Grilované maso s pivem - výborná kombinace!

Existuje snad lepší kombinace než chlazené pivo a maso na grilu? Blíží se víkend, tak si nezapomeňte doplnit zásoby. Ať už k přípravě mas používáte váš oblíbený zahradní gril nebo je vám bližší příprava masa uzením, my vám tady poradíme, jaký druh piva se hodí, k jakému druhu masa. Ať se tím nemusíte zabývat sami, i když to taky není nejhorší způsob, jak to zjistit. Ale samozřejmě s mírou...

Různé druhy a chuti piva

Pivo ke grilovanému maso

V poslední době se na mapě České republiky objevilo nepřeberné množství minipivovarů, v tom už se nemůže nikdo vyznat. To máte skoro v každém větším městě, u zámků, u klášterů i v kdejaké zastrčené vesničce.

Naše ambice je představit vám základní druhy podle přípravy, ale oblíbenou značku, tu už si budete muset najít sami.

Základní způsoby výroby piva:

  1. Pale ale – světlé svrchně kvašené pivo
  2. IPA – chmelené světlé svrchně kvašené pivo, tmavší pivo, hořká chuť
  3. Stout – tmavé pivo vyráběné z praženého sladu a ječmene, chmelu, vody a pivních kvasinek, hustá pěna, tmavá barva, chuť po praženém sladu
  4. Pšeničné pivo – toto jsou většinou belgická, německá a americká piva, ovocná chuť
  5. Ležák – spodně kvašené pivo, stabilizované při nízkých teplotách, světlý ležák je nejkonzumovanější druh piva, například plzeňské
  6. Pilsner – spodně kvašené pivo vařené po celém světě podle plzeňské receptury, charakteristická chmelová chuť

Jaký druh piva ke grilovanému masu?

  1. podobné chutě – lehké jídlo se skvěle hodí ke světlým pivům 
  2. kontrastní chutě – sladká chuť grilovaného masa se skvěle hodí k ovocným pivům, která jsou hodně hořká
  3. jemné chutě – k delikátním jídlům se dobře hodí ležáky a pšeničná piva

Příklady perfektního souladu masa s pivem:

Pivo ke grilovanému masu

  • K silné chuti dobrého steaku se skvěle hodí silná chmelová chuť piva. Ke steaku se hodí piva IPA s ovocnými příchutěmi.
  • Ke kuřecím křidýlkům se hodí pivo s jemnou ovocnou citrusovou příchutí.
  • K vepřovému se hodí klasické IPA pivo, které má hořkou chuť, ale vyzkoušet můžete i světlé kvašené pivo.
  • K rybám a mořským plodům se nehodí žádné hořké výrazné pivo, ale ochucené pivo. K ústřicím se skvěle hodí piva stout.
  • Uzené jídlo má velice výraznou charakteristickou chuť, která se dá hezky vyvážit lehčími pivy nebo pivem stout. Není vůbec podstatné, zda k uzení využíváte nějakou speciální, elektrickou, digitální nebo vaši podomácku vyrobenou udírnu. Výsledek bude perfektní!
počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.