Flank steak na grilu Big Green Egg s omáčkou se zeleným pepřem
Velkou parádu na vašem stole vždy udělá hovězí maso. A nejen parádu, navíc perfektně chutná. Hoši z Grizzly Kitchen nám předvedli jednoduchý, ale chutný recept na hovězí steak s vynikající pepřovou omáčku. Asi neobjevíme Ameriku, když prozradíme, že hovězí steak zasytí a bude hlavním chodem oběda či večeře. Na pomocníky si navíc tentokrát vzali účastníky kurzu grilování na Big Green Egg.
Suroviny na grilovaný Flank steak s omáčkou se zeleným pepřem podle Grizzly Kitchen:
- 4x flank steak cca 500 g
- olivový olej na pepřovou omáčku
- 2 lžíce naloženého zeleného pepře
- 1 lžíce olivového oleje nebo másla
- 30 ml rumu (můžete nahradit koňakem)
- 150 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání (minimálně 30% tuku)
- sůl a pepř dle chuti
Postup na grilovaný Flank steak s omáčkou se zeleným pepřem od Grizzly Kitchen:
- steak potřete olivovým olejem
- osolte a opepřete z obou stran
- maso nechte odpočívat při pokojové teplotě, než se gril rozehřeje
- gril Big Green Egg rozpalte na cca 230 – 250 °C
- litinový rošt položte na přímé grilování na nejnižší úroveň, co nejblíže k uhlíkům
- položte steak na rošt a grilujte 4 – 6 minut z každé strany
- medium-rare vnitřní teplota 52 – 54 °C (kratší doba)
- medium: vnitřní teplota 57 – 60 °C (delší doba)
Příprava pepřové omáčky
- do litinové pánve nalijte olivový olej nebo máslo a rozehřejte
- přidejte rozmáčknutý pepř a lehce orestujte ( 1-2 minuty, aby se rozvoněl)
- opatrně přilijte rum a nechte ho vařit, dokud se alkohol neodpaří ( cca 1 minutu)
- přidejte hovězí vývar a nechte omáčku vařit, dokud se nezredukuje na polovinu
- přilijte smetanu a prohřejte – omáčka musí zhoustnout
- dle potřeby dochuťte solí
- maso nechte pár minut odpočívat na prkénku
- steak nakrájejte na tenké plátky přes vlákna, což zaručí měkkost masa
- flank steak přelijte pepřovou omáčkou
- podávejte s pečivem nebo pečeným bramborem
Tak a máme uvařeno a ugrilováno. Vidíte, že možná větší práci dalo udělat pepřovou omáčku. Na druhou stranu odhadnout dobu, kdy máme vytáhnout steak z grilu je velké „umění“. Vše je však otázka cviku a s troškou trpělivosti se bude jistě dařit ugrilovat výborný steak. Přejeme dobrou chuť a grilování zdar!