Chcete znát nejnovější trendy v grilování – navštivte veletrh

Pokud vás grilování baví stejně jako mě, pak určitě neváhejte a navštivte nejbližší veletrh o grilech, krbech a grilování. Tam se dovíte mnoho zajímavého a naučíte se různé vychytávky. Rovněž si můžete prohlédnout novou nabídku grilů a doplňků k nim, a to všechno na jednom místě, což by se vám jinak stěží podařilo. Já osobně jsem navštívil takový veletrh již poněkolikáté, a to tentokrát v Praze na výstavišti PVA Letňany. Na návštěvníky čekal obrovský prostor plný grilů, krbů, náčiní na grilování, ale i stánky s občerstvením připraveným na grilu – např. steaky, hamburgery, různé druhy masa, zeleniny atd. Bylo nejen na co se dívat, ale i co ochutnávat.

 

Cíl je jasný: Koupit gril!

Já šel na veletrh s jasným cílem: vybrat gril, který by se mi hodil na zahradu, nebyl ani příliš malý, ani příliš velký, ale takový, aby uspokojil celou moji rodinu a i případné kamarády, aby se k němu dal pořídit koš na hranolky a aby byl snadno udržovatelný. Naivně jsem si myslel, že veletrh mi usnadní výběr, protože si prostě prohlédnu pár grilů a z nich si jeden vyberu. Jenže – nebylo to tak snadné, protože grilů tu bylo nepřeberné množství, jen na dřevěné uhlí jich tu měli vystaveno asi 300, pak zhruba stejný počet plynových a asi stovku elektrických. Musím říct, že každý má svoje výhody i nevýhody, a někdy je opravdu těžké se rozhodnout. Já jsem ovšem příznivcem klasiky, tedy grilů na dřevěné uhlí, ale jestliže chcete grilovat třeba na balkóně v paneláku, určitě je lepší plynový nebo elektrický. Pro malé prostory, a to i vnitřní, se hodí stolní gril, který já osobně mám jako doplňkový doma také a používám jej hlavně v zimě v interiéru. Není to sice ta pravá grilovací atmosféra, ale když to nejde jinak, i takto si celá rodina užijeme. Našel jsem tam i tak „inteligentní“ gril, který sám rozezná, jaké maso nebo zeleninu grilujete, a podle toho nastaví a zvolí vhodný program grilování… Pro příznivce zdravého grilování tu zase měli gril s keramickou deskou, kde můžete grilovat zcela bez tuku (to tedy není nic pro mě, ale někteří z vás to určitě ocení).

 

Výrobci grilů nespí

Kvitoval jsem, že výrobci jdou stále kupředu a ke starým známým značkám pořád vymýšlejí nějaké vychytávky: kolečka pro lepší manipulaci s grilem, bezpečnostní úchyty, stojánky na odkládání grilovacího načiní, možnost dokoupení různých doplňků, jako jsou další rošty či pánve apod. Je skutečně z čeho vybírat. Co mě opravdu dostalo, byl zahradní gril s udírnou. Podle výrobce se na něm dá nejen klasicky grilovat, ale i udit teplým a studeným kouřem, péct chleba, a dokonce i pizzu. A vzhledem k těmto parametrům nebyl ani cenově příliš drahý – podobně jako jiné značkové „jenom“ grily. Na chvíli jsem se zasnil a uvažoval o tom, jaké by to bylo překvapit ženu i přátele touto vychytávkou a připravit jim nějaké speciality. Pak jsem ale vzhledem k velikosti grilu tuto představu zase zavrhl a dal se do prohlížení klasických grilů. Nakonec jsem si přece jen vybral: kufříkový gril na dřevěné uhlí, který se pohodlně vejde na zahradu, na terasu i na balkón, má nastavitelný rošt do několika poloh, velkou odkládací plochu, dodatečnou pánev Wok na přípravu asijských pokrmů, pizza kámen na přípravu pizzy a i ten můj vysněný koš na hranolky a popcorn. Tak tenhle gril bude můj a tím překvapím nejednoho známého.

 

Že bych taky něco ochutnal?

