceme vám v tomto článku poradit, jak vznik karcinogenních látek co nejvíce minimalizovat, abychom grilovali beze strachu a grilování si užili jako vždy.

Existuje mnoho vědeckých studií, které dávají grilování do přímé souvislosti s nárůstem výskytu rakoviny. Je to dáno tím, že maso se připravuje na grilech na dřevěné uhlí na otevřeném ohni a takto vznikají právě karcinogenní látky. Tyto látky způsobují rakovinu tak, že způsobují mutaci DNA a rakovinné buňky mohou růst. Ale to neznamená, že bychom měli s grilováním přestat. Tady máte pár tipů, jak se tomu postavit a při grilování množství těchto látek co nejvíce minimalizovat.

Marinovat

Marináda na maso

Průzkum ukázal, že maso, které před grilováním naložíme, snižuje produkci karcinogenních látek až o 50%. Nejúčinnější marinády mají základ ocet a přidané jsou bylinky a koření jako bazalka, máta, rozmarýn, šalvěj, oregano, tymián a pepř. Vyhnout bychom se měli kupovaným omáčkám se sladkým základem, protože ty naopak produkci karcinogenních látek přímo podporují.

Záleží samozřejmě na délce nakládání masa. Pár minut asi příliš nepomůže, klasicky se maso nakládá přes noc. Každopádně nic se nemá přehánět a odborníci varují před příliš dlouhým nakládáním nebo marinováním masa, protože při něm dochází k rozkladu antioxidantů a celý proces pak ztrácí význam.

Alobal

Grilování v alobalu

Jestliže karcinogenní látky vznikají na přímém ohni, lze tomuto zabránit použitím litinových grilovacích desek nebo alobalu přímo na grilu. Jednoduše tak minimalizujeme kontakt masa a plamenů. Z alobalu si vytvořte takový tácek nebo talíř, ze kterého nebude odkapávat omastek a šťáva z masa.

Čištění grilu

Toto by měl být automatický krok po každém grilování. Většinou se nám do toho nechce. Nechceme si kazit konec příjemného večera. Při použití speciálního kartáče na čištění roštů bude Váš grilovací rošt během okamžiku bez připálených zbytků potravin připraven na další použití. Rošty grilovacím kartáčem čistíme ještě horké, tak nejlépe nečistoty odstraníme.

Špinavý gril není pouze nechutný, ale jde o další riziko pro naše zdraví. Zbytky masa, které se na grilu vždycky vyskytují jsou další zdroje potencionálních karcinogenních látek při dalším grilování.

Více zeleniny a mořských plodů

Grilování mořských plodů

Karcinogenní látky vznikají, jak jsme si již popsali, během grilování masa reakcí mezi proteinem kreatinem a cukrem obsaženým v mase. Ovoce ani zelenina kreatin neobsahují, takže tyto látky během grilování produkovat nemohou. To je dobrá zpráva pro všechny vegetariány a vegany, kteří milují grilování. A z těchto důvodů se opravdu ukazuje, že zelenina a ovoce jsou zdravější než maso.

Mořské plody a ryby jsou zdravější z toho důvodu, že jejich grilování je velice rychlé a trvá mnohem kratší dobu než příprava například kuřecího nebo vepřového masa. Čím kratší doba grilování jídla, tím méně karcinogenních látek v něm.

Otáčení masa

Grilování vepřového masa

Zní to trochu divně a asi by vás to na první zeptání nenapadlo. Po delším zamyšlení to ale smysl dává. Pokud budeme rychleji maso otáčet a to především na začátku grilování, docílíme toho, že se maso z obou stran zatáhne a nebude z něj vytékat šťáva, která kape do ohně a tak taky vznikají nezdravé látky.

Česnek a cibule

Cibule a česnek nejsou důležité jen kvůli chuti jídla, ale mají i úžasnou vlastnost, efektivně ničí karcinogenní látky. Do masa je přidejte ve formě, jak to máte rádi, nakrájené nebo nasekané.

Pokud se budete řídit těmito tipy, budete vznik karcinogenních látek minimalizovat, jak jen to jde. Zkuste to a uvidíte, že neucítíte žádnou změnu na chuti grilovaného jídla.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.