Domácí uzený sýr

Uzený sýr je tradiční uzenářskou pochoutku. Domácí uzený sýr má výhodu v tom, že si do něj můžete přidat další suroviny, které jeho chuť obohatí. Co k výrobě domácího uzeného sýru budete potřebovat?  Jak postupovat? To se dozvíte v tomto článku. Na konci dáme tip na několik variant domácího uzeného sýra.

  • Co je potřeba pro výrobu domácího uzeného sýra?
  • Před vložením sýru do udírny…
  • Jdeme udit
  • Tipy na směs pro domácí uzený sýr

domácí uzený sýr

Co je potřeba pro výrobu domácího uzeného sýra?

V první řádě sýr. Doporučujeme eidam, a to ideálně ten nejtučnější, protože čím více bude tučný, tím kratší dobu budete potřebovat na přípravu sýra. Můžete použít goudu ale i jiný sýr, který máte rádi. Dále budete potřebovat nůž nebo struhadlo. Samozřejmě je možné sýr udit, aniž byste ho porcovali, přijdete však o možnost si jeho chuť více přizpůsobit. K nakrájeným či nastrouhaným kouskům totiž můžete snadno přidat další suroviny – nezapomeňte si tedy připravit i ty. Dále budete potřebovat uditelné střevo nebo uzenářskou síťku, které můžete sehnat ve specializovaných prodejnách. Jako alternativu můžete použít i punčochu (ideálně nepoužitou 😉).

Před vložením sýru do udírny…

domácí uzený sýr

Snažte se, aby kousky byly přibližně stejně velké, aby se směs proudila a roztavila celá za stejnou dobu. Kousky sýra pak smíchejte s tím, co máte rádi. Jak již bylo zmíněno, kdyby Vám chyběla inspirace na konec článku jsme pro Vás připravili několik variant, které máme ozkoušené. Směs pak vložte do uditelného střeva, uzenářské síťky či do zmíněné punčochy. Kousky sýra se ve vaku během uzení s ostatními přísadami krásně spojí v unikátní domácí uzený sýr.

Jdeme udit

domácí uzený sýr

Vak se směsí zavěste do udírny za pomoci provázku na hák, nebo ho přivažte přímo k tyči, která by měla být součástí udírny. Sýr vložte do udírny při 20-30 stupňů, aby stačil proudit i uvnitř. Teplotu postupně zvyšujte, dbejte však na to, aby nepřesáhla 80°C. Pro uzení nejlépe použijte suché dřevo ze švestky, jabloně či třešně. Pokud máte elektrickou udírnu, použijte piliny nebo brikety s touto příchutí. Sýr udíme 3-4 hodiny. Za tento čas by se měl sýr roztavit a spojit. Po vyndání z udírny ho nechte vychladnout. Vychladlý sýr můžete následně naporcovat, tak jak to vidíte na obrázku. Rázem tak máte občerstvení v podobě domácího uzeného sýru pro početnou návštěvu!

Tipy na směs pro domácí uzený sýr

domácí uzený sýr

Pro milovníky italské a řecké kuchyně doporučujeme zkombinovat vybraný sýr s olivami. Preferujete-li bylinky přihoďte k sýrovým kouskům trochu šnytlíku (pažitka) a petržele. Pro masové nadšence doporučujeme spojit sýr se šunkou či slaninou. Je tu také varianta spojením více sýru v jeden, my například spojily dva druhy eidamu a goudy. Při vytváření směsi je však dobré pamatovat na to, že míň je někdy víc… Přidáte-li do sýru příliš mnoho surovin (neplatí pro kombinaci tří sýrů), může se stát, že se Vám sýr nespojí.

domácí uzený sýr

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.