Už jsem byl z toho vybírání celý unavený, a tak jsem zašel do občerstvovacího koutku, kde právě na různých typech grilů připravoval odborně vyškolený personál nejrůznější lahůdky. Nejprve jsem se zastavil u stánku s hamburgery a steaky, protože hamburgery už jsem několikrát doma zkoušel, a tak jsem šel obhlédnout, zda se v jejich přípravě něco nezměnilo. Dával jsem dobrý pozor, jak a jak dlouho kuchař ty hamburgery griluje z obou stran a co všechno pak dává do housky. Musím konstatovat, že od dob mých pokusů se nic nezměnilo. Základem je stále kvalitní hovězí maso. Ale měli je tu vynikající. Pak jsem se ještě zastavil u těch steaků, protože pořád nedokážu vychytat ten správný okamžik, kdy je propečený, medium, nebo rare. Z pozorování jsem moudrý nebyl, a tak jsem se odhodlal oslovit kuchaře, aby mi poradil nějaký fígl. Začal bleskurychle vysvětlovat a radit, určitě se v tom vyznal: záleží totiž na stáří a vyzrálosti masa, na druhu grilu (jinak peče elektrický a jinak ten na dřevěné uhlí) atd., takže vlastně je to stejně pokaždé jinak. Moudrý jsem z toho nebyl, ale říkám si, žádný učený z nebe nespadl, tak když to budu doma často zkoušet, snad se to do stáří přece jenom naučím. Prošel jsem si ještě stánky s grilovanou zeleninou a grilovanou kukuřicí, tu a tam jsem něco ochutnal a musel jsem uznat, že už jsem docela plný a že bych si zasloužil i něco k pití.

 

Jedno nealko na žízeň a hurá domů

Po tom všem mastném grilovaném jídle by se nejlépe hodilo pivo, ale byl jsem tu naneštěstí autem, a tak jsem se musel spokojit s nealko pivem. Ještě jsem chvíli poseděl a pokochal se grily i grilovanými pokrmy, a pak jsem si šel vybrat a objednat ten můj vysněný gril. Věděl jsem, že u stánku stačí vyplnit mé údaje a gril mi pak přijde až domů na dobírku. S krásnou hosteskou jsem prošel všechny formality, ještě jednou se ujistil, že gril má všechno, co má mít a co jsem chtěl, a rozloučil jsem se se slečnou i s veletrhem.

 

Doma moje nadšení nesdíleli...tedy prozatím

Nadšený svým dnešním úspěchem jsem nasedl do auta a spěchal domů, abych manželce a dětem vylíčil, na co se mají těšit. Věděli, že jsem měl dnes namířeno na veletrh a že možná koupím nový gril, ale určitě jsou již zvědaví, jak to dopadlo. Očekával jsem velké uvítání, ale když jsem dorazil domů, byla doma jen žena, zatímco děti někde trajdaly s kamarády. Nevadí, podělím se o tu radost s ní. Začal jsem barvitě vyprávět, co všechno jsem zažil a viděl a co jsem se naučit, ale na ni to prozatím neudělalo žádný patřičný dojem. Pak jsem jí začal popisovat náš nový gril, a ona se mne – představte si to – zeptala jen, kolik to všechno bude stát. Když jsem jí řekl cenu, jen protočila oči, jestli by prý nestačil gril levnější. No to by tedy nestačil, když už nový gril, tak přece pořádný! To bychom si rovnou mohli nechat ten starý… Evidentně nebyla stejného názoru, ale tím jsme prozatím skončili. Děti dorazily pozdě k večeru, a tak hned jsem je vypeskoval, kde že jsou tak dlouho, když jim chci vylíčit svoje grilovací zážitky. Ony se jen ušklíbly a se slovy: „Ale, tati, vždyť jsou prázdniny.“ se odebraly do svých pokojů. Ani se mě nezeptaly, jestli jsem něco koupil. Byl jsem zklamán a uražen jejich chováním a jednáním – člověk se snaží udělat něco pro rodinu, a oni to ani neocení… Radši jsem si šel lehnout, abych to celé zaspal.

 

První grilovačka a už mi zobou z ruky

Asi za týden jsem dostal sms od jedné zásilkové služby, že mi veze balíček a dorazí v tolik a tolik hodin. Moje zklamání již bylo dávno pryč a s radostí jsem očekával zásilku. Jakmile dorazila, hned jsem ji jak malé dítě začal rozbalovat, gril bylo potřeba jen lehce sestavit, a pak jsem se hodnou chvíli kochal tou novotou. Než dorazí žena s dětmi, musím jim něco připravit, to by mohli ocenit víc než moje vyprávění. A tak jsem jako první vyzkoušel pizza kámen a vlastnoručně upekl pizzu, kterou jinak peče moje žena, ale v normální troubě. Rodina se sešla k večeři a pochvala mě neminula. Konečně jsem si vychutnal svůj okamžik slávy! Jo jo, odteď jsem tu šéfkuchař – aspoň přes grilování – já!

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.