10 největších chyb při grilování

V tomto článku se vám budeme snažit představit chyby, které při grilování nejčastěji děláme a možná si je ani neuvědomujeme. Článek by tedy měl sloužit jako návod, jak se jim případně vyhnout. Jenom pár slov k tomuto výběru. Není to seznam vycucaný z prstu. Sestavili ho lidé, kteří se grilováním dlouhodobě i profesionálně zabývají.

  1. Příliš vysoká teplota

     

    Toto patří mezi nejčastější chybu. Grilujeme nad přímým ohněm celou dobu a naším cílem je hezky maso škvařit ve vlastní šťávě. Správně by to ale mělo vypadat tak, že si grilovací plochu rozdělíme na tu s přímým ohněm nepřímým ohněm. Přičemž maso budeme připravovat nad nepřímým ohněm a až v závěrečné fázi přípravy doděláme maso nad přímým ohněm, aby chytlo tu správnou barvu. Ale celou dobu budeme maso hlídat, aby se nespálilo.
    Oheň v grilu
  2. Nepoužíváme teploměr

     

    Toto je pravda pravdoucí. Ruku na srdce, kdo z vás doma má a na grilování používá teploměr? A v tomto případě máme samozřejmě na mysli ten, který se zabodne do masa, aby se dala zjistit, jakou teplotu má maso i uvnitř. Protože maso často vypadá hotové podle povrchu, ale uvnitř ještě hotové není a to může způsobit celkem vážně zdravotní potíže. Takže myslete na svoje zdraví a používejte teploměr!
    Teploměr na grilu
  3. Omáčku na grilované jídlo připravujeme příliš brzy

     

    Omáčka není ani nálev ani marináda, která se vsákne do masa. Omáčka je prostě jen omáčka a stačí tedy připravit ji až těsně před grilováním. U omáčky neznamená, čím déle tím lépe! 
  4. Nečistíme gril

     

    Po každém grilování bychom měli provézt alespoň základní očistu. Většina z nás si myslí, že oheň čistí a není třeba gril mýt. Jenže na grilu se často uchytí části jídla a hlavně masa a to v létě při vysokých teplotách může natropit veliké problémy. A druhým důvodem proč čistit gril je, že tím samozřejmě prodlužujeme jeho životnost. Je potřeba čistit i tu funkční část, kde dochází ke spalování paliva a při nečištění se velice rychle zanese a zbytečně dochází k problémům. Údržba grilu není doopravdy nijak složitá a určitě to z důvodů, které jsme zmínili, stojí za to. 
    Nečištěný gril
  5. Špatně používáme víko grilu

     

    Víko grilu má důležitou funkci, zadržuje teplo a kouř. To potřebujeme především v případě, pokud grilujeme větší kusy masa a pokud neudržíme konstantní teplo, nemůžeme si být jistí, že se udělá správně a rovnoměrně. A k tomu stačí jediné, nechat gril přiklopený a nebýt nervózní a každou chvíli maso kontrolovat. Pokud dodržíme dané postupy, nemůže se téměř nic stát.
  6. Maso příliš kořeníme

     

    Je to dlouhodobý trend a v dnešní době už i trochu nešvar. Nakládáme maso do několika druhů koření, protože se to tak vždycky dělalo a jsme tak zvyklí. V dnešní době ale nastupuje zcela nový trend využití sezónních ochucovadel. Je to teď velká móda využívání sezónních a regionálních potravin. Proč toho tedy nevyužít i v grilování. Není nic lepšího než využít čerstvých bylin v letních měsících a to sušené koření si nechat na zimu, kdy na záhoně nic neroste. Zkuste to a určitě budete nadšení. 
  7. Nekontrolujeme oheň

     

    Grilování to je většinou společenská událost, při které se hlavně motáme kolem hostů a na gril dohlížíme jen tak zběžně, když se nám zdá, že nervozita stoupá a bylo by fajn dát konečně něco na stůl. Na začátku trvá dlouho, než se gril rozpálí a to nás ukolébá tak, že nakonec běháme kolem grilu a nestačíme zachraňovat pomalu se připalující jídlo. Jednoduchá rada zní: „ Vždycky si nechte čtvrtinu plochy grilu volnou.“ To pro to, abyste tam v případě potřeby mohli připalující se jídlo přesunout. 
  8. Nepředehříváme gril

     

    Toto je zcela zásadní součást grilování. Gril bychom vždycky měli nechat předehřát alespoň 10 až 15 minut. V našich krajinách je zvykem házet na gril jídlo hned, jak se rozdělá oheň ve snaze co nejrychlejší přípravy. Jenže to je velká chyba, protože taková příprava jídla je nedostatečná. A naopak předehřátí grilu a dosáhnutí konzistentní teploty grilu je cesta k nejrychlejší a nejzdravější přípravě jídla. 
  9. Nepoužíváme kvalitní potraviny

     

    Jelikož jsme národ slev a tedy nakupujeme rádi ve slevách. Platí toto i pro grilování, kdy často sáhneme po levnějších a méně kvalitních potravinách. V případě grilování by se nám ale toto šetření nemuselo vyplatit. Ty důvody už jsme zmínili výše. Pokud nedosáhneme dostatečné teploty a ještě k tomu maso není takové kvality jako by mělo být, můžeme se přivodit vážné zdravotní problémy. Zkrátka přinejmenším na grilování bychom měli používat ty nejkvalitnější potraviny, protože už samotná příprava je problematická.
  10. Nejsme trpěliví

     

    Při přípravě jídla venku na grilu musíme brát zřetel na několik aspektů a podle toho se zařídit.
    Patří mezi ně: - okolnosti vaření - vybavení - palivo - počasí - velikost masa
    Jednoduše řečeno: „Grilování vyžaduje trpělivost, praxe a pružnost a určitou schopnost improvizace.
počet hlasů: 6
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.