Jak naložit maso na uzení v rychlosoli?
Praganda nebo rychlosůl, pro někoho sprostá slova, pro nás skvělý pomocník pro naložení masa, před tím, než ho dáme do udírny. Ačkoliv to možná někoho překvapí, Pragandu tvoří z 98 % obyčejná kuchyňská sůl. Pouze 0,3 % tvoří dusitan a zbytek je jen cukr a škrob.
Hlavním benefitem rychlosoli je, že se Vám díky ní výrazně zkrátí doba, po kterou musí být maso naložené a není ho tak potřeba tak často kontrolovat. Kromě toho rychlosůl zvýrazní chuť masa a navíc ho krásně zabarví. Jak se tedy tento tradiční český výrobek používá?
Návod na použití rychlosoli:
- Rychlosůl rozmíchejte ve vodě v poměru 1:10.
- Maso vložte do čisté mísy.
- Naberte roztok pomocí marinovací jehly a postupně dělejte vpichy po celém mase po cca 5 cm. Maso napichujte tak dlouho, dokud z něj nezačne vytékat tekutina.
- Do masa důkladně vmasírujte třený česnek.
- Připravte si lák z převařené vody. A nechte ho vychladnout. Do vody přimíchejte Pragandu opět v poměru 1:10.
- Maso vložte do připraveného láku, aby bylo celé ponořené. Můžete ho zatížit miskou s vodou, aby žádný kousek nekoukal ven.
- Maso nechte takto naložené 10 dní. Mezitím můžete 2-3x lák zkontrolovat zda nezapáchá, ale není to nutné.
Věděli jste, že…
…existují další tři způsoby, jak naložit maso na uzení? Chcete se dozvědět více? Přečtěte si článek o uzení masa.