Flank steak na grilu Big Green Egg s omáčkou se zeleným pepřem

Velkou parádu na vašem stole vždy udělá hovězí maso. A  nejen parádu, navíc perfektně chutná. Hoši z Grizzly Kitchen nám předvedli jednoduchý, ale chutný recept na hovězí steak s vynikající pepřovou omáčku. Asi neobjevíme Ameriku, když prozradíme, že hovězí steak zasytí a bude hlavním chodem oběda či večeře. Na pomocníky si navíc tentokrát vzali účastníky kurzu grilování na Big Green Egg

 flank steak na grilu big green egg s omáčkou ze zeleného pepře

Suroviny na grilovaný Flank steak s omáčkou se zeleným pepřem podle Grizzly Kitchen:

  • 4x flank steak cca 500 g 
  • olivový olej na pepřovou omáčku 
  • 2 lžíce naloženého zeleného pepře 
  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla 
  • 30 ml rumu (můžete nahradit koňakem) 
  • 150 ml hovězího vývaru 
  • 100 ml smetany ke šlehání (minimálně 30% tuku) 
  • sůl a pepř dle chuti

Postup na grilovaný Flank steak s omáčkou se zeleným pepřem od Grizzly Kitchen:

  • steak potřete olivovým olejem 
  • osolte a opepřete z obou stran 

grilovaný flan steak s omáčkou se zeleným pepřem

  • maso nechte odpočívat při pokojové teplotě, než se gril rozehřeje
  • gril Big Green Egg rozpalte na cca 230 – 250 °C 
  • litinový rošt položte na přímé grilování na nejnižší úroveň, co nejblíže k uhlíkům 
  • položte steak na rošt a grilujte 4 – 6 minut z každé strany

grilovaný flan steak s omáčkou se zeleným pepřem

  • medium-rare vnitřní teplota 52 – 54 °C (kratší doba) 
  • medium: vnitřní teplota 57 – 60 °C (delší doba)

grilovaný flank steak s omáčkou se zeleným pepřem

Příprava pepřové omáčky 

  • do litinové pánve nalijte olivový olej nebo máslo a rozehřejte 
  • přidejte rozmáčknutý pepř a lehce orestujte ( 1-2 minuty, aby se rozvoněl)

grilovaný flank steak s omáčkou se zeleným pepřem

  • opatrně přilijte rum a nechte ho vařit, dokud se alkohol neodpaří ( cca 1 minutu)

grilovaný flank steak s omáčkou se zeleným pepřem

  • přidejte hovězí vývar a nechte omáčku vařit, dokud se nezredukuje na polovinu

 grilovaný flank steak s omáčkou se zeleným pepřem

  • přilijte smetanu a prohřejte – omáčka musí zhoustnout 
  • dle potřeby dochuťte solí

 grilovaný flank steak s omáčkou se zeleným pepřem

  • maso nechte pár minut odpočívat na prkénku 
  • steak nakrájejte na tenké plátky přes vlákna, což zaručí měkkost masa 
  • flank steak přelijte pepřovou omáčkou 
  • podávejte s pečivem nebo pečeným bramborem

Tak a máme uvařeno a ugrilováno. Vidíte, že možná větší práci dalo udělat pepřovou omáčku. Na druhou stranu odhadnout dobu, kdy máme vytáhnout steak z grilu je velké „umění“. Vše je však otázka cviku a s troškou trpělivosti se bude jistě dařit ugrilovat výborný steak. Přejeme dobrou chuť a grilování zdar!

 

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.