Grilované maso s pivem - výborná kombinace!
Existuje snad lepší kombinace než chlazené pivo a maso na grilu? Blíží se víkend, tak si nezapomeňte doplnit zásoby. Ať už k přípravě mas používáte váš oblíbený zahradní gril nebo je vám bližší příprava masa uzením, my vám tady poradíme, jaký druh piva se hodí, k jakému druhu masa. Ať se tím nemusíte zabývat sami, i když to taky není nejhorší způsob, jak to zjistit. Ale samozřejmě s mírou...
Různé druhy a chuti piva
V poslední době se na mapě České republiky objevilo nepřeberné množství minipivovarů, v tom už se nemůže nikdo vyznat. To máte skoro v každém větším městě, u zámků, u klášterů i v kdejaké zastrčené vesničce.
Naše ambice je představit vám základní druhy podle přípravy, ale oblíbenou značku, tu už si budete muset najít sami.
Základní způsoby výroby piva:
- Pale ale – světlé svrchně kvašené pivo
- IPA – chmelené světlé svrchně kvašené pivo, tmavší pivo, hořká chuť
- Stout – tmavé pivo vyráběné z praženého sladu a ječmene, chmelu, vody a pivních kvasinek, hustá pěna, tmavá barva, chuť po praženém sladu
- Pšeničné pivo – toto jsou většinou belgická, německá a americká piva, ovocná chuť
- Ležák – spodně kvašené pivo, stabilizované při nízkých teplotách, světlý ležák je nejkonzumovanější druh piva, například plzeňské
- Pilsner – spodně kvašené pivo vařené po celém světě podle plzeňské receptury, charakteristická chmelová chuť
Jaký druh piva ke grilovanému masu?
- podobné chutě – lehké jídlo se skvěle hodí ke světlým pivům
- kontrastní chutě – sladká chuť grilovaného masa se skvěle hodí k ovocným pivům, která jsou hodně hořká
- jemné chutě – k delikátním jídlům se dobře hodí ležáky a pšeničná piva
Příklady perfektního souladu masa s pivem:
- K silné chuti dobrého steaku se skvěle hodí silná chmelová chuť piva. Ke steaku se hodí piva IPA s ovocnými příchutěmi.
- Ke kuřecím křidýlkům se hodí pivo s jemnou ovocnou citrusovou příchutí.
- K vepřovému se hodí klasické IPA pivo, které má hořkou chuť, ale vyzkoušet můžete i světlé kvašené pivo.
- K rybám a mořským plodům se nehodí žádné hořké výrazné pivo, ale ochucené pivo. K ústřicím se skvěle hodí piva stout.
- Uzené jídlo má velice výraznou charakteristickou chuť, která se dá hezky vyvážit lehčími pivy nebo pivem stout. Není vůbec podstatné, zda k uzení využíváte nějakou speciální, elektrickou, digitální nebo vaši podomácku vyrobenou udírnu. Výsledek bude perfektní!